» » » 4 različni stili opremljanja stanovanja

4 različni stili opremljanja stanovanja

Ljudje smo različni. Nekateri prisegajo na klasiko, drugim so blizu sodobni trendi in moderno pohištvo, tretji ljubijo eksotiko, četrti kombinirajo posamezne stile med seboj…

V tokratnem prispevku predstavljam 4 različne stile opremljanja stanovanj in njihove značilnosti.

Azijski stil

Za azijski stil pohištva je značilna prostornost, ogromno naravne svetlobe, malo pohištvene opreme in še ta, ki obstaja, naj bo nizka.

stili opremljanja stanovanja
Nizko pohištvo, ogromno svetlobe in minimalizem pri azijskem stilu opremljanja

Sedala (sedežne garniture, enosedi) so nizka in sodijo ob bok tudi nizkim pohištvenim elementom, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Mize, tako jedilniške kot miza v dnevni sobi, je zato na nizkih nogicah ali pa teh sploh ni, regali za knjige in odlaganje spominkov so odprti in prostorni, police za dekor so enostavne. Za pohištvene kose azijskega stila zadoščajo ravne, odprte in preproste linije, dodaten pridih azijskega stila prostoru pridajo kombinacije rdeče in črnih barv, ravne stenske linije, japonske pregrade in podobno.

Skandinavski stil

Skandinavski stil opremljanja prostorov v stanovanju nam je bližje iz skandinavske ponudbe dizajnerjev, ki svoje rešitve ponujajo preko pohištvenih velikanov, kot je na primer Ikea. Bele barve, poudarek na detajlih, domišljen in, praktični ter dovršeni dekorji v obliki lestencev, mizic ob posteljah, škatel na omarah in podobno, celoten prostor izenačijo v domačem pridihu in funkcionalnosti.

Skandinavski stil ima rad praktičnost, obožuje urejenost, poseben poudarek pa daje ureditvi in umestitvi drobnih dekoriranih detajlov, ki zapolnijo prostor in mu dajejo občutek povezane celote. Pri tem stilu bomo zraven izbire pohištva pozorni na dekor sten, izgled okenskih polic in oken samih, posteljnino na spalnični postelji, izbor tal v stilu pohištva, prehode v druge prostore v enakem izgledu… Le tu in tam si bomo za kontrast privoščili kak pohištveni kos, ki barvno ali stilsko izstopa od celotne urejenosti prostora.

stili opremljanja stanovanja
Urejena celota v svetlih barvah in obilo dekorja

Minimalizem

V minimalističnem stilu urejeno stanovanje kliče po uporabi in namestitvi manj pohištva in večji prostornosti. Manj je več.

V tak prostor bomo umestili kvečjemu najbolj osnovno pohištvo, ki ga prostor zahteva, posadili sedežno garnituro ter kak enosed, mizo in komodo za pospravljanje osnovnih reči. Stene minimalistično urejenega stanovanja bomo okrasili s slikami sodobnih motivov ter v kot namestili svetilko. Prehodu in prostoru bomo pustili, da zadiha. S kontrastno preprogo na tleh pa poudarili širino prostora in še manj dali poudarka na pohištvo.

stili opremljanja stanovanja
Minimalistično urejeno stanovanje

Belgijski stil

Belgijski stil urejenosti prostora vsebuje obilo naravnih materialov, poudarja domačnost in tradicijo, hkrati pa zajema dodelane kose pohištva in opreme. Košare in poličniki, ki omogočajo obešanja posode, kozarcev, odprti regali in komode, ki omogočajo razstavo jedilniškega pribora in krožnikov, svetlo rjave barve v kombinacijami z naravnim lesom sive, svetlo rjave in bele barve bodo prostor naredili domač in uporaben.

Polno majhnih predalov za zlaganje točno določenih kosov vsakega v svoj predal, velike, kromirane posode za sadje, slamnate košare za kruh in pecivo, stenska ura v starinskem slogu, pletene košare za koš in podobno najdejo svoj prostor v tako urejenem domu.

Pri urejanju v tem stilu se ne bomo branili tudi železnih konstrukcijskih dodatkov ter dekorja iz kovin in železa.

stili opremljanja stanovanja