» » » Podstrešne stopnice in možnosti za dostop na podstrešja

Podstrešne stopnice in možnosti za dostop na podstrešja

Za dostop na podstrešja se še danes v največji meri uporablja rešitev, ki jo ponujajo podstrešne stopnice. A, ker so podstrešja in mansarde danes zasnovane povsem drugače kot še nekaj let nazaj, se tudi pri ponudbi podstrešnih rešitev ponuja več možnosti in idej.

Podstrešne stopnice najpogosteje dobimo v standardnih dimenzijah (mere odprtin na podstrešja)

 • 900 x 700 mm
 • 1000 x 700 mm
 • 1100 x 700 mm
 • 1200 x 700 mm
 • 1300 x 700 mm
podstrešne stopnice
Navadne podstrešne stopnice z vzmetjo in ročnim upravljanjem

Podstrešne stopnice se vgrajujejo skupaj z okvirjem ter pokrovom, ki zapira odprtino. Odvisno od vrste mehanizma, ki služi za rokovanje s podstrešnimi stopnicami, se določa lahkotnost upravljanja z njimi. Pri nekaterih ponudnikih lahko naročite tudi dodatno izdelavo zgornjega pokrova. Ta služi kot dodatna izolacijska plošča pred temperaturami in prahom iz podstrešja.

Ti zgornji pokrovi podstrešnih stopnic se izdelajo iz panelnih plošč, ponavadi debeline 18 milimetrov, dodatno pa je med pokrovom in okvirjem stopnic še tesnilo. Tak pokrov nad stopnicami odpiramo ročno in sicer po tem, ko se povzpnemo na stopnice po lestvi. Pritrjen je s tečaji.

Glede na stil in okus lahko pri različnih ponudnikih damo izdelati podstrešne stopnice iz različnih materialov (hrast, bukev) in barv.

Okvir podstrešnih stopnic je ponavadi kovinski, sam pokrov stopnic (s katerim zapremo stopnice) pa je najpogosteje bel iveral debeline 18 milimetrov. Dodatno se tudi med spodnjim pokrovom in okvirjem vmes namesti tesnilo.

Podstrešne stopnice se lahko montirajo tudi na suhomontažne strope brez dodatnih zaključkov, saj okvir obstoječih stopnic že vključuje vse potrebne zaključke. Same lestve podstrešnih stopnic so lahko lesene (nekoliko težje) ali lažje, aluminijaste. Lestev je odvisno od višine lahko več delna (3, 4 ali pet delna).

Nekatere podstrešne stopnice imajo ročne dvižne mehanizme, pri drugih je mogoče dobiti podstrešne stopnice s plinskimi vzmetmi. Te omogočajo polavtomatsko zapiranje in odpiranje stopnic. S čimer pa se rokovanje s stopnicami še dodatno olajša.

Podstrešne stopnice in malenkosti na katere se splača biti pozoren

 • okvirji podstrešnih stopnic so pri različnih ponudnikih iz različnih materialov (les, pvc). Med lesnimi materiali je priljubljen bor oziroma borove vezane plošče.
 • nekateri ponudniki imajo na lestvah zareze proti drsenju
 • mehanizmi za dvigovanje in spuščanje stopnic so lahko pnevmatski, hidravlični, polavtomatski, avtomatski in ročni.
 • glede na višino etaže bodite pozorni, da stopnice omogočajo dovolj višine (v povprečju do 2,70m)
 • nekatere podstrešne stopnice so zložljive (in ne zasedajo dodatnega prostora na podstrešju)
 • varna uporaba stopnic je omogočena z dodatnimi objemnimi tečaji, ki onemogočajo pokanje stopnic
 • preverite maksimalno možno obremenitev stopnic (v primerih, ko nosite reči na podstrešje ne upoštevajte samo teže najtežjega člana družine). Dobre podstrešne stopnice dovoljujejo težo do 160kg.
 • pokrov stopnic naj omogoča stilsko usklajenost in estetiko s stropom in prostorom na katerem se nahajajo podstrešne stopnice
podstrešne stopnice
Podstrešne stopnice s pokrovom