» » » Primer prenove kuhinje v starejši hiši v okolici Maribora

Primer prenove kuhinje v starejši hiši v okolici Maribora

Za vse spremljevalce Mizarstvo.si, v prispevku v nadaljevanju prikazujemo konkreten primer prenove kuhinje po meri na področju Maribora, sicer pa nas naši naročniki poznajo po tem, da po meri in prostorskih željah naročnikov, izdelujemo kuhinje po naročilu, vse od Celja do Murske Sobote. Po predhodnem pogovoru, pa tudi širše po Sloveniji.

Sicer lahko še več primerov, predvsem cenovno ugodnih in enostavnih kuhinj, najdete tudi na povezavi, kjer so opisane poceni kuhinje.

.

Predgovor

.

Da si boste lažje predstavljali kako poteka postopek za izdelavo kuhinje po meri, pri nas, v prispevku v nadaljevanju opisujemo celoten postopek od prvega klica stranke pa vse do končne montaže in izvedbe na domu.

Naročena kuhinja je zajemala izdelavo več kuhinjskih elementov.

Po pogovoru s stranko, natančnem ogledu prostora ter opravljeni izmeri, se je stranka odločila, za naslednje kuhinjske elemente po meri:

 • večja kuhinjska omara z možnostjo vgradnje pečice na stojno višino
 • spodnji kuhinjski niz, ki je montiran povsem v kot in ob steno kuhinjskega prostora
 • viseči kuhinjski niz z elementi nad spodnjim kuhinjskim nizom
 • kuhinjski element, ki je postavljen na nasprotno stran od osnovnega kuhinjskega niza in služi kot servirno delovna površina ter povezava z jedilniškim prostorom v nadaljevanju

.

Izdelana kuhinja v delavnici

.

Na prvi sliki spodaj so prikazani že izdelani nekateri kuhinjski elementi, pripravljeni za odvoz k stranki, še v naši delavnici.

.

kuhinje po meri maribor
Kuhinje po meri Maribor – ličnice so iz oplaščene iverke (ultrapas). Barva: zelena mamba.

 

Slika prikazuje izdelan spodnji kuhinjski niz ter nekaj kuhinjskih elementov, ki smo jih kasneje montirali kot viseče elemente. Za ličnice in delovno ploščo je uporabljena oplaščena iverka (ultrapas), ki je poznan kot najbolj pogosto uporabljan material za površinsko obdelavo kuhinjskih površin, saj je odpornost na udarce in poškodbe elementov bistveno manjša, kot pri uporabi navadne iverke.

Kuhinjski niz in elementi so standardne globine 60 cm.

.

Dostava na dom in slike pred montažo

.

Že ob pogovoru s stranko in pri prvem ogledu prostora se z naročniki natančno dogovorimo o datumu in načinu dostave izdelanih kuhinjskih elementov. Ker je šlo v tem primeru za prenovo kuhinje v okolici Maribora, od koder v bistvu delujemo sami, je celotna dostava in prinos kuhinjskih elementov v hišo potekal hitro in ob dogovorjenem roku.

Dve sliki v nadaljevanju (sicer malenkost slabše kakovosti resolucije), prikazujeta dostavljene kuhinjske elemente. Vse elemente takoj po izdelavi oblečemo v zaščitno folijo, s čimer preprečimo možnost nastanka morebitnih poškodb, ki bi nastale ob prevozu do stranke.

.

kuhinje po meri maribor
Kuhinjski elementi, dostavljeni k stranki.

.

dostavljeni in zaščiteni kuhinjski elementi
Prva razporeditev kuhinjskih elementov poteka še v fazi, ko so ti  še oviti z zaščitno folijo.

.

Končna montaža in razporeditev kuhinjskih elementov po prostoru

.

Visoka kuhinjska omara ob vhodu v prostor

..

Na prvi sliki (spodaj) prikazujemo najprej montažo visoke kuhinjske omare, ki smo jo postavili na levo stran od vhoda v sam kuhinjski prostor.

Velika, po merah kuhinjskega kota, izdelana kuhinjska omara je sestavljena iz 2 prekatov, pri čemer bo v prvem v odprtem delu vgrajena v stojno višino, vgradna pečica. Pod njo so izdelani trije izvlečni predali. Nad njo pa smo zasnovali večji regal s krilnim odpiranjem vrat.

