» » » Ideje za talne obloge za sobe

Ideje za talne obloge za sobe

Po tretji gradbeni fazi, ko smo zaključili gradbena in inštalacijska dela, nas začnejo zanimati talne obloge. V tokratnem prispevku se obračam na te, ki jih talne obloge zanimajo.

Talne obloge je mogoče dobiti iz najrazličnejših materialov. Najpogosteje prisegamo na klasiko in raznovrstne parkete. Cenovno ugodne in vse bolj sprejemljive so tudi razne vrste laminatov, furnetov in pvc vinilov.

Nekateri se za svoje talne obloge odločajo izbrati materiale kot so pluta ali na primer usnje.

talne obloge
Polaganje talnega poda
Talne obloge in njihova uporaba

Poglejmo si podrobneje možnosti posameznih vrst talnih oblog.

Parketi prihajajo v različnih slojih. Troslojni parketi, dvoslojni parketi, masivni parketi, parketi v preprostem in klasičnem izgledu desk in še se jih da najti.

Gotovi parketi so trajni, različnih debelin, z različnimi nanosi lakov in seveda z različno stopnjo odpornosti. Vrhnje plasti parketov so najpogosteje brušene in prekrite z različnim številom nanosov laka, pri čemer je tudi med laki mogoče izbirati eko izvedenke, akrilne lake, vodoodporne lake in podobno. Pogosto uporabljane zaščite za talne obloge iz parketov so tudi naravna olja in laki z UV zaščitami.

Med najbolj obstojne in trajne talne obloge iz parketov sodijo masivni parketi. Dolžine teh se gibljejo od 400 do 1500 milimetrov, debeli pa so najpogosteje od 18 do 20 milimetrov. Kakovostnejši parketi so pred finalno izdelavo ročno krtačeni in skobljani. Poševno odrezani robovi pri teh še posebej poudarijo že tako izrazito živo lesno strukturo.

Življenske dobe imajo različne talne obloge povsem različne. Medtem, ko so gotovi parketi najbolj obstojni in preživijo tudi več generacij, so laminatne in druge talne obloge obstojne manj časa. A jih po drugi strani bogati barvna, površinska in tudi stilska širina.

svetle talne obloge
Svetle talne obloge v kombinaciji z belim pohištvom

Na splošno velja, da morajo talne obloge, ki jih položimo na tla, mirovati najmanj 5 do 14 dni, preden lahko na njih nadaljujemo z deli, ki bi lahko položen parket ali drugo vrsto talnih oblog uničila ali poškodovala (silikon, apno, olje). Obenem ne bo nič narobe, če na novo položenem parketu nekaj več pozornosti namenimo tudi previdni hoji po njih.

Pri polaganju talnih oblog bodimo zraven funkcionalnosti in praktičnosti pozorni tudi na estetiko in izgled.

talne obloge zamisli
Talne obloge – imitacija pravega lesa