» » » 6 nasvetov za izbiro ustrezne moderne mize za dnevno sobo

6 nasvetov za izbiro ustrezne moderne mize za dnevno sobo

Spodaj je zbranih 6 najbolj uporabnih nasvetov za izbiro ustrezne, moderne mize za dnevno sobo. Ki vam bodo zagotovo olajšali nakup, če ste slučajno, ravno v fazi odločanja za novo mizo v dnevni sobi.

.

Dnevna soba brez ustrezne, osrednje ali dodatne kavne mizice, je v marsičem podobna supermodelu manekenke brez šminke, ki je nihče ne opazi. Tako kot je šminka ena majhna podrobnost in detajl, ki lahko da popoln videz vsaki manekenki, lahko tudi primerno izbrana miza v dnevni sobi, ustvari popolno vzdušje in pohištveni interier v dnevni sobi, v celoto, ki jo bodo zagotovo opazili, vsi naši gostje. Hkrati pa bo tudi lastnikom v funkcionalen dodatek in uporabo.

.

moderne mize za dnevno soboMize za dnevno sobo (osrednje mize, klubske mizice za kavo,…) lahko služijo več namenom; od dokončanja videza dnevnega prostora, do shranjevanja in zapolnitve prostora, kjer jih praviloma potrebujejo večje in moderne dnevne sobe.

.

Osrednje vprašanje, ki si ga postavimo ob iskanju ustrezne moderne mize za dnevno sobo, je, kateri slog in kakšna izbira bo najbolje delovala v naši sobi. Ali naj  se odločimo za leseno klubsko mizico, ki ima debele noge ali kovinsko mizico s steklenim vrhom; ali bi morala biti mizica okrogla, kvadratna ali pravokotna?

.

Možnosti so neskončne in prav zaradi neomejenih možnosti, je pogosto izbira prej težja kot lažja.
Spodaj je nekaj osnovnih nasvetov za izbiro ustrezne moderne mize za dnevno sobo (1).

.

6 glavnih nasvetov za izbiro ustrezne moderne mize za dnevno sobo

.

Koliko nameniti za mizo v dnevni sobi?

.

klubska mizica za dnevno soboCenovni razpon za mizo v dnevnem prostoru lahko sega od zelo dragih do ekonomsko zelo prijaznih modelov, zato preden začnete nakupovati in izbirati ustrezno mizo, preučite vsaj osnovne razlike med posameznimi mizami.

Vaš skupni proračun za nakup pohištva zato razčlenite na področja, kot so dodatki, razsvetljava in pohištvo. Element postavke pohištva naj vključuje kavč, stranske mize, stole in mizo z večjo namizno ploskvijo. Dobra novica je, da se lahko nekoliko prihrani pri proračunu, če sicer najdete nekaj, kar vam je všeč, a ne izberete, v kolikor stilsko, mizica ne ustreza sedežni garnituri ali stolom.

.

Kakšno obliko mizice izbrati?

.

Ko načrtujete dnevno sobo, razmislite o najboljši možni, celoviti obliki prostora.
Imate otroke ali ljubljenčke? Ali je velika soba ali je dnevna soba majhna in ozka? Okrogla ali ovalna mizica je idealna, če imate otroke ali hišne ljubljenčke. Zakrivljeni rob pomeni dodatno varnost, da se nihče ne poškoduje, če pade ali udari v njo. Uporaba pravokotne oblike mize in omogočanje najmanj 30 centimetrov razdalje med televizijo in mizo za kavo vam bo dalo ravno pravo količino prostora za hojo med obema pohištvenima elementoma.

Preberite še: O opremljanju dnevnih sob na splošno

.

Kakšno velikost mize izbrati?

.

Kot pri obliki, boste morali tudi pri velikosti mize, biti nekoliko izbirčni, da boste izbrali takšno, ki bo najbolje ustrezala vaši dnevni sobi. Višina kavne, moderne, dnevne mize je pomembna. Ne sme biti nižja od 1-2 cm od višine sedežne garniture, standardna višina pa se največkrat poda s povprečno visokim, tipično velikim kavčem. Za višjo zofo je potrebna višja miza – največkrat je višina te med 20 in 21 cm. Višja miza bo tudi bolj priročna, če v vašo dnevno sobo sprejemate ogromno obiskov in tudi, če jo sicer uporabljate kot osrednji prostor vaših rojstno dnevnih zabav in druženj.

.

Praktičnost moderne mize za dnevno sobo

.

klubska mizica les belaNaslednji pomemben dejavnik pri izbiri ustrezne dnevne mize je vedeti, kakšna bo njena primarna uporaba. Ali bo miza bolj dekorativna ali pa bo namenjena za skladiščenje? Koliko prostora bo dovolj? Mize lahko izberemo med takšnimi, ki vsebujejo police in predale, da lahko vanje pospravimo vse od otroških igrač do revij, ki smo jih ali jih šele nameravamo brati (2).

.

Hkrati pa dostikrat z mizo v dnevni sobi, iščemo tudi dodaten prostor za shranjevanje, saj ob našem načinu življenja, obstaja velika možnost, da bomo nanjo postavili pijačo ali krožnike.

Za te primere zato iščimo mizo v dnevni sobi, ki bo z lahkoto zdržala vse pijače in vse prigrizke. Če je glavni namen mize, dekor, se lahko osredotočite na eno s črtami in teksturo v materialu, ki ga imate še posebej radi.

.

Iz kakšnega materiala naj bo miza?

.

Če govorimo o materialih, so moderne mize za dnevno sobo, danes izdelane iz res najrazličnejših materialov. Industrijsko izdelane so pogosto izdelane v kovini (aluminij, inox,…).

.

Materiali, kot so steklo, v kombinaciji z medenino ali jeklom, ponujajo bolj prefinjen videz. Če se odločite za les, bo hrast, javor, češnja ali oreh, zagotovo med prvimi izbirami. Hrast in javor veljata kot bolj primerna za priložnostne klubske mizice, oreh in češnja pa dasta mizici bolj formalen videz. Razmislite tudi o uporabi visokega leska in led osvetlitve, da bo vaša miza izgledala kot plavajoča v sobi in ponujala sodobnejšo privlačnost (3).

.

miza dnevna sobaKakšen stil mize izbrati?

.

Formalno, neformalno, sodobno ali tradicionalno?

.

To vse so slogi, ki jih je treba upoštevati pri nakupu vaše mizice. Če želite v dnevni sobi sodoben videz, izberite elegantno kovinsko mizo s steklenim vrhom. Če iščete bolj “casual stil”, bi lahko bila prava izbira, hrastova miza, za okroglo mizo z lesenimi nogami pa se boste odločili tisti, ki iščete bolj romantičen občutek (4).

.