» » » Preurejanje notranjosti stare omare namesto nakupa nove

Preurejanje notranjosti stare omare namesto nakupa nove

Če zmanjka finančnih sredstev ali, če vam ni ravno do “ponovnega” nakupa nove omare, si lahko z malo domišljije in spretnosti, svoj prostor (recimo spalnico) osvežite tako, da stare omare v njih preuredite. V tem prispevku kažem primer kako sem predlagala preurejanje stare omare, ki ni več optimalno služila svojemu namenu.

V obstoječem korpusu omare, ki je vsebovala klasične police in je bila globoka 80 centimetrov je stranka čez čas ugotovila, da prostora v globini omare ne more izkoriščati popolno. Globina polic 80 centimentrov je enostavno pregloboka, da bi na zadnje dele omare odlagali kakršnekoli uporabne reči – še posebej, če so police med seboj posejane precej na gosto.

preurejanje notranjosti stare omare
Notranjost omare s fiksnimi policami pred preureditvijo

V trenutkih, ko police spredaj zapolnimo z odlagalnimi rečmi, prostor v notranjosti ostaja neuporabljen ali pa zadaj postavimo reči, ki jih ponavadi ne potrebujemo ravno vsak dan.

Temačno notranjost v globini omare ter praktično rešitev ponuja v tem primeru možnost, da iz obstoječih polic naredimo izvlečne. Te bodo omogočale, da si police “pripeljemo k sebi” in na ta način lažje dostopamo tudi do notranjosti omare.

preurejanje notranjosti stare omare
Predelana omara s policami, ki se izvlečejo. Za barvo ličnic polic smo izbrali odtenek enak drsnim vratom omare.

Tako so obstoječo omaro s klasičnimi, sicer premičnimi policami po vertikali, zamenjale izvlečne police. Ob vertikalne stranice v omari smo montirali vodila na katera montiramo police, ki se lahko premikajo tudi po globini. Police smo spredaj dodatno opremili z višjimi ročaji ter s tem omogočili lažji izvlek in oprijem police. Obenem pa s tem dosegli, da reči, ki jih postavimo na sprednje dele polic pri premikanju polic ne popadajo iz njih.

Majhna in preprosta sprememba, ki omogoča večjo izkoriščenosti in izrabo notranjosti omare. Ker se je s časom pojavila pri stranki tudi potreba, da v omaro pospravlja večje reči, smo v sredinski vertikali, po prenovi, prečne police izpustili ter s tem omogočili, da v isti omari najdejo prostor tudi manjše letve, sesalec in podobno.