» » » 4 različne možnosti postavitev zimskih vrtov

4 različne možnosti postavitev zimskih vrtov

Ne glede na to, za kakšen zimski vrt se odločimo, je potrebno tako obliko, kakor tudi material za izdelavo in mesto postavitve, uskladiti z obliko in videzom obstoječega objekta. Ker pa so tako objekti, kakor tudi okusi različni, je najpogosteje najboljša rešitev zimski vrt po meri.

Z našim prvim prispevkom na portalu Mizarstvo.si, predstavljamo štiri izmed njih.
Pri čemer smo izbrali primere, ki prikazujejo tudi različne možnosti njihovih postavitev.

.

Zimski vrt po meri, postavljen pravokotno na objekt

.

zimski vrt po meri
Zimski vrt po meri izkoriščen tudi kot jedilnica.

.

Zimski vrt, postavljen pravokotno na objekt, je v bistvu dodaten zaprt objekt, ki arhitekturno pristoji kateremukoli slogu hiše. Da hiša ne izgubi razmerja med svojimi stranicami, se pri tej vrsti zimskih vrtov predlaga postavitev ob daljše stranice hiše. Tak zimski vrt lahko zgradimo na obstoječi terasi ali pa hišo z njim razširimo. V tem primeru moramo upoštevati gradnjo nove betonske ali montažne terase.

Odvisno od okusov in želja, lahko pri izboru materiala za zimski vrt, izbiramo med stekli, aluminijastimi profili, lesom, pozidavo ali različnimi kombinacijami med njimi.

.

Zimski vrt kot zastekljeni del dnevne sobe

..

zimski vrt po meri
Zimski vrt (steklo) – neoviran pogled na teraso, dvorišče in okolico.

.

Na sliki zgoraj lahko vidite zimski vrt po meri, katerega namen je razširiti in zastekliti del dnevne sobe. Osnovne elemente takšne izvedbe tvorijo betonirana terasa, pokrita s keramiko, kombinirani aluminijasti, fiksni in premični profili s steklenimi polnili (kot drsna vrata) ter steklena streha. Izhod iz zimskega vrta je dodatno podaljšan z leseno teraso, ki vodi v lično urejeno okolico z ribnikom.

V tem primeru zimski vrt dopolnjuje dnevno sobo in, ker je prostora za odprti del terase dovolj, zimski vrt deluje kot naravni podaljšek dnevne sobe.

Kljub povečani površini dnevne sobe, s takšnim zimskim vrtom, ne spremenimo obliko hiše, obenem pa takšna rešitev ne zahteva večjega posega v prostor na vrtu.

K sodobnemu videzu vrta, prispeva svoje tudi izbor stekel ter prečno in vodoravno razdeljene aluminijaste prečke.

.

Kombinacija odprto zaprtega zimskega vrta
v vogalu hiše

..

zimski vrt po meri
Zastekljena razširitev dnevne sobe z zimskim vrtom.

.

Ena izmed možnosti je, da zimski vrt postavimo tudi v vogal hiše. Tak primer predstavljamo zgoraj. Zimski vrt ima svoj zastekljen del postavljen bliže vhodu v hišo, hkrati pa se do vogala hiše nadaljuje s podaljšanim balkonom nad garažnimi vrati.

Zastekljen del ima montirani dve fiksni, stekleni stranici, iz ostalih dveh strani pa je vrt obdan s prehodom iz notranjosti objekta ter izhodnimi vrati na balkon.

Streha na vrhu omogoča zastiranje svetlobe z rolojem, sicer pa je celotna zasnova zimskega vrta postavljena v enako linijo kot strešni napušč.

Zimski vrt po meri kot vrtna uta
..

zimski vrt po meri
Pred vremenskimi vplivi zaščitena vrtna garnitura.

.

Samostojni zimski vrt je pogosto oblikovan kot tradicionalna vrtna uta. Takšni zimski vrtovi imajo piramidasto streho ali streho v obliki dežnika. V nekaterih primerih lahko streho obogatimo še s kupolo.

Na sliki zgoraj ima zimski vrt po meri, zastekljene vse stranice in je zato popolnoma osvetljen. Njegov osnovni namen je postavitev idealnega, mirnega kotička za počitek in sprostitev.

Takšen zimski vrt se lepo poda v vsako okolje, svoj namen pa dosega še posebej, če stoji v naravnem okolju, v bližini velikih dreves in grmovja.

Vsi s steklom obdani prizidki ali samostojni objekti bodo vedno dobro osvetljeni in bodo zato idealni za zimski vrt. Te lahko v zimskem času uporabimo za spravilo rastlin, čez poletje pa jih izkoristimo kot prostor za počitek in v njih uživamo ob pogledu na dvorišče in vrt z večih strani hkrati.

Za ureditev okolice hiše in ideje za zimski vrt po meri, boste precej zanimivih rešitev, našli tudi na Houzzu, sicer pa bomo zelo veseli, če se boste za izdelavo zimskega vrta, pozanimali tudi pri nas.