» » » Kakšen otroški voziček je najboljši za pomlad?

Kakšen otroški voziček je najboljši za pomlad?

Prijetna, a muhasta pomlad je to. Letos nas še posebej skoraj dnevno opominja na svojo spremenljivo navado. Temu muhastemu vremenu pa mora odgovarjati tudi otroški voziček s katerim svojega otroka zapeljemo na vsakodnevni sprehod.

Da otroku prija sveži pomladanski zrak je znano. Zato naj dnevno raziskovanje bližnje okolice in sprehodi v naravi postanejo vaša rutina.

A tu se postavi vprašanje, kakšen otroški voziček je najboljši za muhaste spomladanske dni? Začnimo od začetka.

Odlike vsakega dobrega otroškega vozička

Vsak dober voziček bi moral imeti več pomembnih funkcij, ki zagotavljajo varnost, udobje in praktičnost za vas in vašega otroka. Med te pomembne lastnosti dobrega otroškega vozička spadajo:

 • Varnost: imeti mora ustrezne varnostne funkcije, kot so zavore, pasovi za varovanje otroka, trpežna konstrukcija…
 • Udobnost: mora biti udoben za vašega otroka, imeti mora dovolj mehko oblazinjenje, primerno nastavljiv naslon za hrbet in noge ter dovolj prostora za otroka.
 • Praktičnost: mora biti enostaven za uporabo in vam omogočati lahko uporabo. Otroški voziček mora biti lahko zložljiv in tudi primeren za različne terene.
 • Trajnost: Otroški voziček mora biti dovolj trpežen in vzdržljiv, da lahko prenese obremenitve vsakdanjega življenja in uporabe.
 • Prilagodljivost: Dobri otroški vozički so prilagodljivi in jih lahko uporabljate v različnih situacijah.

Na kaj biti še pozoren pri izbiri vozička

Pri izbiri otroškega vozička je pomembno upoštevati več faktorjev, da zagotovite udobje, varnost in praktičnost za vas in vašega otroka. Tukaj je nekaj ključnih točk, na katere morate biti posebej pozorni:

 1. Manevrirnost: Preizkusite, kako enostavno se voziček vozi in obrača, še posebej v tesnih prostorih. Kolesa naj bodo dovolj velika in primerna za različne površine, nekateri vozički pa imajo celo vzmetenje za bolj gladko vožnjo.
 2. Prilagodljivost in rast z otrokom: Nekateri vozički so zasnovani tako, da se prilagajajo rasti otroka od novorojenčka do malčka, kar pomeni, da jih lahko uporabljate več let. Preverite tudi, če je voziček kompatibilen s sedežem za v avto. Le če je voziček možno nastaviti glede na velikost otroka je možna varna uporaba vozička.
 3. Teža: Pomembno je, da je voziček lahko prenosljiv in da ga lahko enostavno zložite, ko ga ne uporabljate ali ko ga prevažate v avtomobilu.
 4. Prostor za shranjevanje: Dovolj prostora za shranjevanje je pomembno za shranjevanje plenic, igrač, hrane in drugih nujnih potrebščin med sprehodi.
 5. Cena: Cene vozičkov se močno razlikujejo. Določite si proračun, a hkrati ne pozabite, da je kakovost pogosto povezana s ceno. Včasih je vredno investirati več za voziček, ki bo bolj varno in udobno služil dlje časa. Priporočamo, da se odločite za otroški voziček priznane blagovne znamke.
 6. Mnenja in priporočila: Preberite ocene drugih staršev in se posvetujte s prijatelji, ki so morda že uporabljali voziček, ki vas zanima.

Dodatne odlike za voziček, ki je v uporabi spomladi

Spomladni dnevi so običajno bolj nepredvidljivi glede vremena zato priporočam otroški voziček, ki je vsestranski in primeren za muhaste vremenske razmere.

otroški voziček v blatu

Za spomladne dni bi lahko bili koristni vozički z večjimi in širšimi kolesi, saj se lahko bolje spopadejo s terenom, neravninami. Enako nas spomladi v naravi lahko kje pričaka tudi kakšno blato, kjer nam taka kolesa doprinesejo k lažji vožnji.

Priporočam, da izberete voziček z dobro zavoro, da bo otroški voziček stabilen tudi takrat, ko morda vam nehote spodrsne.

Priporočam tudi, da ima voziček oblazinjenje enostavno snemljivo ter pralno v pralnem stroju, da vam ne bo potrebno skrbeti zaradi morebitne umazanije. Voziček naj ima tudi zračne prezračevalne odprtine, ki zagotavljajo udobno kroženje zraka v vozičku, saj se vreme lahko hitro prevesi iz mrzlega v vročega.

Obstajajo pa prav posebni otroški vozički, ki so primerni za uporabo tudi v deževnem vremenu. Ti vozički so običajno opremljeni s posebnimi materiali, ki so odporni proti vodi in vetru ter z dodatnimi funkcijami, ki zagotavljajo zaščito pred dežjem.

Boljši otroski vozicki pa imajo že v sam otroški voziček vgrajeno posebno ponjavo, ki se raztegne preko otroškega sedeža in varuje vašega otroka pred padavinami. Drugi modeli pa imajo na voljo dežno prevleko, ki se jo lahko pritrdi na voziček, ko je to potrebno. Vendar preverite ali jo pri nakupu dobite poleg. Običajno jo je namreč potrebno dokupiti.

Če iščete otroški voziček za uporabo v pomladnem in deževnem vremenu preverite ali je na voljo kakšen model, ki ima te dodatne funkcije in je primeren za vaše potrebe.

Kam po otroški voziček?

V vsakem primeru bi vam predlagal, da obiščete ali pokličete specializirano prodajalno otroških vozičkov. Tam vam bodo lahko strokovno svetovali in pomagali najti voziček, ki bo ustrezal vašim potrebam in željam. V takšni prodajalni imate na voljo več različnih blagovnih znamk in modelov otroških vozičkov, prav tako pa vam bodo lahko svetovali o različnih funkcijah, ki so na voljo.

Odličen vir informacij so tudi spletne strani specializiranih prodajaln otroških vozičkov ali spletnih trgovin. Tam boste lahko prebrali tudi ocene in mnenja drugih staršev, ki so kupili določene modele vozičkov, kar vam lahko pomaga pri odločitvi.

Pred izbiro vašega vozička pa vseeno premislite kdaj in kje ga boste največ uporabljali. To vam naj bo odločilni faktor pri izbiri. Temu pa naj bodo prilagojene funkcije, ki jih mora otroški voziček imeti. Ne nasedajte prodajnim obljubam, ki vam jih vsiljuje prodajalec ali prodajalka – njen namen je prodaja tistega kar ona hoče. Raje dva ali trikrat premislite in šele potem poslušajte kaj vam nekdo ponuja kot najboljše, saj boste takrat vedeli ali je to za vas res ali ne.

Ostali ostali nasveti za starše:
Najboljši otroški vozički
Kaj mora imeti varen otroški voziček