» » » Osnovno o lesenih posteljnih okvirjih

Osnovno o lesenih posteljnih okvirjih

Posteljni okvirji prihajajo iz različnih materialov. Mogoče jih je dobiti v kovini, lesu, kombinaciji kovine in lesa, delno oblazinjene, oblazinjene v celoti, v kombinaciji tekstila, lesa in kovine in še se najde kakšna izmed možnosti.

posteljni okvirji
Primer po meri izdelanega posteljnega okvirja s predali pod posteljo in izvlečnimi nočnimi omaricami

Posteljni okvirji in razlike med njimi

Posteljni okvirji se ločijo med seboj tudi po dimenzijah. Od klasičnih in najbolj uporabljanih 90×200, 120×200, 140×200 in 160×200, do teh, ki jih je mogoče dobiti v dimenzijah po naših željah. Za slednje se odločajo ti, katerih spalnice niso standardnih dimenzij ali ti, ki iščejo posteljne okvirje za posebne priložnosti (posteljni okvirji za apartmaje, vikende, sobe za goste,…)

Leseni posteljni okvirji so iz različnih vrst materialov. Najpogosteje se za njih uporablja bukov in smrekov les, pri čemer se pri materialu splača biti predvsem na trdnost in obstojnost surovine.

posteljni okvirji
Sodobni posteljni okvir, preprostih linij, s kovinskimi nogicami ter pripadajočo nočno omarico. Vzglavje leseno.

Posteljni okvirji iz masivnega lesa imajo daljšo življensko dobo in se ne glede na to ali se selimo in prenašamo posteljo večkrat naokrog, ne uničijo. Les je naraven material, okolju neškodljiv in zdravju prijazen in, če si za svoje domovanje zamislimo posteljni okvir, ki je narejen po meri našega prostora, bomo zagotovo našli zase primeren posteljni okvir.

Posteljni okvirji, ki jih najdemo na slovenskem trgu, so povečini projektirani tako, da lahko nastavljamo poljubne višine, kar je še posebej pri starejši generaciji pomemben faktor pri odločanju o nakupu posteljnega okvirja. Višji posteljni okvirji namreč omogočajo lažje vstajanje in sedanje v in iz postelje.

posteljni okvirji
Po meri izdelan posteljni okvir slovenskega ponudnika iz naravnega lesa. Hrast.

Leseni posteljni okvirji so zaščiteni z različnimi premazi. Lahko so lakirani ali oljani. Ali pa se odločimo za imitacije lesa.

Lakiranje posteljnih okvirjev je možno od ponudnika do ponudnika v različnih barvah (barve češnje, oreha, bela,..). Nam pa različne tehnike obdelave lesa omogočajo, da je struktura lesa v posteljnem okvirju na željo stranke še vedno vidna.

Kot prednost izdelave posteljnih okvirjev po meri velja omeniti tudi možnost izdelave ostalega pohištva v enakem stilu kot je sam okvir (nočne omarice, komode, garderobne omare in ostalo pohištvo v spalnici).

Posteljni okvirji se tudi posebej ločujejo glede na vrsto ležišča, ki ga v njih uporabljamo. Tako bo vodna postelja zahtevala drugačen posteljni okvir kot klasična vzmetnica s penastim ali šlarafijskim vzmetenjem.