» » » Pergola za kivi, vinsko trto ter ostale plezalke

Pergola za kivi, vinsko trto ter ostale plezalke

Pergola je neodvisna, običajno samostoječa konstrukcija, ki jo zgradimo na vrtu ali tik ob stanovanjskem objektu, kot naravni podaljšek hiše. Velikokrat jo postavimo nad dovoz, kjer ob tem, da jo lahko izkoristimo za sedenje ter počitek v senci na dvorišču, lahko služi tudi kot nadstrešek ali priročna garaža za vozilo.

Ob pergolo se velikokrat posadijo tudi različne plezalke, vzpenjalke, vinska trta ali kivi, ki v vročih poletnih mesecih zagotavljajo prijetno senco. Za izdelavo konstrukcije pergole se najpogosteje uporabi naraven les, brez poškodb in drugih napak, ki bi lahko vplivale na končni videz. Les se pred montažo primerno lepo obdela in zaščiti z ustreznimi premazi in premaže z barvnim odtenkom po želji.

.

pergola za kivi
Pergola za kivi, postavljena na vrtu.

.

Pergola za kivi

.

Pred izdelavo same pergole, moramo vedeti, kakšen bo njen osnoven namen. V kolikor bo postavljena konstrukcija služila kot pergola za kivi ali vinsko trto, moramo biti pozorni na to, da nam lahko le ta, v času svoje bujne rasti s svojo težo poškoduje samo konstrukcijo. Zato je v teh primerih potrebno temu prilagoditi dimenzije uporabljenega lesa.

V primerih, ko vgradimo lesene nosilce neposredno v beton, kot je prikazano v spodnjem primeru, je potrebno steber primerno impregnirati in zaščititi. To lahko naredimo z oblogo iz katrana. Ta rešitev se uporablja vse redkeje, ker je na tržišču na voljo veliko temu namenjenih sider, ki jih namestimo v beton, v ta sidra pa kasneje vpnemo konstrukcijo pergole.

.

pergola za kivi
Del stebra, ki je vgrajen neposredno v beton, je potrebno primerno zaščititi.

.

Višina pergole je običajno okrog 220 cm, teren pod pergolo pa obdelamo s tlakovci, pranimi ploščami ali katerim drugim, temu namenjenim materialom. Strešno konstrukcijo spojimo s spojnimi materiali, podporne roke pa montiramo po potrebi.

V spodnjem primeru le te niso potrebne.

.

pergola za kivi
Strešna konstrukcija pergole je v celoti spojena z vijaki.

.

Pergolo lahko postavimo tudi že na zgrajeno teraso pred hišo in nam tako služi kot odprt prostor za bivanje na prostem. Dobro izbrano mesto za postavitev pergole ustvari mirno in prijetno mesto za bivanje na vrtu, pred izbiro mesta za njeno postavitev, pa je potrebno jasno vedeti, za kakšen namen jo bomo uporabljali in se šele nato lotiti njene izgradnje.

.

pergola za kivi
Tako je videti pergola za kivi s sprednje strani.

.

O različnih izvedbah in možnostih izdelave lahko prebirate tudi v naših ostalih prispevkih, za vse, ki vas zanimajo različni nadstreški, pa smo pripravili tudi vodnik za izbiro primernega lesenega nadstreška.

Za dodatne informacije in ponudbo smo vam z veseljem na voljo čez spodnje kontaktne možnosti. Zelo zanimive ideje za lesene pergole pa lahko najdete tudi na številnih tujih spletnih straneh. Ena izmed teh je npr. LandscapingNetwork na povezavi.