» » Kaj mora imeti varen otroški voziček

Kaj mora imeti varen otroški voziček

Napisano v: Za starše | 0

Se zavedate, da je izbira pravega otroškega vozička nujna za varnost vašega malčka? Še posebej pri nakupu kompleta oziroma sistema voziček 3v1! Ne tvegajte, ko gre za udobje in zaščito vašega otroka med sprehodi.

število prometnih nesreč, kjer so bili udeleženi otroci
Statistika: število prometnih nesreč in smrti ter poškodbe otrok po letih. Vir: Policija

Preverjene in kakovostne otroške vozičke odlikujejo vrhunski varnostni standardi. Od močne konstrukcije do udobnih oblazinjenih sedežev – vse je zasnovano tako, da vašemu malčku zagotavlja maksimalno varnost in udobje.

Pomen varnosti pri otroških vozičkih

Ko gre za izbiro otroškega vozička mora biti varnost na prvem mestu. Če kupujete samo voziček še lahko morda zamižite na eno oko pri nakupu. A če kupujete komplet pa tu ne sme biti nobenih kompromisov. Če odpove kak del vozička je vsekakor otrok v nevarnosti, da se poškoduje. A če odpove avtosedež so posledice lahko zelo hude, tudi smrt otroka. Zato je še posebej pomembno, da avtosedež zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti za vašega otroka.

Poleg tega mora biti voziček tudi trpežen in zanesljiv. Nikomur ni všeč, če se mu med sprehodom zlomi voziček in se znajde v neprijetni situaciji. Zato je pri izbiri vozička pomembno preveriti njegovo konstrukcijo in kakovost materialov.

Seveda pa ne smemo pozabiti niti na materiale, ki so uporabljeni pri izdelavi vozička. Materiali ne smejo vsebovati strupenih snovi ali alergenov, ki bi lahko negativno vplivali na zdravje vas in vašega otroka.

Torej, ko iščete popoln otroški voziček bodite pozorni na njegove varnostne specifikacije, varnostno opremo, trpežnost in kakovost materialov. Vaš otrok si zasluži le najboljše!

testiranje otroškega vozička
Testiranje otroškega vozička pred nakupom je smotrno, a ne vedno izvedljivo

EU Varnostni standardi in certifikati, ki opredeljujejo lastnosti vozička ter kompletov

Ko gre za varnost in kakovost vozičkov ter kompletov 3v1, so evropski varnostni standardi in certifikati ključnega pomena. Ti standardi zagotavljajo, da so izdelki skladni z najvišjimi varnostnimi zahtevami in omogočajo staršem, da se počutijo mirno in zaupajo v izdelek, ki ga uporabljajo za svoje najmlajše.

Eden od ključnih standardov pri otroških vozičkih je EN 1888, ki opredeljuje splošne varnostne zahteve za vozičke. Ta standard določa teste vzdržljivosti, stabilnosti in zanesljivosti vozičkov ter zagotavlja, da so primerni za vsakodnevno uporabo. Poleg tega je bil leta 2018 posodobljen v EN 1888-1 2018 standard, ki še natančneje opredeljuje teste glede na različne vrste vozičkov.

Poleg tega morajo vozički ustrezati tudi drugim pomembnim standardom, kot je EN 71. Ta standard določa varnostne zahteve glede materialov in kemikalij ter zagotavlja, da izdelki niso škodljivi za otroke. Tu gre predvsem za vsebnost kemikalije BPA ali bisfenol A. Proizvajalci so to kemikalijo do prepovedi redno dodajali plastičnim delom, ker bistveno izboljša lastnosti plastike. Morda ste že slišali za to kemikalijo v povezavi z otroškimi stekleničkami ali posodami za hrano, a kemikalija se uporablja tudi povsod drugje.

Da je BPA prepovedana je razlogov več. Prvič, študije so pokazale, da lahko BPA prodre iz plastike v hrano ali tekočino in se tako prenese na nas. To pa lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so hormonske motnje, težave s plodnostjo in celo povečano tveganje za razvoj določenih vrst raka.

EU zastave
V EU je s standardi dobro poskrbljeno za varnost otrok

BPA Free

Poleg tega so otroci posebej občutljivi na učinke BPA. Njihov razvijajoči se organizem lahko trpi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti tej kemikaliji.

