» » » 5 razlogov, zaradi katerih boste želeli sami sestaviti kuhinjo

5 razlogov, zaradi katerih boste želeli sami sestaviti kuhinjo

Vsak dom seveda potrebuje funkcionalno kuhinjo. Z izbiro kuhinje najbrž ne bo težav, saj je na trgu na voljo ogromna in pestra izbira le-teh. Problem pa se lahko pojavi, ko vam zaradi različnih razlogov klasične oz. predhodno sestavljene kuhinje ne ustrezajo. Lahko da kuhinjo prenavljate in morate zamenjati samo določene omarice, lahko pa imate zgolj omejitve s prostorom in potrebujete elemente po meri. V tem primeru boste vsekakor želeli sami sestaviti kuhinjo.

Z dodatnimi omarami oz. kuhinjskimi elementi lahko kuhinjo zgolj dopolnite, zamenjate ali pa sestavite kar celo – odvisno od vaših želja in potreb. Med temi elementi boste našli vse, kar potrebujete za celotno kuhinjo, npr.:

  • visoke in nizke omare
  • omare za pečico in mikrovalovko
  • omare za korito
  • vrata za pomivalni stroj
  • omarice za shranjevanje
  • omarice s steklom
  • omare s predali
  • omare za hladilnik
  • in še mnogo več
kuhinja1

V prispevku si pogledamo 5 glavnih prednosti kuhinje, ki jo sami sestavite iz posameznih kuhinjskih elementov

Prilegajo se vsaki kuhinji

Sami sestaviti kuhinjo seveda pomeni, se bodo kuhinjski elementi prilegali vsakemu prostoru. Od vas je odvisno, koliko bo kuhinja velika, kako bo sestavljena in kaj boste upoštevali pri sestavi.

Nekatere vnaprej sestavljene kuhinje znajo biti nerodno postavljene. V takih kuhinjah se lahko počutite neprijetno in utesnjeno. V nekaterih primerih kuhinje celo nimajo omaric ali pa nimajo dovolj omaric za vaše potrebe. Namesto nakupa vnaprej sestavljene kuhinje je tako precej boljša alternativna lastna postavitev.

Več prostora za shranjevanje

Ena od pogostih težav vnaprej sestavljenih kuhinj je omejen prostor za shranjevanje. Vsi vemo, da v kuhinji potrebujemo na stotine stvari – od kuhinjskih pripomočkov do hrane in ostalih sestavin. V dosti primerih nam torej primanjkuje omaric ali predalov. Ali pa imajo ti elementi čudno obliko, zaradi česar težko shranjujemo predvsem steklenice, škatle in druge večje predmete.

Če je to ena od vaših težav, bi morali razmisliti o prilagoditvi omaric. To vam bo omogočilo, da boste imeli kuhinjske omare, ki popolnoma ustrezajo vašim potrebam. Le na tak način boste lahko ustrezno shranjevali in, iskreno rečeno, predmetov ne boste puščali na pultu in mizi, kot to vsi radi počnemo.

vrata-za-pomivalni-stroj

Omogočajo varnost

Kuhinjski elementi so prilagojeni izključno vam, kar je velika prednost. To pomeni, da boste izbrali element, ki ustreza samo vam. Pri klasičnih oz. vnaprej sestavljenih kuhinjah zna biti največji problem za tiste, ki niso najvišji. Prepogosto se posledično dogaja, da ne dosežejo zgornjih omaric, kar je izjemno neugodno. Pa ne samo neugodno, v precej primerih lahko tudi nevarno. Pomislite, kolikokrat ste se že stegovali do višjih omaric ali stopali na stol in tvegali padec in poškodbe. Če se odločite, da boste kuhinjo sestavili sami, boste izbrali točno take elemente, ki vam bodo ustrezali in zaradi katerih bodo opravila v kuhinji prijetna in udobna.

Vsekakor svetujemo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki opremisidom, ki vam bodo znali svetovati, kako najbolj učinkovito izbrati elemente. Ti vam bodo zaradi bogatih izkušenj tudi znali povedati, kako jih postaviti, da bo vaše delo v kuhinji prijetno.

omarica

Izbira oblike, materiala in barv po vašem okusu

Vnaprej sestavljena kuhinja pomeni, da je tudi kombinacija barv, materialov in oblik že vnaprej določena. Načeloma so take kuhinje sicer stilsko zasnovane, a vendar – kaj pa če bi namesto tiste ene rdeče omarice, raje sivo? Kaj pa če bi bi predalnik s 4 predali nadomestili z omarico z enim samim prostorom? Ali pa omara za pečico, ki ne ustreza vaši pečici?

Sestaviti kuhinjo pomeni sestaviti svojo sanjsko kuhinjo, saj vam dodatni kuhinjski elementi to omogočajo. Izberete lahko neštete kombinacije, tako med materiali in oblikami kot barvami. Pazite samo, da si ne boste dali preveč duška in bo kuhinja na koncu, no, preveč pisana.

Nadzor nad proračunom

Pogosta težava pri nakupu vnaprej izdelanih kuhinj je, da je cena že postavljena in dostikrat je ta cena kar visoka (vsaj za kakovostne kuhinje). Dobra novica pa je, da s kuhinjskimi omarami po meri vi določate proračun.

Tako kot pri vnaprej sestavljenih kuhinjah tudi dodatni kuhinjski elementi omogočajo cenovni razpon. Dobite lahko izjemno ugodne elemente ali pa malce dražje, spet odvisno od materiala, oblike, funkcije … Prednost je predvsem v tem, da sami določite, katere elemente boste potrebovali bolj kakovostne, kateri pa so mogoče bolj sekundarnega pomena.

predalnik

Kuhinjski elementi so torej bistven del vaše kuhinje. Poleg tega, da so lahko estetsko prijetni, so ti elementi zelo funkcionalni in lahko pomagajo olajšati opravila v vaši kuhinji. Če ne želite težav in tveganj, ki lahko pridejo z vnaprej sestavljenimi kuhinjami, potem je nujno, da namesto le-teh izberete dodatne omarice oz. sami sestavite svojo kuhinjo.