» » » Otroške posteljice za dojenčke – zakaj ne smejo biti prevelike!

Otroške posteljice za dojenčke – zakaj ne smejo biti prevelike!

Varnost je eden izmed ključnih razlogov zakaj otroške posteljice za dojenčke ne smejo biti prevelike. Prevelik prostor lahko dojenčku omogoči preveč mobilnosti kar lahko pripelje do zdrsov in padcev. Zlasti v zgodnjih mesecih je priporočljivo, da je dojenček v posteljici, ki je pravšnje velikosti za njega. S tem se lahko zelo zmanjša možnost nesreče.

Drugi razlog je, da manjše posteljice otroku ponujajo občutek varnosti in udobja. Dojenčki so navajeni tesnega in udobnega okolja iz maternice, zato se v prostornem okolju lahko počutijo izgubljeno in nelagodno. Posteljice prave velikosti lahko dojenčkom pomagajo pri prehodu iz maternice in jim omogočajo, da se počutijo varno in udobno.

Nekateri dojenčki za pomiritev in boljše spanje potrebujejo celo zavijanje v odejo, znano tudi kot swaddling. To je praksa, ki se že stoletja uporablja po vsem svetu. S to tehniko se otroka ovije v odejo na način, ki simulira občutek, ki ga je imel v maternici. To mu lahko pomaga, da se počuti varno in udobno.

Pri izbiri otroške posteljice za dojenčke je priporočljivo upoštevati naslednja priporočila:

  • Posteljica naj ne bo prevelika. Bolj se prilega dojenčku bolje bo spal on in vi.
  • Vzmetnica naj ne bo premajhna, da med vzmetnico in stranicami posteljice ni prostora. Tam bi se dojenček lahko zataknil. V primeru, da ima otroska posteljica predvideno obrobo, ki je ne uporabljate morate odprtino ustrezno zapreti.
  • Vzmetnica naj bo trdna in ravna, ne mehka ali blazinasta, da zmanjšate tveganje za zadušitev.
  • Stranice posteljice za dojenčke naj bodo dovolj visoke, da dojenček ne more pasti ven, ko lahko samostojno stoji.
  • Med palicami ne sme biti preveč prostora, da se dojenček ne more zagozditi ali zatakniti.
  • Posteljica naj bo dovolj trdna, da ne bo popustila pod težo dojenčka. Preverite nosilnost.

Izogibajte se posteljicam z visečimi igračami ali drugimi dodatki, ki bi jih dojenček lahko potegnil dol in se zadušil.

Če se odločite za zavijanje

Pozitivne lastnosti

Zavijanje dojenčka ima nekaj pozitivne lastnosti, a se pred tem vedno posvetujte s svojim pediatrom. Pozitivne posledice zavijanja so lahko:

Umiritev dojenčka: zavijanje dojenčka lahko pomaga ublažiti njegov jok in ga pomiri, ko je nemiren.

Izboljšanje spanca: dojenčki, ki so zaviti, se pogosto manj zbujajo in spijo dlje časa, saj jim zavijanje pomaga obvladati reflekse presenečenja, ki jih lahko zbudijo.

Zmanjšuje tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS): več študij je pokazalo, da zavijanje dojenčka lahko zmanjša tveganje za SIDS, saj spodbuja spanje na hrbtu, kar je najvarnejše položaj za spanje dojenčka.

Pomaga pri razvoju: Zavijanje dojenčka lahko pomaga tudi pri mišičnem razvoju in koordinaciji.

Bodite pazljivi

Ne glede na to ali otroka spravljate spat v posteljico z zavijanjem ali brez ga vedno obrnite na hrbet. Bodite pazljivi, da ne zavijajte dojenčka preveč tesno. To lahko povzroči težave z dihanjem ali razvojem kolkov.

Nikoli ne zavijajte dojenčka, ki je starejši od dveh mesecev ali ko se začne samostojno obračati. Zavijanje po tej starosti lahko to poveča tveganje za zadušitev.

A veste zakaj je največ motivov otroške posteljice za dojenčke z zvezdicami?

Nekoč je v majhnem mestu živel mizar. Bil je poseben mizar saj je bila njegova posebnost izdelovanje otroških posteljic. Njegove posteljice so bile znane po vsem mestu in še dlje. Niso bile samo varne in udobne ampak so imele tudi nekaj, kar jim je dajalo posebno čarobnost.

Nekega dne je pri njemu na vratih potrkala noseča ženska, ki je bila le nekaj tednov oddaljena od rojstva svojega prvega otroka. Slišala je za njegove čudovite posteljice. Prosila ga je, da tudi za njenega prihajajočega otroka izdela čudovito posteljico.

Karl je seveda privolil in se odpravil na delo. Ampak ta otroska posteljica je bila drugačna. Medtem ko je rezljal les se je odločil, da bo tej posteljici dodal nekaj posebnega. Odločil se je, da bo izrezljal male zvezdice na stranicah posteljice. Te bodo vsakič, ko bi dojenček zaspal, svetile mehko svetlobo, ki bi zagotovila pomirjujočo svetlobo v temi.

Ko je posteljico končal jo je prinesel Anni, ki je bila navdušena nad lepoto in izvirnostjo posteljice. Ko je njena hčerka, ki jo je poimenovala Luna, prvič spala v posteljici, so zvezdice na stranicah res svetile mehko svetlobo, ki so pomirile Lunin jok in ji pomagala zaspati.

Od takrat naprej je Karl začel vključevati zvezde v vse svoje otroške posteljice za dojenčke. Ta zgodba je postala navdih za najlepše posteljice.

Toda tisti, ki so vedeli za zgodbo, so vedeli, da je prva posteljica z zvezdami narejena posebej za malo Luno.

Morda vas pa zanima še katera otroška posteljica je najbolj uporabna?