» » » Prenovi stanovanja na pot

Prenovi stanovanja na pot

Prenova stanovanja – Prostor in mi z njim se spreminjamo skozi čas

prenova stanovanja

V času, ko nas mučijo občutki krivde zaradi okolja, skrbi zaradi dolgov, strahovi pred nasiljem in velike delovne obremenitve, je še toliko bolj pomembno, da si ustvarimo prijeten dom – prostor, v katerem dobro živimo in, ki je prijazen do okolja. Človek se zvečer veliko laže sprosti, če ve, da njegovo stanovanje ni tujek v okolju, ampak prostor v katerem prispeva k ohranjanju in za katerega je plačal razumno ceno. To seveda ne pomeni, da morate izbrati majhno bivališče s skromno opremo in komfortom.

Nasprotno! Pomagati vam želim poiskati in opremiti stanovanje tako, da bo postalo vaš dom. To pomeni, da bomo skupaj poiskali način, kako izkoristiti vse možnosti, da bodo prednosti prišle do veljave, pomanjkljivosti pa bodo minimalizirane.

Da najdemo temeljite razloge za prenovo ali adaptacije oz. osvežitev doma bom opisal v 10 življenjskih razlogih na mojem prijatelju Maticu, ki ga poznam od otroških let. To pa zato, ker dobro poznam spremembe njegovega bivanja v njegovem življenju.

Prenova stanovanja – prvič

V začetku so skrbeli njegovi starši za njegovo prvo otroško sobo, saj je postal prvošolček, (prvi razlog), ko so v sedemdesetih letih gradili enonadstropno hišo. Po navadi je tako, da se otroška soba dokončno opremi z omarami, regali in pisalno mizo ter ostalimi rečmi, ko gre otrok v šolo.

prenova stanovanjaPrenova stanovanja – drugič

Ker je bil Matic jezen in uporni najstnik, si je (drugi razlog) pri štirinajstih s pomočjo očeta kar sam spremenil sobo. Stenske tapete z medvedki in ostalimi romantičnimi liki je potrgal dol, odstranil lepilo, saj se je začela doba, ko je bilo potrebno polepiti posterje dobrih rock bendov iz revij Bravo in Pil. Ohranil je nizke omare in dodal odprte regale za prvi glasbeni stolp na komponente. Vse to je zajemalo kar izdaten prostor in seveda obvezno se je moral najti tudi prostor za par velikih tri sistemskih zvočnikov.

Vse to je nekako potem zdržalo do študentskih let.

Idejna skicirka za nadgradnjo

Kaj veliko več pohištva ni uničil ali zamenjal, seveda je obračal posteljo in pisalno mizo, kjer se je bolje počutil. Čeprav nevede, a uspelo mu je pridobiti še ta pravo punco v to sobo. Plakati so se menjali, nastal je že kak prostor za srček.

Prenova stanovanja – tretjič

Ta srček je potem tudi romal v njegovo prvo najemniško garsonjero (tretji razlog) s punco Evo, ki mu ga je podarila. Imel je to srečo, da je proti koncu študija, ko so najbolj nora leta že minila, zaživel prav z njo. To je bil prvi test, a sta za skupaj.

Naslednja preizkušnja je sledila že kar takoj, saj sta prebarvala stene, opremila kuhinjo, jedilnico in dnevno z vsemi dodatki za kuhanje in dobro bivanje ter dekoracijo. Slog je bil sicer zelo barvit in neuravnotežen, ampak mladostniško, brez skrben, kot takrat mora biti.

Res s cenovno ugodnimi stvarmi, a ne nepotrebnimi. Nekatere hranita še zdaj, saj so romala in dobila posebno mesto v njuno drugo stanovanje, enosobno, malo večje.

prenova stanovanja

Bila sta že v službi. Včasih po študiju ni bil tak problem dobiti službo in še to dobro. Hitro si lahko napredoval in posla je bilo dovolj za vse, pa čeprav samo osemnajst let nazaj. Delala sta res cele dneve, zato sta si privoščila udobno novo spalnico za počitek (četrti razlog). Prijatelje sta lahko gostila na večerjah, saj je kuhinja z dnevnim prostorom vsebovala vse osnovne prvine za kuhanje in druženje. Brez balkona bi bila nesrečna in utesnjena v tem začasnem stanovanju. Vmes sta veliko potovala in uživala ter razmišljala kako naprej, da bi šla prvič res na svoje.

V življenju je pač tako, da se življenjski cikel enemu konča, drugim pa dodobra začenja. In s tem, da stanovanje ali hiša ne bosta prevelika oziroma premajhna, se v življenju ukvarjamo venomer. Predvsem takrat, ko so otroci majhni ali malo večji, ko imajo že svoje prostorske potrebe.

Matijina stara mama je živela sama v stari hiši na podeželju z veliko zemlje okrog nje. Skedenj je bil potreben obnove in bil je še zaščiten s kulturno dediščino, saj je bil star 200 let. Po tehtnem premisleku in življenju v mestu zadnjih pet let, sta ugotovila, da ju vleče nazaj na podeželje, od kod izvirata.

