» » » Kako izkoristiti prostor v mansardi za postavitev kuhinje

Kako izkoristiti prostor v mansardi za postavitev kuhinje

Mansardni prostori imajo za razliko od ostalih, nekaj posebnosti, ki jih je, še posebej, če nameravamo v njih postaviti mansardno kuhinjo, potrebno upoštevati že ob snovanju kuhinje.

Če imamo namen postaviti kuhinjo v zgornjih etažnih prostorih in mansardah, bomo predhodno že poskrbeli za odtoke, vodovodno in elektroinštalacijo. Ob tem pa upoštevali vse “klasične ovire”, ki ponavadi spremljajo mansardo (dimniški tramovi, poševni stropi, strešna okna, razgibani zidovi in stene neravnih oblik, morebitne predelne stene iz gipsa,…), povezanost z drugimi prostori (jedilniškim kotom, dnevno sobo,…).

Opremljanje mansardnih prostorov zaradi svojih posebnosti zato zahteva nekaj več domišljije in idej, kot oprema ostalih.

V tokratni predstavitvi je stranko zanimala izdelava kuhinje v mansardi, kjer si mlada družina ureja celotno zgornjo etažo za lastno stanovanje.

Izdelava kuhinje v mansardi – primer

Prostor namenjen kuhinji ima urejene vse potrebne inštalacije in je pripravljen za postavitev kuhinje.

izdelava kuhinje v mansardi
Postavljanje kuhinje v mansardo s po meri izdelano kuhinjo

Družina je v desnem kotu mansardnega stanovanja želela namestiti kuhinjo pod poševni strop in na ta način maksimalno izkoristiti tudi prostor. Kuhinja je postavljena v obliki črke U, krajši del služi kot kuhinjski polotok na katerega delovni pult smo vgradili kuhalno ploščo (4 x indukcija). Iz druge strani polotoka služi razširjen delovni pult kot priročen prostor ob katerega smo kasneje postavili dva minibarska stolčka.

Za material kuhinje je stranka izbrala belo barvo (visok sijaj) v kombinaciji z rjavo, kuhinjski predali in elementi pa omogočajo mehko zapiranje in polni izvlek predalov.

izdelava kuhinje za mansardo
Stenski del kuhinjskega sestava z visečimi kuhinjskimi elementi v dveh vrstah

Na stenski del kuhinje smo montirali še viseče kuhinjske elemente v dveh vrstah, ki iz spodnje strani omogočajo ločeno led osvetlitev pomivalnega korita in ostale površine delovnega pulta.

Celoten kuhinjski sestav dopolnjujejo iz aluminija izbrani ročaji ter aluminijasta maska pod spodnjimi kuhinjskimi predali. Ta izbor lepo sodi tudi k kuhinjskim električnim aparatom (pečici, pomivalnemu koritu,..).

izdelava kuhinj za mansardne prostore
Pogled na kuhinjo iz drugega zornega kota

Ker je prostora v mansardi ponavadi prej premalo, kot dovolj, smo si ob kuhinjskem polotoku zamisli tudi možnost razširitve le tega v manjšo jedilno mizo.

izdelava kuhinje za mansardo
Možnost razširitve delovnega pulta na kuhinjskem polotoku v jedilno mizo.

Za še večjo izkoriščenost delovnega pulta in zaradi tega, ker se ti najhitreje napolnijo s sodobnimi in najrazličnejšimi gospodinjskimi pripomočki (aparati za peko kruha, sušilniki sadja, konvekcijske pečice, mikrovalna pečica,…), smo dodaten prostor pridobili tudi z razširjenim vertikalnim delom kuhinjskega pulta.

izdelava kuhinje po meri za mansardo
Prečni, razširjen del kuhinjskega pulta

Za predlog rešitve za vaš mansardni prostor, se priporočamo. Ali vabimo, da preverite tudi prispevek o po meri izdelani kuhinji v rjavo beli kombinaciji.