» » » Ideje za pregrade prostorov brez poseganja nazaj v tretjo gradbeno fazo

Ideje za pregrade prostorov brez poseganja nazaj v tretjo gradbeno fazo

Notranja drsna vrata sodijo med praktične in hitre rešitve, ki jih lahko uporabimo, ko želimo zapreti dva prostora ali drugače ločiti prostore med seboj in nekaj časa že živimo v stanovanju.

V primerih, ko so naši otroci odrasli in potrebujemo dodatno sobo, v primerih, ko želimo začasno ločiti kuhinjo in jedilniški prostor, v primerih, ko v svoji hiši iščemo dodaten prostor za delovni/pisarniški kotiček ali v primerih, ko želimo zapreti predsobo, bomo posegli po rešitvah, ki ne povzročajo “ponovne” umazanije, gradbenih posegov in drugih nevšečnosti.
.

izdelava notranjih drsnih vrat
Steklena drsna vrata za pisarne s šestimi krili.

Za montažo drsnih vrat se bomo odločili tudi v primerih, ko iščemo rešitev za začasno zapiranje določenega dela prostora. Ali, ko iščemo rešitev s premično pregradno steno.

Notranja drsna vrata ne zahtevajo nobenih posebnosti, priprav in dodatne zaščite okoliških prostorov in pohištva, kot bi to morali storiti, če bi se odločili za montažo klasičnih notranjih vrat s krili in podboji.

Za montažo notranjih drsnih vrat zadošča, da poznamo natančne mere odprtine, ki jo želimo z drsnimi vrati zakriti in seveda, da smo odločeni o izgledu in vrsti materiala, ki ga bomo za notranja drsna vrata tudi uporabili.

Izdelava notranjih drsnih vrat in materiali

izdelava notranjih drsnih vrat
Montaža drsnih vrat z ogledalom na omaro v spalnici

Obenem so vsa notranja drsna vrata izdelana po meri, tako, da nam ni potrebno skrbeti ali so določena vrata ustreznih dimenzij za naš prostor ali ne.

Med najpogostejšimi materiali za drsna vrata se uporablja les ali steklo. Različni proizvajalci ponujajo različne barvne vrste lesa. Te so lahko pastelne ali v visokem sijaju.

Med stekli lahko pri različnih proizvajalcih izbiramo med navadnimi, prozornimi stekli ter barvnimi stekli. Obenem se lahko pri notranjih drsnih vratih v steklu odločamo tudi za tehniko obdelave stekla (stekla je mogoče matirati, gravirati, peskati, obdati s fototapetami in podobno).

Tretja možnost materialov so kombinacije različnih materialov med seboj. Tako lahko na primer zgornji del drsnih vrat izdelamo v lesu, spodnji del pa v steklu. Med še posebej popularnimi rešitvami pa so kombinacije, kjer si zgolj po sredini vrat omislimo dekor v drugačnem materialu in izvedbi.

izdelava notranjih drsnih vrat
Ena izmed vrst aluminijastih vodil za drsna vrata

Različni proizvajalci notranjih drsnih vrat ponujajo v svojih programih tudi različne vrste okovij in vodil (ročajev za drsna vrata). Najpogosteje uporabljana so aluminijasta vodila, ki so trpežna, primerna za višja drsna vrata in prihajajo v najrazličnejših oblikah.

Cenovno ugodnejša so pločevinasta okovja pri katerih pa moramo paziti na to, da jih ne bomo uporabili pri višjih drsnih vratih, saj se pločevina hitreje upogiba. Kar bi lahko čez čas pomenilo, da bodo naša notranja drsna vrata na katerih smo uporabili pločevino, zvita in ne bodo lepo drsela po vodilih.