» » » Ideje kje in kako postaviti lesene pergole

Ideje kje in kako postaviti lesene pergole

Čemu služijo lesene pergole?

Osnovna funkcija lesenih pergol je senčenje naših teras. Nekatere postavimo kot nadomestek garažnim nadstreškom, druge za pokrivanje letnih teras, tretje so samostoječe v okrasnih vrtovih in travnikih.

Med seboj se lesene pergole ločijo po pokritosti (kjer jim nad leseno konstrukcijo postavimo streho različnih materialov), dimenzijah (nadstreški za en, dva ali več vozil), po materialih (za material lahko uporabimo kostanj, smreko, hrast, macesen,…), izgledu (lega, špirovci, ukrivljen ali raven les,…), različnimi nosilnimi materiali (cinkani, inox,…) in barvnimi toni.

izdelovanje lesenih pergol
Enostavna lesena pergola, položena direktno na zemeljska tla

Lesene pergole se med seboj razlikujejo tudi po oblikah. Najbolj klasična in uporabljana oblika je pravilen štirikotnik (kvadrat), je pa glede na želje posameznika in odvisno od možnosti dolžine povezovalnih desk, praktično mogoče lesene pergole narediti v vseh dimenzijah, ki si jih zamislimo.

Pri postavljanju lesenih pergol se tudi vedno predlaga, da se le te, ne glede na vrsto podlage, nekoliko dvignejo od tal. Tak primer smo predstavili v prispevku o enostavnih lesenih pergolah tukaj. Preprosto v postavljene temelje za leseno pergolo, vgradimo železne nosilce in poljubno visoko dvignemo nosilce, na katerih bo pergola stala. Na ta način bomo lesu zelo podaljšali življenjsko dobo, saj bomo vlagi iz zemlje onemogočili, da preide na les.

Zelo priljubljena lesena pergola je tudi lesena pergola v obliki šest ali osem kotnika. Odvisno od želje, lahko šest ali osem kotno leseno kontrukcijo izdelamo tako, da leži na naravni podlagi, ali pa si pod leseno konstrukcijo omislimo nosilce za pod.

Na spodnji sliki primer lesene pergole z osem kotno leseno podlogo. Tovrstni pergoli lahko dodamo nad leseno konstrukcijo še leseno streho, opremimo z lesenimi ograjami, v notranjosti večjih pergol pa postavimo lesene klopi ob vsako steno pergole.

izdelovanje lesenih pergol
Več kotna podlaga za leseno pergolo

Odvisno od namembnosti, se lesene pergole najpogosteje postavljajo:

  • za senčenje letnih teras,
  • okraševanje vrtnih kotičkov,
  • kot okrasni dekor na vhodih v hiše,
  • kot pokrivna rešitev namesto klasičnih garaž, ali
  • kot dodatne (odprte) terase.

Za popestritev, si lahko pri leseni pergoli, omislimo dodaten dekor v železu ali drugi kovini, vrh zapremo z blagom ali platnom, spustimo okrasne rastlinske ovijalke ali pa uporabimo kamen.

V zadnjem času lesene pergole služijo tudi kot rešitev na prostorih, ki jih namenjamo za piknike in druženje. V teh primerih odlično k njim sodi tudi kamen.

Na spodnji sliki primer lesene zunanje pergole, ki ima namesto klasične in enostavne lesne kontrukcije, okrasne mrežne letvice.

izdelovanje lesenih pergol
Zunanja lesena pergola z okrasnimi letvicami ob nosilnih stebrih ter lesenim podom.

Lesene pergole kot okras letnim kuhinjam

Izdelovanje lesenih pergol je precej popularno tudi za letne kuhinje.

Z dokaj enostavno izvedbo lahko s takšno pergolo letno kuhinjo na našem vrtu dodatno okrasimo in z rastjem poskrbimo, da se bodo tudi kuharji in tisti, ki na piknikih in zabavah bolj delajo kot zabavajo, v prijetni senci počutili sveže in odlično.

Kombinacija kamna, lesa, železa, predhoden razmislek o potrebni inštalaciji (za osvetlitev, hladilnike in električne žare) in nastane lahko nekaj podobnega spodnjemu:

izdelovanje lesenih pergol
Lesena pergola kot okras letni kuhinji

Za idejni osnutek, informativno ponudbo ali predlog postavitve za vas, se priporočamo čez spodnji kontakt.