» » » Opremljanje spalnice – moderna ali klasična?

Opremljanje spalnice – moderna ali klasična?

Ko nas zanima opremljanje spalnice, najprej pobrskamo po rešitvah, ki nam jih “dovoljuje” denarnica, hkrati pa tudi prostor v katerem bo naša nova (ali prenovljena) spalnica stala.

Klasično pohištvo, ki sodi v vsako spalnico je seveda postelja, omara za pospravljanje garderobe, komoda, nočni omarici ob postelji, morda še mizica za ličila ali priročne reči, ki jih nosimo s seboj v spalnico (knjige, računalniške tablice in podobno).

V opremljanje spalnice sodi tudi razmislek o barvah sten in zavesah, ki bodo zastirale okna v spalnici, izbira tal (tako materiala kot barv, izbira posteljnine, navsezadnje tudi vzmetnice in ležišča v postelji), dekorja in drobnarij, ki našo spalnico naredijo primerno našemu okusu.

Sama sem precej vsebin na temo izbire barv, opremljanja pohištva in podobnega pisala že na drugih blogih, kjer sem se spoznavala s prvimi koraki pisanja prispevkov na temo urejanja doma.

Ko nas zanima opremljanje spalnice – kako se lotiti?

Najprej predlagam, da razčistite s stilom in ambientom, ki ga želite imeti v svoji spalnici.Moderna spalnica vklučuje ravne linije, uporabo stekla, pogosto minimalizem pri izbiri števila kosov pohištva, svetle barve (srebrna, bela, kontrastne barve), uporabo peskanja in graviranja na pohištvenih elementih ter razgibano postavitev. Če prostor omogoča bomo opremljanje spalnice v modernem stilu  začinili z dodatnim prostorom za ločeno garderobno sobo (tako imenovano “walk in” sobo), ki jo bomo opremili z vgradnimi omarami z drsnimi vrati.

opremljanje spalnice
Umirjene barve in klasična kombinacija rjavih tonov v moderni spalnici

Postelja v moderni spalnici bo dvižna, lahko tudi na kovinskih nogicah, lahko tudi z oblazinjenim vzglavjem. Material in barve se bodo skladale z ostalim pohištvom po spalnici. Nasproti nje bo stala priročna komoda z velikim številom predalov oblečenih v steklene ličnice. Pogosto v opremljanje spalnice v modernem stilu sodijo tudi svetila v omarah ter svetila na vzglavnem delu postelje. Nekateri posežejo tudi po osvetlitvi prostorov s posebnimi led svetili pod posteljo, ob pohištvenih elementih in drugod. Prijazen, sproščujoč in moderen videz dajo svetila, katerim je mogoče nastavljati jakost svetlobnih snopov (svetila z dimmerji).

Opremljanje spalnice v klasičnem slogu

Spalnico klasičnega stila polni postelja v masivnem lesu, po meri izdelana omara z dekorativo na vratih s klasičnim odpiranjem, standardna komoda (skrinja) za odlaganje zimske posteljnine, velika omara za pospravljanje težje garderobe, svetila klasičnega izgleda ter pridih tradicionalnosti in klasike. Parket v barvah oreha ali hrasta, postelja z velikimi lesenimi nogami, ob postelji pa dve masivni nočni omarici enakega izgleda.

Zelo priljubljene so tudi spalnice z uporabo materialov za postavitev klasičnih spalnic – a v moderni preobleki (slika spodaj).

opremljanje spalnice
Kombinacija materialov za klasične spalnice v moderni preobleki