» » Logotip v vektorski obliki: Kaj je to in zakaj ga potrebujete?

Logotip v vektorski obliki: Kaj je to in zakaj ga potrebujete?

Za oblikovanje logotipa je pomembno vedeti, da je logotip v vektorski obliki  vrsta slikovne datoteke, ki je sestavljena iz matematičnih formul, ki določajo obliko in barvo elementov v logotipu. To pomeni, da se lahko vektorske oblike logotipa povečajo ali zmanjšajo brez izgube kakovosti.

Rastrska oblika (1) logotipa pa je sestavljena iz majhnih pik, ki ustvarjajo sliko. Pri povečevanju le te pike postanejo vidne, kar lahko povzroči, da logotip izgleda zamegljen ali premalo oster.

logotip-v-vektorski-obliki

Prednosti vektorske oblike logotipa pred rastrsko obliko

 • Visoka kakovost pri različnih velikostih: Vektorske oblike logotipa se lahko povečajo ali zmanjšajo brez izgube kakovosti. Zato se idealne za uporabo na različnih materialih in v različnih velikostih, od majhnih vizitk do velikih plakatov.
 • Lažje tiskanje: Vektorske oblike logotipa so enostavne za tiskanje, saj se lahko prilagodijo različnim resolucijam tiskalnika.
 • Enostavne za spreminjanje: Vektorske oblike logotipa so enostavne za spreminjanje barv, velikosti ali drugih elementov. To jih naredi prilagodljive za različne uporabe in potrebe.

Zakaj potrebujete logotip v vektorski obliki?

Logotip je ena najpomembnejših stvari za vsako podjetje ali blagovno znamko. Je vizualni predstavnik podjetja in pomaga ustvariti prepoznavnost blagovne znamke.

Vektorska oblika logotipa je pomembna, ker:

 • Omogoča visokokakovostno tiskanje: Vektorske oblike logotipa se lahko povečajo ali zmanjšajo brez izgube kakovosti, zato so idealne za tiskanje na različnih materialih in v različnih velikostih.
 • Je prilagodljiva: Vektorske oblike logotipa so enostavne za spreminjanje barv, velikosti ali drugih elementov. Zato so primerne za različne uporabe in potrebe.
 • Je prenosljiva: Vektorske oblike logotipa so lahko shranjene v različnih formatih, kar jih omogoča uporabo na različnih napravah in platformah.
logo majda rogelj

Logo Majda Rogelj

Uporaba vektorske oblike logotipa pri oblikovanju tiskovin

Vektorske oblike logotipa so idealne za uporabo na tiskovinah, kot so vizitke, brošure, plakati in embalaža. To je zato, ker se lahko povečajo ali zmanjšajo, ne da bi izgubile kakovost. To je pomembno, saj je treba logotip včasih povečati na zelo velike velikosti, kot je na primer na panoju, ali pa ga zmanjšati na zelo majhne velikosti, kot je na primer na vizitki.

Uporaba vektorske oblike logotipa na spletu

Vektorske oblike logotipa so prav tako primerne za uporabo na spletu. To je zato, ker se lahko prilagajajo različnim resolucijam zaslonov. Vektorska oblika logotipa bo videti dobro na zaslonih vseh velikosti, od majhnih mobilnih naprav do velikih računalniških monitorjev.

Druge prednosti vektorske oblike logotipa

Poleg zgoraj navedenih prednosti imajo vektorske oblike logotipa še druge prednosti:

 • So manjše od rastrskih oblik logotipa: To pomeni, da jih je lažje prenašati in shranjevati.
 • So bolj odporne na poškodbe: Vektorske oblike logotipa se ne bodo zabrisale ali razbarvale, tudi če so izpostavljene vremenskim vplivom ali drugim poškodbam.

Pomembno je, da vaš logotip obstaja v vektorski obliki, če želite, da je videti profesionalno in da ga lahko uporabite v različnih kontekstih.

logotip-vektorski-obliki-2

Kako pridobiti logotip v vektorski obliki?

Če imate že logotip, ki ga želite uporabiti, ga lahko pretvorite v vektorsko obliko. To lahko storite sami s pomočjo programskih orodij za grafično oblikovanje, kot sta Adobe Illustrator (2) ali Inkscape (3). Če nimate izkušenj z grafičnim oblikovanjem, lahko logotip pretvorite tudi pri profesionalnem grafičnem oblikovalcu.

Pretvorba rastrskega logotipa v vektorsko obliko

Pri pretvorbi rastrskega logotipa v vektorsko obliko je pomembno, da uporabite kakovostno rastrsko sliko. Visokokakovostna rastrska slika bo imela več pik, kar bo lažje za pretvorbo v vektorsko obliko.

Če nimate logotipa ali pa ne želite preoblikovati svojega obstoječe rastrske logotipa, lahko logotip naročite pri profesionalnem grafičnem oblikovalcu.

