» » » Pohištvo za dnevne sobe, ki tudi pri vas ne sme manjkati

Pohištvo za dnevne sobe, ki tudi pri vas ne sme manjkati

Vaša dnevna soba ni le prostor, kjer se lahko vi in vaši člani gospodinjstva družite, ampak je tudi prostor, kjer boste gostili in zabavali vaše obiskovalce. Zato je pomembno, da v dnevni sobi ustvarite atmosfero, ki bo prijetna, udobna in vabljiva. Za to bodo med drugim vsekakor poskrbeli tudi določeni kosi pohištva, ki po mnenju strokovnjakov opremisidom preprosto ne smejo manjkati.

Zofe, kavči in sedežne garniture

Prva stvar, ki jo mora vaša dnevna soba imeti, je udobna sedežna garnitura, kavč ali zofa, ki je po navadi tudi največje pohištvo v vaši sobi. Zofe in kavči so po navadi primerne za manj oseb, tako da predhodno razmislite o tem, koliko oseb bo običajno v dnevni sobi. Sedežna garnitura je vedno varna izbira, sploh če računate na pogoste obiske. Kljub vsemu sedežno garnituro izberite glede na velikost vaše dnevne sobe – v primeru manjše površine lahko prevelika garnitura zavzame preveč dragocenega prostora. Po drugi strani pa kos, ki je premajhen za vašo dnevno sobo, ni estetski in funkcionalen.

Fotelji ali počivalniki

Fotelj ali počivalniki lahko zagotovijo dodatne možnosti sedenja v vaši dnevni sobi. Namestite enega ali več nasproti kavča – če seveda vaš prostor dovoljuje. Na ta način omogočite bolj prijeten pogovor, kasneje pa se tako gosti kot vi lahko na njem tudi spočijete. Odlična izbira, če nimate dovolj prostora za večjo sedežno garnituro.

počivalnik

Klubske mizice

Dopolnite celotno ureditev sedenja s pomočjo nizke klubske mizice, ki bo pika na i vaši dnevni sobi. Funkcija mizice ni samo, da izgleda dobro, vendar je popolnoma funkcionalna, saj lahko zjutraj na njo odložite dišečo skodelico kave in popečen toast, čez dan pa nanjo odlagate revije in dokumente. Nekatere od teh mizic imajo spodaj tudi poličko, tako da lahko nanjo odložite še več predmetov. Mizico si lahko izdelate po meri, je pa danes na voljo tako široka izbira različnih materialov in dimenzij, da to v večini primerov sploh ni potrebno.

Dodatne, stranske mizice

Stranske mizice so odlične za npr. odlaganje namiznih svetilk v vaši dnevni sobi. Svetilke, ki jih postavite na vaše stranske mizice lahko pripomorejo k dodatni razsvetljavo v sobi, zlasti na področjih, ki niso dobro osvetljena, ali pa preprosto poudarijo določen del dnevne sobe. Te stranske mizice pogosto stilsko združujejo celoten videz vaše dnevne sobe.

Tudi te mizice boste našli v različnih materialih, oblikah in slogih (npr. steklo, rustikalni slog), tako da jih z lahkoto umestite v vašo sobo.

Določene stranske mizice lahko kupite tudi v kompletu s klubsko mizico, tako da ne boste imeli težav s kombiniranjem.

klubska-mizica

Predalniki ali skrinje za shranjevanje

Predalniki ali skrinje za shranjevanje niso le stilski dodatek v vaši dnevni sobi, ampak so tudi odličen kos pohištva za ohranjanje organiziranega prostora brez nereda. V skrinjo npr. lahko pospravite dodatne blazine ali odeje. Nekateri predalniki so zasnovani celo tako, da delujejo kot klubska mizica. Po drugi strani pa lahko v predal za shranjevanje spravite vse predmete, ki jih ne potrebujete vsak dan, npr. igrače vaših otrok ali športno opremo, kot so žoge in teniški loparji.

Predalniki in skrinje so na voljo iz različnih materialov, kot so les, kovina ali steklo. Pogosto se ti nahajajo na eni strani dnevne sobe, imajo pa ravno toliko okrasnih elementov, da ne prevladajo v prostoru.

Regali in police

Dopolnite prazno steno v dnevni sobi s polico, ki ne bo le odlagališče za vaše knjige in revije, vendar je lahko prostor za dekoracijo vaše dnevne sobe. Na police postavite okvirje z družinskimi fotografijami, umetniške kipe, rože … Običajno so te police narejene iz lesa, vendar se v sodobnejših prostorih nahajajo tudi kovinske police. Regali so večinoma zasnovani tako, da pokrijejo celotno steno, police pa so po navadi nameščene le na določen del.

Regal za „multimedijo“

V multimedijskem kotičku se najobičajneje nahajajo televizijski sprejemnik, zvočniki, konzola za igrice … To je pogosto osrednja točka vaše dnevne sobe in prva stvar, ki jo ljudje opazijo, ko se sprehajajo po vaši dnevni sobi. Pomembno je, da vse komponente ustrezno zaščitite, zato je treba izbrati kos pohištva, ki bo zanesljiv, iz trdnih in trajnih materialov. Pomembno je, da izberete sestav, ki bo ustrezen za število komponent, ki jih nameravate nanj postaviti.

Sklep

Če sklenemo, vaša dnevna soba mora imeti kavč ali sedežno garnituro, kjer vi in vaši družinski člani ter gostje lahko udobno sedijo in preživljajo prijeten čas. Za bolj intimen pogovor je odličen fotelj ali počivalnik. Prepričajte se tudi, da je vaša dnevna soba opremljena z različnimi vrstami mizic, ki niso le estetsko prijetne, ampak tudi funkcionalne. To velja tudi za shranjevanje, kjer vključite predalnike in police. Nenazadnje, ne pozabite vložiti v pohištvo, kjer se bo nahajal vaš multimedijski kotiček.