» » » Kako opremimo otroško sobo?

Kako opremimo otroško sobo?

Otroške sobe niso samo sobe, ampak so veliko več. Otroška sobica je namreč prostor, v katerem bodo vaši najmlajši preživeli največ časa. V sobi ne bodo samo spali, tako kot odrasli običajno spimo v spalnicah, ampak bodo tudi preživljali prosti čas, se igrali in kasneje tudi delali domače naloge ter se učili. Opremimo otroško sobo tako, kot je treba!

Opremljanje otroške sobe bi morala biti vsekakor zabavna izkušnja, ki pa jo je vseeno potrebno vzeti nadvse resno. Konec koncev je lepa in funkcionalna soba, v kateri se bo vaš otrok zadrževal še leta, kar precej velik zalogaj, kajne?

Potrebujete nasvete? Za vas smo zbrali kar 9 nadvse funkcionalnih idej, ki bi jih bilo smiselno upoštevati pri opremljanju. Te ideje vam pomagajo pri prepoznavanju trenutnih želja vašega otroka in prihodnjih potreb. To vam bo omogočilo, da boste sobo opremilo v pravem ravnovesju med praktičnim in čudovitim. Ne glede na to, ali sobo opremljate od začetka ali zgolj prenavljate, naj vas navdihnemo s spodnjimi nasveti!

1. Naj bo preprosta

Ko gre za otroške sobe, običajno velja rek – manj je več. Z namestitvijo minimalističnega pohištva ter dekoracije boste ustvarili več prostora za igranje in zagotoviti nevtralen prostor, ki ga je mogoče z odraščanjem otroka enostavno posodobiti oz. preurediti. V sobo torej ne tlačite preveč elementov in in uporabljate preveč izstopajoče dekoracije, ki se je ne da odstraniti. Odlična ideja je visoka postelja, pod katero je lahko najprej igralni prostor, kasneje pa pod njim postavite pisalno mizo. Uporabite veliko polic in priljubljene igrače, ki služijo kot očarljivi dodatki.

Preprosta sobica, ki deluje živahno in primerno zaradi okusne dekoracije (VIR 1)
Primer preproste sobe, ki pa dobi svoj čar z okusno dekoracijo (1)

2. Oblikujmo otroku prijazen prostor

Želite ustvariti za otroka prijazen prostor? Predstavljajte si, da ste visoki 1 meter. Sobo torej opremite na tak način. Izjemno ljubke je miniaturno pohištvo. Mini miza in stoli, kjer bo vaš malček lahko prirejal čajanke. Poskrbite za nizke predale, odprte police in enostavne kljuke za dostop. Taka namestitev spodbuja samo odgovornost in neodvisno igro.

Z vživljanjem v vašega najmlajšega lahko torej ustvarite prostor, ki je tako funkcionalen, kot privlačen.

3. Osredotočimo se na igro

Opremimo otroško sobo tako, da bo vašemu otroku všeč in da se bo v njej rad zadrževal. Osredotočite se na dejavnost, ki jo ima rad: igro!

Razmislite o kakšni notranji gugalnici, žogah ali nadvse kreativnem okvirju otroške postelje.

Za še več zabave, ki lahko potem postane tudi učenje, dodajte tablo piši-briši tablo, vgrajeno plezalno steno ali pograd posteljo, ki ravno tako omogočajo odlične možnosti za raznovrstne igre.

4. Opremimo otroško sobo čarobno

Otroci vidijo svet drugače kot odrasli, imajo ogromno domišljije in vidijo čarovnijo v vsakdanjih stvareh. Namestite jim nekaj čarobnih lučk in stropnih zvezd, ki jim do ponoči dala občutek pravljične palače, soba pa se bo spremenila v pravo avanturistično galaksijo. Prebudite otroka v sebi in si dajte duška – otroci vam bodo hvaležni!

5. Izkoristimo prostor

Ne glede na to, ali je soba mala ali večja, nujno je treba v celoti izoristiti prostor.

Omenili smo že visoko posteljo, ki podvoji uporabni prostor in ustvari dodatno igralno območje, ki ga je kasneje mogoče enostavno spremeniti v bralni kotiček ali postaviti mizo.

Pohištvo (npr.. postelje, omare) z vgrajenimi predali za shranjevanje so tudi ena od odličnih rešitev za prihranek dragocenega prostora.

Primer odlično izkoriščenega prostora, ki "raste" z otrokom (VIR 1)
Visoka postelja je krasna rešitev v primerih, ko primanjkuje prostora. Ko imate 2 otroka pa deluje kot malce drugačen pograd (1)

6. Igrajmo se z barvami

Otroci obožujejo barve, vendar je izbira prave kombinacije lahko kar precej zapletena. Seveda vaša deklica te trenutek obožuje roza barvo, pa bo tako tudi čez 5 let?

Za dolgoročno rešitev vsekakor svetujemo, da stene pobarvate čimbolj nevtralno, a da namestite npr. barvne police in dodatke. V tem primeru boste sobico čez nekaj let z lahkoto prenovili, saj boste zgolj zamenjali nekaj elementov.

7. Vključimo vzorce in teksture

Vzorci so ponavadi tista pika na i, ki zaokroži izgled celotne sobe in jo naredi privlačni ter zanimivo. Večinoma se osredotočimo predvsem na barve, pozabimo pa vzorce. Pri vzorcih samo pazite, da jih ne bo preveč in da bodo v skladu z izbranimi barvami.

sotor
Šotor je lahko tako čudovita dekoracija kot prostor, kamor se otrok umakne (1)

8. Poskrbimo za naravno svetlobo

Če se le da, naj ima otroška soba veliko naravne svetlobe. Zaradi naravne svetlobe se bodo otroci počutili bolj varne, sobica bo bolj zračna in sveža, hkrati pa bo razlog za veliko več pozitivne energije. Izogibajte se težkim temnim zavesam, ki blokirajo naravno svetlobo.

Soba, ki ima veliko naravne svetlobe in stene naravnih barv deluje bolj prijetno in mehko (VIR 1)
Zaradi naravne svetlobe in naravno pobarvanih sten soba deluje prijetno in svetlo (1)

9. Namenimo jim kotiček, kamor se lahko umaknejo

Vsi se moramo od časa do časa kam pobegniti. Namenite jim kotiček, ki ga fizično ločite od ostalih elementov v sobi. Lahko je šotorček, posebna postelja, iglu … Bralni kotiček npr. je odličen kraj za preživljanje kakovostnega časa. Poleg tega otroka spodbuja k zdravim bralnim navadam.

Ni mačji kašelj, kajne? Če so vam všeč zgornji nasveti, obiščite še opremisidom in preverite še več koristnih napotkov za ostale prostore.

VIR (1) Opremi si dom