» » » Feng shui za otroke – Kako urediti otroško sobo za dobro življenje vašega otroka?

Feng shui za otroke – Kako urediti otroško sobo za dobro življenje vašega otroka?

feng shui za otrokeFeng shui za otroke zaznamujejo največji izzivi, saj so otroške sobe običajno najmanjše sobe v domu, sočasno pa v sobi mora biti dovolj prostora za vse dejavnosti otroka.

.

Prav tako mora feng shui rešiti potrebo otroka po svoji intimi in varnosti na način, da se otrok počuti povezanega tudi z ostalimi družinskimi člani in celotnim domom.

.

Zato je dobro, da temeljito premislite o sobi za otroka, saj so vsi elementi, ki jo sestavljajo zelo pomembni.

.

Dogajanje v otroški sobi

.

Dejavnosti, ki naj bi jih otrok NE izvajal v svoji sobi:

 

  • gledanje televizije,
  • prehranjevanje.

Dejavnosti, ki naj bi jih otrok opravljal v svoji sobi:

.

Feng shui za otroke tako zajame optimalno opremo, razporeditev, barve ter osvetlitev, da se te tri dejavnosti lahko odvijajo v najboljši možni meri.

.

Feng shui za otroke – 7 nasvetov za optimalno ureditev otroške sobe

.

Ureditev sobe in organiziranost JIN in JANG dejavnosti, ki jih bo otrok izvajal v sobi:

.

1. PREZRAČENOST

.

Otroška soba naj ima takšno razporeditev, da je okno lahko dostopno, da se prezračevanje izvaja vsakodnevno brez posebnega ureditev otroške sobetruda. Otrok namreč potrebuje dovolj kisika, da bo lahko vse stvari brez težav opravljal v svoji sobi.

.

Če so v sobi balkonska vrata, naj bodo tudi ta prosto dostopna, da se lahko na široko odprejo in s tem se energije ne zatikajo v sobi.

.

2. ČISTI PREHODI

.

Feng shui za otroke včasih premalo poudari, da mora biti otroška soba čisto prehodna, kar pomeni, da se na tleh ne kopičijo stvari, ki jih otrok nima kam odložiti.

.

Zato je pomembno dobro razmisliti, kakšne navade ima otrok in koliko stvari mu je potrebnih skozi dan / teden / mesec, da se vse pohištvo zadovoljivo organizira.

.

3. POLOŽAJ POSTELJE

.

Položaj postelje je zelo pomemben, ne samo za feng shui, temveč prav tako za dobro energijsko stanje odraslih. Dober položaj postelje pa je v otroški sobi težje doseči, saj je potrebno sočasno upoštevati:

.

  • strani neba,
  • ostalo pohištvo,
  • energijske povezave med vrati v sobo, med okni in morebitnimi ostalimi vrati (balkonskimi ali vrati v druge prostore).

.
položaj postelje v otroški sobiZato ni dobro, da je otroška soba prehodna (da se preko nje pride v drugo sobo), saj otroci v tem primeru ne čutijo varnosti in zaščite v svoji sobi.

.
Koristno je, da je postelja na mirnem mestu, ki je odmaknjeno od direktne povezave med vrati in okni.

.

Energijska povezava med okni in vrati je namreč močnejša in se to pozna pri kvaliteti spanja, če otrok spi na “energijskem prepihu”.

.

Pri tem je še dobro, da ima glavo obrnjeno na sever ali severovzhod ali vzhod. Te tri smeri ga psihično najbolje podprejo pri dobrem spanju in umirjenih mislih, kar mu izboljša učenje in uspeh v šoli.

.

4. POLOŽAJ PISALNE MIZE

.

Feng shui za otroke jasno določa položaj pisalne mize, ki mora biti postavljena tako, da naravna svetloba pada na pisalno mizo in sočasno otrok sedi na način, da ima hrbet zaščiten s steno. Dobro je, da je pogled otroka, ki sedi za pisalno mizo usmerjen proti vratom direktno ali bočno.

.

5. PROSTOR ZA IGRANJE IN IGRAČE

V otroški sobi je lahko na tleh prostor za igranje. V tem primeru mora biti shranjevanje igrač tako organizirano, da se ob koncu prostor za igračeigranja vse enostavno pospravi.

.

Igrače, ki ostanejo razmetane po tleh, povzročajo v prostoru kaos in otrok se bo zaradi tega težje dobro naspal in bo imel tudi težave pri učenju.

.

6. IZBOR BARV

.

Barve v otroški sobi morajo otroka podpreti tako v aktivni vlogi – pri učenju, kot pri pasivni vlogi – spanju. Poleg tega je dobro, da tudi otrok sodeluje pri izboru barv, da se počuti sodelujoče pri ureditvi svojega prostora in je zato raje v svoji sobi.

.

Barva, ki edina zares NI primerna za otroško sobo, je RUMENA.

.

Čeprav mnogi drugi viri znanja, ki zajema feng shui za otroke, priporočajo ravno rumene odtenke kot najbolj primerne, je dobro, da se zavedate, da rumena barva krepi čakro solarni pleksus, kar sčasoma (dokaj hitro) naredi otroka trmastega in nepripravljenega na sodelovanje in pogovore.

.

Vse ostale barve mavrice so primerne za otroško sobo. Koristno pa je, da močnejši odtenek damo na zunanjo steno, ostale stene pa so v nežnejšem odtenku. Samo bele stene niso smiselne za otroka, saj ga preveč “ohladijo”, da postane pretirano analitičen.

.

7. SVETLOBA, OSVETLITEV

.

Feng shui za otroke je glede osvetlitve zelo jasen. Otroška soba potrebuje:

.

  • svetloba v otroški sobidnevno svetlobo, ki jo otrok nemoteno sprejema, ko sedi za pisalno mizo in dobro zaveso, ki zastre to svetlobo, da otrok ponoči nemoteno spi in, da mu zjutraj svetloba ne skrajša spanca.
  • osvetlitev z lučmi, ki morajo pokriti njegove potrebe po svetlobi v celotnem prostoru: dobra svetilka na stropu in na posameznih mestih, kjer se zadržuje:
  • namizna svetilka na pisalni mizi,
  • manjša svetilka ob postelji,
  • dodatna osvetlitev dela, kjer se otrok igra.

.

Feng shui za otroke vam jasno predstavi potrebe, ki morajo biti zagotovljene v otroški sobi.

.

Z upoštevanjem vseh boste dosegli, da bo vaš otrok bolj vitalen in srečen. Imel bo več energije in večji uspeh v šoli in kasneje v življenju.