Grafični oblikovalec bo ustvaril logotip, ki bo ustrezal vašim potrebam in željam. Grafični oblikovalec vam bo lahko svetoval o tem, kakšen logotip je primeren za vašo blagovno znamko in kako ga lahko uporabite.

Nasveti za naročilo logotipa pri grafičnem oblikovalcu

Preden naročite logotip pri grafičnem oblikovalcu, je pomembno, da se dogovorite o naslednjih stvareh:

 • Cena: Logotipi lahko stanejo različno, zato je pomembno, da se pred naročilom dogovorite o ceni.
 • Termin: Grafični oblikovalec vam bo lahko povedal, koliko časa bo potreboval za ustvarjanje vašega logotipa.
 • Dostopnost: Pomembno je, da se prepričate, da bo grafični oblikovalec dostopen za komunikacijo in vprašanja.

Pomembno je, da izberete grafičnega oblikovalca, ki ima izkušnje z ustvarjanjem logotipov za podjetja ali blagovne znamke, ki so podobne vaši.

risanje-logotipa

Nasveti za uporabo vektorske oblike logotipa

Kako prilagoditi vektorsko obliko logotipa različnim velikostim in formatom?

Vektorske oblike logotipa so enostavne za prilagoditev različnim velikostim in formatom. To lahko storite z uporabo programskih orodij za grafično oblikovanje.

Pri prilagajanju vektorske oblike logotipa je pomembno, da ohranite kakovost slike. To lahko storite tako, da uporabite ustrezno ločljivost in velikost slike.

Kako izbrati prave barve za vektorsko obliko logotipa?

Barve so pomemben del vsakega logotipa. Pri izbiri barv za vektorsko obliko logotipa je pomembno, da upoštevate naslednje stvari:

 • Vidnost: Logotip mora biti viden na različnih površinah in v različnih okoljih.
 • Povezljivost: Barve morajo biti povezane z vašo blagovno znamko.
 • Harmonija: Barve morajo biti med seboj v harmoniji.

Kako pravilno shraniti vektorsko obliko logotipa?

Vektorske oblike logotipa je treba shraniti v ustreznem formatu. Najpogostejši formati za vektorske oblike logotipa so:

 • SVG (4): Scalable Vector Graphics je odprtokoden format, ki je podprt na večini naprav in platform.
 • EPS (5): Encapsulated PostScript je format, ki je podprt na večini programskih orodij za grafično oblikovanje.
 • AI: Adobe Illustrator je format, ki je podprt samo v programih Adobe Illustrator.

Pomembno je, da vaš logotip shranite v formatu, ki ga lahko uporabite v različnih kontekstih.

proces-risanja-logotipa

Pogosta vprašanja o vektorski obliki logotipa

Kaj je SVG logotip?

SVG logotip je logotip, ki je shranjen v SVG formatu. SVG je odprtokoden format, ki je podprt na večini naprav in platform. SVG logotipi so vektorske oblike, kar pomeni, da se lahko povečajo ali zmanjšajo brez izgube kakovosti.

Kaj je visokokakovostni logotip?

Visokokakovosten logotip je logotip, ki je jasno viden in prepoznaven v vseh velikostih in formatih. Visokokakovosten logotip je običajno ustvarjen s profesionalnim grafičnim oblikovalcem.

Kaj je logotip v tiskani obliki?

Logotip v tiskani obliki je logotip, ki je ustvarjen za uporabo na tiskovinah, kot so vizitke, brošure, plakati in embalaža. Logotipi v tiskani obliki morajo biti izdelani v visoki ločljivosti, da se lahko natisnejo brez izgube kakovosti.

Kaj je logotip za splet?

Logotip za splet je logotip, ki je ustvarjen za uporabo na spletu. Logotipi za splet morajo biti izdelani v majhni velikosti, da se lahko prikažejo na različnih napravah in zaslonih.

Kaj je logotip za podjetje?

Logotip za podjetje je vizualni predstavnik podjetja. Logotip za podjetje naj bi bil prepoznaven in vzbudil zaupanje strank.

Kaj je logotip za blagovno znamko?

Logotip za blagovno znamko je vizualni predstavnik blagovne znamke. Logotip za blagovno znamko naj bi bil edinstven in vzbudil prepoznavnost blagovne znamke.

Kaj je logotip za izdelke?

Logotip za izdelke je logotip, ki je uporabljen za označevanje izdelkov. Logotip za izdelke naj bi bil jasno viden in prepoznaven.

Zaključek

Logotip v vektorski obliki je pomemben za vsako podjetje ali blagovno znamko. Vektorske oblike logotipa so visokokakovostne in se lahko povečajo ali zmanjšajo brez izgube kakovosti. To jih naredi idealne za uporabo na različnih materialih in v različnih velikostih.

Če iščete logotip, ki bo videti profesionalno in bo učinkovito komuniciral vašo blagovno znamko, je Logotip v vektorski obliki prava izbira za vas.