» » » Ideje in predlogi za osvetlitev kuhinje z led svetili

Ideje in predlogi za osvetlitev kuhinje z led svetili

Nedvomno velja kuhinja v vsaki hiši ali stanovanju za osrednji družbeni prostor celotnega gospodinjstva. Naj si gre za čas, ki ga imamo ob praznikih, ali čas, ki ga imamo med vikendi ali delovniki, v kuhinji se vsa družina najpogosteje zbere na kupu.

Če ne drugo, pri pripravi kuhe, zajtrku ali le ob trenutkih, ko je v kuhinjo potrebno skočiti samo po drobne prigrizke ali napitke za goste.

Moderne kuhinje in vse bolj tudi klasične kuhinje prežema tudi ustrezna razsvetljava v kuhinji. Od nekoč klasične osvetlitve kuhinje, ki nam jo je dajala osrednja žarnica na sredini kuhinje, do planfonjer ter osvetljenih kuhinjskih otokov, se danes trendi osvetljevanja v kuhinjah osredotočajo na osvetlitve z led svetili za točno določene kuhinjske elemente.

Led svetila za kuhinje največkrat prihajajo v aluminijastih profilih, pogosto pa so ti profili integrirani in postavljeni že v same kuhinjske elemente. Led svetila za kuhinje tako lahko montiramo pod viseče, zgornje elemente kuhinje, pod spodnji del zakrivne maske spodnjih elementov kuhinje, v steklene regale za skodelice in kozarce, nad kuhinjske otoke, nad najbolj pogosto uporabljane delovne površine in pulte, v notranjost posameznih zastekljenih elementov ali nad police v kuhinji.

Aluminijasti profili za led svetila so v pogosti uporabi tudi zato, ker v njih zakrijemo potrebno inštalacijo, morebitna stikala in električne vodnike ter razdelilce.

Najpogostejša uporaba led svetil v kuhinji so led strakovi moči 14,4W/m.

Moderna led svetila za kuhinje prihajajo tudi v različnih izvedbah, z nastavljivimi dimmerji (za individualno uravnavanje moči svetlobe nad posameznimi elementi) ter tudi z možnostjo reguliranja barv svetlobnih snopičev.

Boljša led svetila imajo tudi možnost usmerjanja svetlobnih snopičev pod različnimi koti ali z avtomatskim vklapljanjem in ugašanjem s pomočjo senzorjev. Takšna led svetila pridejo prav še posebej pri osvetljevanju notranjosti globokih kuhinjskih regalov, pri katerih se led svetila prižgejo samo v primerih, ko odpremo regale.