» » » 3 razlogi, zakaj so skupni obroki za eno mizo bolj pomembni kot kdajkoli

3 razlogi, zakaj so skupni obroki za eno mizo bolj pomembni kot kdajkoli

Veliko smo že pisali o vrstah jedilniških miz in stolih ter predvsem svetovali, kako jih pravilno izbrati za naše jedilnice. Nikoli pa se nismo dotaknili bistva, ki je, kot pravi Mali princ, očem nevidno“. Zakaj vlagati toliko skrbi in truda v nekaj kosov pohištva? Zakaj so miza in stoli tako pomembni ali po domače – zakaj so skupni obroki za mizo, na udobnih stolih, tako pomembno za nas kot družinska in družabna bitja? Skupno prehranjevanje okoli mize je namreč veliko več kot samo prehranjevanje – je čas uživanje ob dobri hrani in čas za povezovanje z družino in prijatelji.

A zadnje čase se tak način obedovanja izgublja – v bitki s časom se za zajtrk sploh več ne usedemo za mizo, ampak zgolj nekaj na hitro vržemo vase. Kosilo prevečkrat pojemo zunaj, povečerjamo pa pred televizijskim sprejemnikom ali računalnikom. Praksa, ki je bila nekoč namenjena predvsem grajenju odnosov, danes izginja.

Z malce načrtovanja in vztrajnosti pa si kljub hitremu tempu lahko vzamete nekaj časa in poskrbite za skupen obed.

Zato ne potrebujete strašne organizacije in številnih predpriprav. Če niste najboljši kuhar in ne marate pomivanja, preprosto naročite dostavo. Bistvo skupnega obeda ni vrhunska gurmanska izkušnja ampak možnost povezovanja s tistimi, ki jih imate radi.

V nadaljevanju zapišemo 3 glavne razloge, zakaj vam še tako vrhunsko izbrana prazna jedilna miza in prazni kuhinjski stoli ne koristijo kaj dosti. Potrudite se, da boste na njih tudi pogosto sedeli in se povezovali.

Umiritev in zmanjšanje stresa

Skupni obroki za mizo vas prisilijo, da se umirite. Posledično se zmanjša stres in tesnoba, misli se uredijo. Ne razmišljate več toliko o vseh vaših obveznostih, ampak se osredotočite nase in na dogajanje ter odnose okoli mize.

V dopoldanskem času vam zajtrk pomaga, da manj hitite in se pripravite na nadaljevanje dneva. Če dneva ne začnete v naglici, boste bolj skoncentrirani in boste lažje kos vsem nalogam.

V času kosila verjetno ne boste z družino, a se potrudite in si vzemite vsaj pol ure časa za mirno kosilo s sodelavci, ne da bi se pogovarjali o službenih dolžnosti. Tak premor vam bo koristil pri nadaljevanju dela, saj boste bolj produktivni.

Za večerjo poskusite načrtovati zabaven obrok z družino ali prijatelji. Ne glede na to, ali boste kuhali ali pripravili prigrizek, pazite, da boste mentalno prisotni. Ne razmišljajte o drugi stvareh, ne organizirajte naslednjega dne – zgolj uživajte in se sproščeno družite.

skupno-obedovanje

Zavedanje samega sebe in okolice

Tehnologija nam danes lahko precej olajša življenje – v nekaterih primerih pa ravno obratno. Marsikdaj se zgodi, da ko sedimo za isto mizo, vsak tipka po svojem telefonu. S tem smo sicer fizično prisotni, ne pa mentalno. In tako namesto da bi se povezovali, delamo ravno obratno.

Druženje okoli iste mize vam lahko pomaga, da ste prisotni. Vzemite si čas za obrok brez pametnega telefona ali drugih motenj in se osredotočite na aktivno poslušanje drugih. Zavedanje samega sebe pomaga tudi pri tem, da prepoznate, kdaj ste dejansko siti.

Ustvarjanje nepozabnih spominov

Ko jeste na poti ali pred televizorjem, jeste največkrat sami ali pa zanemarjate ostale, ki so v bližini. Po drugi strani pa, če jeste skupaj in se družite, lahko ustvarite nepozabne spomine. Na primer, nikoli ne boste pozabili, kako se je vaš nerodni bratranec zvrnil z lesene jedilniške klopi ali pa ko je oče namesto soli v juho stresel sladkor.

jedilniške-klopi

Skupni obroki ne pomenijo nič drugega kot jesti in uživati. Prav ustvarjajo veliko priložnosti za povezovanje. Če ste na delovnem mestu, povabite sodelavca na kosilo in ga bolj spoznajte. Če pogrešate stare prijatelje, jih povabite na večerjo in obudite stare spomine. Začnite družinsko tradicijo z nedeljskimi kosili ali petkovimi večerjami.

Sklep

Danes so redki trenutki, ko si resnično vzamemo čas zase in za ljubljene. Tempo, ki se mu moramo podrejati, prevečkrat terja ogromno našega časa. Težko se umirimo, usedemo in zgolj uživamo, saj imamo vedno občutek, da bomo sicer nekaj zamudili. Z odločitvijo, da boste čim več obrokov pojedli skupaj ob eni mizi, izberete spoštovanje do sebe in drugih. To je lahko koristno uporabljen čas za izmenjavo mnenj, uživanje in ustvarjanje posebnih spominov. Umirite se, povežite se in gradite krasne odnose.