Pomembna direktiva v tem kontekstu je tudi direktiva 2005/84/CE, ki se nanaša na omejitve uporabe nekaterih nevarnih snovi v otroških izdelkih. Ta direktiva zagotavlja, da so vozički in kompleti 3v1 brez škodljivih snovi, ki bi lahko negativno vplivale na zdravje otroka.

Če pa je kompletu priložen tudi avtosedež mora ta biti skladen z R44 ali R129 standardom. Ti standardi določajo varnostne zahteve za avtosedeže glede na velikost in težo otroka ter zagotavljajo pravilno namestitev in zaščito med vožnjo.

Vse te evropske varnostne standarde in certifikate je treba jemati resno. Zagotavljajo visoko raven varnosti in kakovosti izdelkov ter staršem omogočajo, da se počutijo varno pri izbiri vozička ali kompleta 3v1 za svojega otroka. Zato je pri nakupu teh izdelkov vedno dobro preveriti ali ustrezajo ustreznim standardom in certifikatom. Ne pozabite, da je varnost vašega otroka najpomembnejša!

Varnostne zahteve pri vozičkih in vozičkih 3v1

Lupinica oziroma jajček

Ko gre za varnost vašega otroka, še posebej med vožnjo, ni prostora za kompromise. Zato je pomembno, da pri izbiri vozička 3v1 upoštevate predvsem varnostne zahteve.

Pri izbiri avtosedeža jajčka je bolje izbrati tiste, ki ustrezajo i-Size standardu namesto R44 standarda. i-Size standard temelji na višji stopnji varnosti in zagotavlja boljše prileganje avtosedeža otrokovi velikosti in teži.

Poleg tega se varnost še poveča s podstavkom, ki je ponavadi opcijski nakup. Podstavek omogoča stabilnejšo namestitev avtosedeža v vozilu in zmanjšuje možnost napak pri pravilni namestitvi.

Kar nekaj staršev se zaradi zagotavljanja višje varnosti otroka med vožnjo odločijo za posamičen nakup vozička in avtosedeža. S tem res običajno pridobijo nekaj na varnosti, a izgubijo prilagodljivost, ki ga ponuja celovit komplet.

A obstaja tudi rešitev za take starše. Dve priznani italijanski blagovni znamki, Peg Perego in Inglesina, imata v svojih kompletih avtosedeža, ki sta dosegla ene najboljših ocen na testu. Tako vam ni več potrebno sklepati kompromisov.

Stabilnost in trdnost

Ena od najpomembnejših varnostnih značilnosti otroškega vozička, na katero moramo biti pozorni, je stabilnost vozička.

Zakaj pa je stabilnost tako pomembna? No, predstavljajte si situacijo: sprehajate se po neravnem terenu ali hitite čez robnik. Če bi bil voziček nestabilen, bi lahko prišlo do prevračanja ali nihanja vsebine vozička. To pa bi lahko povzročilo resne poškodbe vašega malčka.

Stabilen in trden otroški voziček zagotavlja varno okolje za vašega otroka med sprehodi in izleti. Omogoča vam večji nadzor nad gibanjem vozička ter preprečuje morebitne nesreče.

Kako pa lahko preverite trdnost in stabilnost vozička pred nakupom? Prvi korak je vedno temeljito pregledati konstrukcijo in materiale iz katerih je izdelan voziček. Poskrbite, da so vsi deli trdni, brez razpok ali ohlapnih vijakov in brez ohlapnosti.

Naslednji korak je preverjanje vozička v praksi. Prodajalca poprosite, da voziček naloži do maksimalne zmogljivosti in ga nato preskusite. Dvignite prva kolesa, malce hitreje ga obračajte in opazujte kako se obnaša. Če prodajalec nad idejo ne bo navdušen se od takega vozička poslovite.

Če voziček kupujete preko spleta se vedno posvetujte s strokovnjaki. Pokličite več prodajalcev in si pridobite oceno na podlagi odgovorov. Preberite še ocene drugih staršev glede stabilnosti in trdnosti izbranega modela vozička. Ocene vam lahko bistveno olajšajo odločitev kako izbrati otroški voziček.

