» » » Vprašanja, ki si jih je smiselno postaviti, pred izdelavo kuhinje

Vprašanja, ki si jih je smiselno postaviti, pred izdelavo kuhinje

Oblikovanje in izbira različnih možnosti za vašo novo kuhinjo je lahko zabavno, a hkrati tudi zelo odgovorno opravilo. Če še niste popolnoma prepričani, kako jo opremiti ter kaj točno potrebujete in želite v vaši novi kuhinji, vas v nadaljevanju prispevka čakajo kratki nasveti za izdelavo kuhinje po merah vašega prostora.

.

nasveti za izdelavo luhinje
Po meri izdelane kuhinje omogočajo popolno prilagoditev prostoru in uporabi.

.

Preden se odločite za izdelavo kuhinje (ali nakup tipske kuhinje po meri), je priporočljivo, da si odgovorite na nekatera najbolj osnovna vprašanja:

  • Ali bo vaša kuhinja namenjena samo enemu kuharju ali vas v družini kuha več? Ta odgovor precej pove o tem kako oblikovati kuhinjski delovni trikotnik, še posebej pa, kako urediti prostor okrog kuhinjske plošče. Zaradi tega odgovora bomo načrtovalci kuhinj tudi drugače zasnovali prostor med kuhinjsko ploščo in umivalnim delom.
  • Ali nameravate ob izdelavi ali naročilu tipske kuhinje, uporabljati obstoječo posodo in kakšna le ta je? Če je vaša osnovna kuhinjska posoda višja in velika, bo temu primerno potrebno zasnovati več globokih in stabilnih kuhinjskih elementov v spodnjih vrstah kuhinje. Pri tem bomo dodatno pozorni na robustnost in trpežnost vodil in mehanizmov. V primeru res velikega števila velikih kuhinjskih loncev in posode, bomo le tem, namenili posebne predale brez polic in brez možnosti izvleka.
  • Ali se odločiti za moderno, tradicionalno ali starinsko kuhinjo? Izbira stila kuhinje ponavadi sovpada s stilom ostalih prostorskih ambientov. Še posebej, če bo vaš kuhinjski prostor odprt in povezan z ostalimi prostori (npr. jedilnico, dnevno sobo, zunanjo teraso,…) priporočam pri opremi kuhinje, smiselno, funkcionalno in estetsko povezavo, z njimi. Obenem lahko postavitev kuhinjskih elementov ali večjih gospodinjskih aparatov (na primer hladilnik z zamrzovalno omaro) v manjših, a odprtih, kuhinjskih prostorih, zasnujete na prehodih prostorov ali jih v celoti postavite v drug prostor.

Za tradicionalen izgled kuhinje v večini primerov izbiramo med različnimi vrstami naravnega izgleda lesa, kombiniranega s kamnom in keramiko.

Pridih modernosti v kuhinjo prinašajo barve, visoko lakirane mdf ali iveralne plošče, kombinacije pohištvenih elementov s stekli, uporaba inoxa in drugih kovin, marmorja ter seveda ustrezen izbor barv in materialov tal ter kuhinjskih sten.

Cenovno ugodnejši kuhinjski sestavi (6 primerov teh je predstavljenih v prispevku z naslovom Primeri cenovno dostopnih in ugodnih kuhinj po meri) ponavadi pomenijo tipske kuhinjske sestave, ki jih je mogoče poljubno kombinirati in postavljati v ravne in kotne kuhinjske nize.

.

po meri izdelane kuhinje
Po meri izdelan kuhinjski niz.

.

  • Kakše so vaše navade pri nakupovanju živil? Odgovor na to, nam, snovalcem in prodajalcem kuhinj, pove kako zasnovati kuhinjske poti, da bodo le te čim krajše in, da bodo postavljeni kuhinjski elementi omogočali hiter, pregleden in enostaven dostop do najbolj uporabljanih živil. Obenem si z odgovorom na to vprašanje pomagamo pri tem ali narediti dodatne shrambne omare, ali naj zanje uporabimo izvlečne mehanizme ter koliko naj sploh bo regalov in omar, namenjenih živilom. V velikih družinah, prostor za shranjevanje živil najdemo v ločenih shrambah in kleteh.
  • Koliko časa vaša družina in vi, preživite v kuhinji? Kuhinjski prostori in način življenja družine, ki delujejo bolj od doma (različni samostojni podjetniki in obrtniki ter podobni), še posebej, ko nimamo na voljo več prostorov za pripravo jedil in uživanje obrokov, zahteva, da kuhinjski prostor, zasnujemo hkrati s kuhinjskim otokom ali celo jedilniškim kotom. Fantastične ideje za tovrstne kuhinje predstavlja Kitchens.com.
  • Vsako kuhinjo na koncu definira dekor. Tudi tradicionalno izbrani kuhinji iz lesa ali moderni kuhinji, lahko s smiselno in kreativno dekoracijo, na koncu damo povsem edinstven in individualen pridih. Nekaterim gospodinjstvom dekor kuhinj pomeni zgolj dekorativno in estetsko vrednost, drugi poskušajo tudi z dekorjem različne kote in stene kuhinj, uporabiti funkcionalno. Krasne in praktične ideje za kuhinjski dekor si lahko ogledate tudi na znani spletni strani za kuhinjski dekor: RealSimple.

.

po meri izdelane kuhinje
Kombinacija masivnega temnega lesa na svetli podlagi.

.

Kuhinja je prostor, kjer se veliko dogaja, To je običajno prvi prostor, kjer začnete, prav tako pa je tudi prostor, kjer se pred spanjem, konča vaš delovni dan. Načrtujte pravilno osvetlitev področij, kjer načrtujete največ aktivnosti in imejte v mislih predvsem varnost. Si predstavljate sekljanje čebule ali zelenjave na slabo osvetljenem ali temnem mestu?

.

po meri izdelane kuhinje
Detajli kot kuhinjski dekor.

.

Razmislite o tem, katere so podrobnosti, s katerimi bi vašo novo kuhinjo naredili sanjsko. Ste kdaj pomislili na to, da bi imeli v svoji kuhinji manjši bar ali hladilnik, s katerim bi poskrbeli, da bi bila pijača vedno ohlajena na pravo temperaturo? Kaj pa na moderno, visoko kromirano, izvlečno pipo?

Vprašanj pred izelavo kuhinje je nedvomno ogromno. Tako kot je ogromno želja, individualnih potreb in tudi okusov.

Vabljeni, da čez spodnje kontaktne možnosti, predstavite svoje.