» » » Po meri izdelani pogradi iz lesa za otroške in mladinske sobe

Po meri izdelani pogradi iz lesa za otroške in mladinske sobe

Za izdelavo lesenih in po meri izdelanih pogradov se praviloma zanimajo tri skupine povpraševalcev:

  • Leseni pogradi so zanimivi za otroške in mladinske sobe, ki so manjših dimenzij, želeli pa bi, da sobo uporabljata dva otroka (ponavadi vrstnika).
  • Druga skupina interesentov, ki se zanima za pograde, izdelane po meri, so podjetniki, ki jih zanima ureditev skupinskih spalnih kapacitet za svoje zaposlene na začasnih deloviščih in projektih v tujini.
  • V tretjo skupino interesentov, ki povprašujejo po cenah in ostalih informacijah v zvezi z lesenimi pogradi, pa so lastniki turističnih kapacitet, ki jih zanima povečanje svojih nastanitvenih kapacitet v najrazličnejših turističnih objektih (turistične in planšarske kmetije, prenočišča, youth hostelsi, privatna prenočišča, vikend turizem in podobno).

Pogradi, za razliko od klasičnih postelj, imajo svojo največjo prednost v tem, da na enaki površini, kot jo zaseda klasična postelja, izkoristimo prostor za dva ležišča (saj se eno ležišče vgradi nad drugo ležišče).

Ker danes ne najdemo več dveh prostorov, ki bi bila enaka drug drugemu, je povpraševanje po dimenzijah prilagojenih pogradov večje. Glede na namen uporabe pograda, pa je cenovni razpon od proizvajalca do proizvajalca lahko tudi precej različen.

Ob tem, da se tisti redki, proizvajalci pogradov, ki jih izdelujejo v Sloveniji, ločijo tudi po možnostih, ki jih omogoča njihova proizvodnja. Nekateri so zgolj individualni proizvajalci tu in tam kakšnega pograda (pri katerih bomo povprašali, če nas recimo zanima pograd za otroško sobo), drugi imajo proizvodne kapacitete, da nam naredijo cenejše, a količinsko v pravih rokih, večje količine, po meri izdelanih pogradov.

V osnovi je mogoče pograd vgraditi na dva načina:

  • tako, da je eno ležišče ravno nad drugim (kar je primerno za sobe, kjer želimo imeti obe ležišči vzdolž iste stene (kar pride prav za ožje in daljše otroške in mladinske sobe)
po meri izdelani pogradi
3d izris predloga ureditve mladinske sobe
  • ali tako, da zgornje ležišče poteka pravokotno glede na spodnje ležišče. Ta primer je uporaben predvsem v sobah kjer želimo do popolnosti izkoristiti kotne prostore sob, sredine prostora pa pustiti za igro in postavitev ostalih pohištvenih elementov v prostoru.
po meri izdelani pogradi
3d izris predloga kotnega pograda po meri

Če je v nas kaj domišljijske žilice si lahko pri po meri izdelanih pogradih privoščimo tudi drugačne kombinacije. Kot je recimo spodnja, s katero bomo prostor pod višje ležečim ležiščem izkoristili za zapolnitev z omarami, policami in predalčniki.

Predvsem pri kotnih izvedbah pogradov se dostikrat uporabi prostor, ki ga na tak način pridobimo pod zgornjim ležiščem za montažo delovne mize ali manjše komode ali omare v katero lahko otroka pospravita reči, ki jih želita imeti blizu svojih postelj.

po meri izdelani pogradi
3d predlog po meri izdelanega pograda vzdolž ene stene
kotni pograd v otroški sobi
Primer izvedbe kotnega pograda pri stranki