Desni prekat je razdeljen na dva dela, pri čemer se oba elementa odpirata krilno v smeri na način, da je do notranjosti elementov mogoče pristopiti enostavno iz prostora kuhinje.

.

kuhinjska omara ob vhodu v kuhinjo
Montaža kuhinjske omare ob vhodu v kuhinjo. Skupna širina cca. 120 cm.

.

Iz slike je tudi razvidno, da gre za primer kuhinje iz bližine Maribora v starejšo hišo, klasične gradnje v kateri so se naročniki odločili za prenovo starejše in obrabljene kuhinje. Tla na tleh so prenovljena s keramiko.

.

Delovno servirni pult v ozadju

.

Pogled na visoko kuhinjsko omaro v ospredju spodnje slike ter postavljen kuhinjski servirni šank v ozadju, razkriva, da gre za kuhinjo, ki je v nadaljevanju povezana z ostalimi bivalnimi površinami.

Na sliki spodaj je vgradna pečica v visoko omaro tudi že vgrajena.

.

vgrajena vgradna pečica
Vgrajena vgradna pečica in servirno delovni pult v ozadju. Ročaji na elementih kuhinje prihajajo iz družbe Rujz design d.o.o.

.

Povezovalni delovno servirni šank v ozadju sestavljajo trije globoki kuhinjski elementi v skupni dolžini cca. 130 cm in z vrati na krilno odpiranje. Globina povezovalnega šanka je 60 cm.

.

delovno servirni pult
Pogled na delovno servirni pult.

.

Osrednji kuhinjski niz z zgornjim in spodnjim delom

.

Osrednji kuhinjski element, izdelan in montiran ob kuhinjsko steno, je v skupni dolžini 330 cm. Sestavljen je iz spodnjega kuhinjskega niza, ki ga tvori 7 različno širokih omarnih prekatov ter iz zgornjega kuhinjskega niza, ki je izkoriščen za 4 viseče elemente klasične izvedbe, montažo kuhinjske nape ter dodaten viseči kuhinjski element s stekleno motnimi ličnicami.

Od leve proti desni si v spodnjem kuhinjskem nizu, sledijo:

 • dva regala s krilnim odpiranjem vrat, namenjena za čistila in koš za smeti. V zadnjem času, vse več kuhinj, v tem delu, želi imeti ločen koš za navadne smeti in biološđke odpadke. Če tudi sami iščete gospodinjsko rešitev za biološke odpadke, si oglejte kompostnik Bokashi Organko, ki velja za certificiran kuhinjski kompostnik, ki ga lahko uporabljajo vsa tista gospodinjstva, ki praznijo biološke odpadke v rjave zabojnike.
 • vgradni pomivalni stroj
 • trije različno globoki izvlečni predali (okovje BLUM). Zgornji je namenjen spravilu jedilnega pribora.
 • ožji izvlečni predal s košaro
 • dva ožja regala s krilnim odpiranjem za večje sklede in posodo

.

osrednji kuhinjski niz
Pogled na osrednji kuhinjski niz s spodnjimi in zgornjimi kuhinjskimi elementi.

.

Zgornji kuhinjski, viseči elementi ter sama zasnova postavitve kuhinjskih gospodinjskih aparatov je razvrščena klasično in praktično:

 • skrajno levo smo predvideli in vgradili enojni pomivalnik (pod njim se nahaja prostor za koš za odpadke)
 • desno od pomivalnika se v spodnjem nizu nahaja pomivalni stroj
 • desno od pomivalnega stroja se nahaja vgradna kuhalna plošča z indukcijo
 • nad njo je montirana kuhinjska napa

Vsi kuhinjski elementi so na spodnji strani zaščiteni z aluminijasto zaščitno letvico (10 cm).

Naročnik kuhinje se je v prikazanem primeru odločil samo za prenovo kuhinjskih elementov (lesenega dela plus nakup novih gospodinjskih aparatov) brez prenove kuhinjskih sten. Tla so, kot že rečeno, prenovljena.

Za izdelavo informativne ponudbe, če vas zanimajo kuhinje po meri za področje Maribora ali tudi širše po Sloveniji, se priporočamo.

Lahko nam pišete kar čez spodnje kontaktne možnosti. Ali si naročite izdelavo informativnega izračuna, kar na tej povezavi za cenovno ugodne kuhinje (tipske ali po meri).