Kvalitetne zavore in vzmetenje

Pri izbiri otroškega vozička so pomembne tudi kvalitetne zavore. Vsi vozički so opremljeni z parkirno zavoro, ki voziček po aktiviranju drži na mestu. Boljši, predvsem športni vozički pa imajo še ročno zavoro za hitro ustavitev ali lažjo vožnjo v dolino. Zavore na vozičku igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti med sprehodi ali tekom po različnih terenih. Kvalitetne zavore omogočajo staršem nadzor nad gibanjem vozička, kar je še posebej pomembno na strminah ali neravnih površinah.

Obstaja več tipov zavor, kot so ročne zavore, parkirne zavore in stopalke za zaviranje. Vsaka ima svoje prednosti in učinkovitost pri ustavljanju vozička v različnih situacijah. Pri izbiri otroškega vozička se prepričajte, da ima voziček kvalitetne zavore, ki bodo delovale gladko in hitro.

Vzmetenje na vozičku pa močno prispeva k udobju vašega otroka med vožnjo. Vzmetenje absorbira udarce in tresljaje ter omogoča gladko vožnjo tudi po neenakomernih površinah. Včasih so vzmetenje delno nadomeščala kolesa, ki so imela zračnice. Z najnovejšimi materiali za kolesa ter boljšimi vzmetenji pa napihljiva kolesa pri otroških vozičkih izumirajo.

Kako preveriti delovanje zavor in vzmetenja na vozičku? Enostavno! Pred nakupom ali uporabo vozička preverite ali se zavore gladko aktivirajo in sprostijo ter ali dobro držijo. Prav tako preverite ali je vzmetenje dovolj učinkovito pri absorbiranju udarcev in tresljajev. Ponovno ta preskus opravite pri polno naloženem vozičku.

Ustrezna zaščita in udobje otroka

Prva izven serijska varnostna zahteva pri vozičkih je nemalokrat spregledana velika strehica. Ta otroku zagotavlja zaščito pred soncem in ostalimi vremenskimi vplivi ter ohranja obraz vašega otroka varnega pred neprijetnim soncem ali morebitnimi padavinami.

Nastavljivi varnostni pasovi so prav tako nujni, saj omogočajo prilagajanje glede na rast in velikost otroka ter mu zagotavljajo stabilnost med vožnjo. Istočasno pa otroku dopuščajo dovolj svobode, da se ne bo počutil utesnjen in dobil odpor do vožnje z otroškim vozičkom.

Varnost pa ni edina pomembna zadeva pri izbiri vozička – tudi udoben sedež ima svojo vlogo. Otrok se mora počutiti udobno med vožnjo zato je pomembno, da ima sedež dovolj oblazinjenja in podpore za hrbet. Tako bo vaš otrok lahko užival v vožnji brez nepotrebnega nelagodja.

Poleg tega pa ne smete pozabiti na vidnost vozička, še posebej ponoči. Voziček naj ima reflektivne materiale, ki bodo pripomogli k večji varnosti in vidljivosti v temnih pogojih. Tako boste lahko brez skrbi sprehajali svojega malčka tudi ob mraku ali ponoči.

Zaščita pred vremenskimi vplivi je prav tako pomembna pri izbiri vozička. Voziček naj ima možnost pritrditve dežne prevleke ali senčnika za zaščito pred dežjem ali soncem. Tako bo vaš otrok vedno zaščiten pred neprijetnimi vremenskimi razmerami.

Kako preveriti ali je zaščita pred udarci zadostna?

Kako preveriti ali je zaščita pri izbranem otroškem vozičku pred udarci zadostna? To je vprašanje, ki ga starši pogosto zastavljajo.

Prva stvar, ki jo lahko storite je da preverite ali otroški voziček izpolnjuje vse varnostne standarde in certifikate. Poglejte ali ima voziček oznako EN 1888, kar pomeni, da je bil testiran in preizkušen glede svoje trdnosti in odpornosti na udarce.

Pomembno je tudi preveriti delovanje varnostnih pasov. Ali so dovolj trdni in enostavni za uporabo? Poskusite jih pritrditi in odpeti ter se prepričajte, da so zanesljivi.

