» » » Zelo preprosti leseni nadstreški za terase in avtomobile

Zelo preprosti leseni nadstreški za terase in avtomobile

Nadstreški danes praktično krasijo vsako hišo. Med različnimi vrstami nadstreškov so še posebej priljubljeni leseni nadstreški, saj predstavljajo tradicijo, enostavno montažo in lep izgled k hišam.

nadstreški
Leseni nadstrešek za dva avtomobila

Nadstreški služijo za pokrivanje letnih teras, avtomobilskih garaž, kot kolesarnice, drvarnice ali preprosto kot okras za prosti čas.

Leseni nadstreški se lahko izdelujejo kot enokapnice, dvokapnice ali povsem po željah naročnika. Odvisno od želja lahko pod njih postavimo enega, dva, tri ali več avtomobilov.

Lesene nadstreške se izdeluje v tipskih oblikah (kjer so oblike in dimenzije znane vnaprej), ali pa v dimenzijah in željah po merah naročnika. Za izdelavo lesenih nadstreškov se najpogosteje uporablja masivni nesušen smrekov les, kostanj ali različne vrste dolžinsko in širinsko lepljenih lesov.

nadstreški
Enostaven nadstrešek s poševno streho za eno avto.

Konstrukcije nadstreškov so lahko obdelane ročno ali predhodno s CNC stroji, zato, da pri montažah ne prihaja do odstopanj in zapletov. Lesene konstrukcije so lahko prebarvane v različnih barvnih odtenkih z zaščitnimi premazi.

Leseni nadstreški se lahko naročijo kot izdelava “na ključ” – ki vključuje pripravo temeljev, izdelavo želenega nadstreška, pokrivanje z izbrano kritino in žlebovi. V primeru izdelave na ključ dodatna dela niso potrebna.

Delna izvedba lesenega nadstreška pomeni, da na željo strank izdelamo samo določen del lesene konstrukcije, ostalo pa si stranka naredi sama (recimo lesene ograje ali, da stranka sama fiksira kritino ali pa si za kleparsko in krovska dela poišče drugega mojstra – žlebovi, obrobe).

nadstreški
Nadstrešek kot letna terasa

Najcenejša izvedba lesenega nadstreška pomeni pripravo lesene konstrukcije iz končno obdelanega lesa. Ves material je dokončno pripravljen na določene dimenzije, priložene so tudi strojke in pritrdilni material. Na željo stranke je lahko končni material tudi že finalno prebarvan. Montažo in postavitev nadstreška v tem primeru stranka izvede sama.

Leseni nadstreški in vrsta lesa

V izogib razpokanju in uokrivljanju tramov morajo leseni nadstreški imeti kakovostne materiale. Cenejše terase in enostavni nadstreški so lahko narejeni iz masivnega lesa (smreke in kostanja) (o enostavnih lesenih pergolah smo pisali tukaj), vendar za masiven les velja, da je nesušen in zato manj stabilen. Manj stabilen les ima tudi manjšo nosilnost.

Zahtevnejši in večji nadstreški uporabljajo lepljen les. Ta je sicer v primerjavi z masivnim lesom dražji, a razlika je v tem, da se lepljen les suši v sušilnicah. Ker je zlepljen iz manjših kosov lesa je njegova sredina povsem suha, posledično pa ima tak les večjo stabilnost, se ne krivi in ne poka. Zato je tudi življenska doba ter nosilnost takšnega nadstreška večja.

Leseni nadstreški so lahko tudi v kombinaciji lepljenega in masivnega lesa. Tako na mestih kjer so obremenitve največje uporabimo lepljen les (recimo na prečnih letvah), za stebre in špirovce pa uporabimo masivo. Posledično dobimo tako cenovni in kakovostni kompromis, ki nam glede na količino porabljene ene ali druge vrste materialov, daje možnost, da korigiramo ceno pač glede na naše zmožnosti in želje.

Nadstreški
Nadstrešek za dva avtomobila

Leseni nadstreški glede na tip strehe

Odvisno od tipa strehe na nadstrešku so lahko nadstreški enokapni, dvokapni, štirikapni, nadstreški z ravnimi strehami, nadstreški kot naslon k hiši, samostojni nadstreški in drugo.