» » » Nasveti za opremljanje cenovno ugodne otroške sobe

Nasveti za opremljanje cenovno ugodne otroške sobe

Opremljanje otroške sobe se za razliko od opremljanja ostalih sob, razlikuje po tem, da smo starši pri teh sobah še posebej pozorni na varnost pohištva in njegovo razporeditev. Dodatno je naša pozornost usmerjena v barvitost in igrivost barv ter še posebej se zavedamo, da otroci pohištvo v otroških sobah zelo hitro prerastejo.

.

otroške sobe
Otroške sobe – enostavne in cenovno ugodne.

.

Zato, vsaj tisti, ki nas zanima tudi racionalna izraba pohištva, pogledujemo proti pohištvu, za katerega radi rečemo, da raste skupaj z otrokom.

Nedvomno manjši in predšolski otroci potrebujejo sobo za igralnico. Vanjo bomo postavili otroško posteljo, manjšo mizico (pri najmanjših še previjalno mizico, ki jo lahko kasneje spremenimo v garderobno komodo), mehka igrala ter nizke omarice.

.

otroške sobe za deklice
Otroške sobe za deklice.

.

Bolj kot se bliža šola in bolj kot otroci rastejo, bolj se povečuje tudi potreba po praktičnem pohištvu in opremi v otroški sobi. Preproste otroške kose pohištva zamenjajo prave mize, otroške posteljice zamenjajo postelje velikih dimenzij (90×200), majhne komodice pa  prave omare in regali za knjige.

.

Otroške sobe z mostom
Otroške postelje z mostom.

.

Danes, v predšolski dobi prevladuje v otroških sobah barvito pohištvo. Zaobljene linije poskrbijo za varnost in preprečevanje udarcev, pohištvo, ki ga potrebujemo pri majhnih otrocih pa vse bolj omogoča, da je uporabno tudi, ko najmanjši prerastejo previjanja in igranje z njimi (otroške mizice).

.

Postelje v otroških sobah

.

Še vedno velja, da je za opremljanje otroške sobe primerna postelja pograd. Naj si gre za otroško sobo enega otroka ali dveh, pograd velja za posteljo s katero se v vsakem primeru prihrani prostor. Omislimo si lahko klasične postavitve pogradov (ob stenah), lahko imamo kotne pograde ali pa pograde pod katerimi bomo prostor izkoristili za delovne površine in mizice. Slednje pride še posebej do izraza, če do prostora pod posteljo seže dnevna svetloba, kar bomo s pridom izkoristili in uporabili za postavitev delovne mizice.

.

otroške sobe pograd
Otroške sobe s pogradom.

.

Otroške sobe in izbor barv

Otroške sobe ne bi bile otroške, če notranja oprema v njih ne bi omogočala igre z barvami. Na sliki spodaj prikazujemo primer otroške sobe v kombinaciji pastelno zelene barve in naravnega lesa. Otroško posteljo smo v tem primeru postavili med dve daljši in vzdolžni, ožji garderobni omari.

Obe omari v zgornjem delu, omogočata klasično krilno odpiranje vrat, desna pa ima v spodnjem delu dodatne tri izvlečne predale.

.

otroške sobe barve
Otroške sobe in izbor barv.

.

Otroške sobe in izkoristek prostora

.

V sodobnih stanovanjih in hišah se otroške sobe pogosto nahajajo v mansardnih predelih. Dele otroške sobe, ki jih znižajo poševni stropi bomo zapolnili z vgradnimi omarami ali nizkim kosovnim pohištvom in tako tudi te prostore v celoti izkoristili. Če bomo ob njih montirali drsna vrata, bomo porabili tudi manj manevrirnega prostora, kot bi ga v primeru montaže klasičnih vrat.

.

otroške sobe elementi
Primeri možnosti nekaterih elementov v otroških sobah.

.

Vabljeni, da nam, preko spodnjih kontaktnih možnosti, pošljete povpraševanje. Z veseljem bomo pripravili ponudbo za vas.

.