Naslednji korak je pregledati material vozička. Je oblazinjenje dovolj mehko in udobno? Je prijetno na otip? Preverite tudi prisotnost dodatnih oblazinjenih delov na mestih, kjer bi se lahko otrok udaril ob morebitnem trku.

Kako prepoznati varne in kakovostne otroške vozičke na trgu?

Nakup v trgovini

Pri nakupu v trgovini je pomembno, da preizkusite voziček v dejanskih pogojih uporabe. Ne samo, da ga preprosto potisnete po trgovini – testirajte ga polno obremenjenega. To pomeni, da vanj postavite težo, kot bi bila vaša malčkova teža.

Med preizkušanjem bodite pozorni na naslednje znake kakovosti in varnosti:

  • Voziček ne sme biti ohlapen ali nestabilen. Preverite vse spoje in se prepričajte, da so vsi zglobi trdni in brez odstopanj. Hitro menjajte smer vožnje in voziček po občutku ne sme opletati. Občutek mora biti trden in zanesljiv.
  • Pri vožnji s polno obremenjenim vozičkom se ta ne sme upogibati ali škripati. To je znak slabe konstrukcije ali slabih materialov.
  • Vožnja vozička, ki je polno obremenjen, po gladki in ravni površini v trgovini mora biti tako lahkotna, da jo lahko opravite z dvema prstoma.
  • Preverite še zlaganje. Voziček naj se enostavno zloži samo z eno roko. Nemalokrat boste imeli v eni roki otroka, z drugo pa boste zlagali voziček.

Nakup preko spleta

Varnost naj bo vedno najpomembnejši dejavnik, ko iščete otroški voziček ali drugo otroško opremo. Kako pa prepoznati varne in kakovostne vozičke na trgu? Še posebej je to vprašanje na mestu, če vam je všeč voziček, ki ste ga našli na spletu.

Pojdimo po vrsti.

  • Najprej se posvetite blagovnim znamkam. Svoj izbor omejite na blagovne znamke, ki imajo renomirano ime in tradicijo. Z omejitvijo na priznane blagovne znamke kot so Peg Perego, Inglesina, Nuna, Joie in podobne ste že naredili največ, da dobite kvaliteten voziček.
  • Potem si naredite izbor, ki vam je všeč.
  • Pri teh modelih preverite varnostne značilnosti vozička. Prepričan sem, da bodo vsi vozički imeli vse kar je potrebno za varnost, če boste šli po predlaganih korakih. Pri priznanih blagovnih znamkah ne sklepajo kompromisov pri varnosti in se tu nimate kaj bati.
  • Nato preverite ocene drugih uporabnikov izbranega modela otroškega vozička. Mnenja drugih uporabnikov vam lahko dajo vpogled v praktično uporabo vozička in morebitne težave, s katerimi se lahko srečate. Posvetite se predvsem realnim mnenjem in izkušnjam staršev, ki dejansko uporabljajo voziček. Razne vplivnice običajno podajajo plačano oceno brez, da bi izdelek dejansko uporabljale in zato pogosto ne ponujajo objektivnih informacij.

Povzetek

Pri nakupu otroškega vozička ne skoparite pri ceni – raje investirajte v kakovosten in varen izdelek za svojega otroka. S tem boste zagotovili udobno in varno vožnjo, ne glede na to, kam se odpravljate.

Če imate dovolj časa in bi radi otroški voziček pred nakupom preskusili vam ne bo preostalo drugega kot da obiščete kar nekaj otroških trgovin. Pri preskusih zaupajte svojim občutkom in ne nasedajte vsem kar vam povedo prodajalke. Preverjeno vam zagotavljam, da vam bodo znale katere ime barve modela vozička prodajati kot priloženo košaro in podobno.

Tudi če imate čas za vse preskuse vam priporočam, da preverite splet. Nekatere najboljše blagovne znamke otroških vozičkov boste našli samo na spletu. Tu nimate kaj zgrešiti in če vam dobavljen voziček ne bi bil všeč ga vedno lahko vrnete in dobite povrnjeno celotno kupnino.

Sorodne vsebine:
Katera otroska posteljica je najbolj uporabna
5 razlogov zakaj je stenska previjalna mizo prava za vas