Prenova stanovanja – petič

Imela sta srečo, saj so avtocesto že končali, tako razdalje sploh niso bile več problem (peti razlog). Da sta starejšo hišo, grajeno po vojni, prevzela, sta morala izplačati Matijino teto, ki je bila upravičena dedinja. Z veseljem jima je odstopila in malo znižala stroške, saj je bila sama preskrbljena in še brez svojih otrok, tako, da ostajajo v odličnih odnosih še naprej.

Vložila sta vse svoje prihranke še v adaptacijo kopalnice in kuhinje ter nekaj grobih gradbenih del za postavitev velike terase na zahodu. Nekaj novih strojnih in elektro inštalacij ter novih tlakov. Prepleskala stene in se vselila v petih mesecih.

Vedela sta, da je to začasno prebivališče, gnezdo, iz katerega bi rada ustvarila enkrat družino.

Pred njima je bil življenjsko najbolj pomemben korak; adaptacija stare hiše ali graditi na novo. Za ta pomemben korak sta se nekaj časa odločala. Vmes delala, potovala in se zabavala.

Prenova stanovanja – šestič

Vedela sta, da želita imeti otroke, kajti ljubezen je bila na vrhuncu. Zato sta morala povečati kapaciteto z otroškimi sobami, saj sta si želela imeti tri otroke (šesti razlog). Da sta to željo lažje uresničila, sta se poročila, še zadnjič daleč odpotovala in kmalu zatem vzela dovolj velik kredit za adaptacijo hiše.

Temo kdaj je bolje adaptirati ali postavljati na novo, bom prihranil za naslednje prispevke, njuna pot je bila takšna in, če pogledam nazaj se mi zdi vredna in koristna za vse.

Pri projektiranju, kjer sem lahko z njima sodeloval in ju usmerjal ter seveda predvsem veliko spraševal :), sem odkril njune številne skrite želje in ideje.

Do rešitev smo morali priti razmeroma hitro, saj je bil prvi otrok že na poti.

Prenova stanovanja – sedmič

Idejna skicirkaZ njima sodelujem še zdaj. Otroci vstopajo v osnovno šolo in potrebujejo novo preobrazbo sobe. Časi so se spremenili in otroke mnogi starši (vsaj tako radi zase mislimo :)) še raje poslušamo, kot so včasih naši starši nas. Preureditev otroških sob je mimogrede sedmi razlog.

Prenova stanovanja – osmič

Da za prvič ne odplavam pregloboko, bom naslednje razloge za prenovo zgolj naštel: (osmi razlog) – osvežitev in zamenjava dotrajane opreme. Barvna harmonija z novimi dekorativnimi izdelki, trendi ali nam ljubimi stvarmi.

Prenova stanovanja devetič

Najtežji del življenja in kot kaže, bi se ga večina najraje kar izognila, je prenova po dvajsetih letih. (Ponavadi velja za to obdobje, da so otroci doma že predolgo :), so po svetu, študiju, internatu, pri punci, ali pa se vračajo za konec tedna in potrebujejo prostor samo še za velike in daljše praznike ter obiske. (deveti razlog)

Prenova stanovanja – desetič

Deseti razlog za prenovo stanovanja je, ko ostaneš sam brez otrok, a še vedno aktiven. Kaj narediti? Prenoviti stanovanje na minimum, živeti spet v garsonjeri?

Pogosto nam to niti ne pade na pamet, saj ni malokrat, da za svoje hobije in aktivnosti potrebujemo še več prostora.

Nič hudega ni, če potem vnuki spijo po teh sobah, kjer je tudi kakšno kardio in fitnes oprema. V primeru, da pa smo v letih, ko napornejše aktivnosti in hobije dajemo na stran, pa si mnogi uredijo življenje tako, da drugi poskrbijo za njih. Morda jih vzamejo pod streho, morda bodo otroci ostali doma in jih poslali na zadnja leta v kak dober dom za starostnike.

Veliko je v življenju če-jev in različnih življenjskih poti, a vsaka prenova stanovanja je vsaj po mojih izkušnjah najboljša, če je osebna, individualna in upošteva lastno zgodbo in želje. Zato se v ureditev doma ter preurejanje stanovanja splača vložiti pozitivno energijo in se obdati z ljudmi, ki jim dom, prostor in prijetno bivanje pomenita podobno vrednoto kot nam samim.

Če se ne bi, na primer, ukvarjali z vsakodnevnimi vprašanji, kot so kaj naj oblečemo, kaj naj jemo in kaj naj damo nase, ne bi nihče izrazil svojega značaja in svojskosti. Življenje bi bilo brezdušno in anonimno.

Enako velja za naša stanovanja.

Oblikovanje ima, tako vidim, verjamem in živim, ključno vlogo na številnih področjih življenja in nihče ne more od nas pričakovati, da nanj pozabimo ali ga ne upoštevamo, še posebej, ko načrtujemo svoj dom..