» » » Lesene stopnice in stopnišča za lokale

Lesene stopnice in stopnišča za lokale

Pozdravljeni v novem našem prispevku o lesenih stopnicah. Preden povabimo k ogledu slik in branju prispevka, še povabilo k enemu izmed naših prvih prispevkov tukaj na Mizarstvo.si (za tiste, ki se zanimajo za izdelavo lesenega stopnišča, smo prve napotke spisali tukaj).

Tokrat, ker slike povedo več kot 1000 besed, predstavljamo nekaj dodatnih primerov narejenih lesenih stopnic.

Pri pokrivanju stopnišča z lesenimi stopnicami, imajo ljudje različne želje. Niti dva primera stopnišča nista enaka.

Nekatere zanima celotna izdelava lesenega stopnišča z leseno podkonstrukcijo vred, drugi iščejo rešitev zgolj za pokritje svojih betonskih stopnic, tretji iščejo povsem individualno rešitev v obliki okroglega stopnišča in še bi lahko naštevali.

Primer izdelave lesenega stopnišča v recepciji hotela

V prvem primeru (na sliki spodaj), smo na novo opremljali stopnišče hotela, kjer je naročnik želel imeti v celoti zaprto stopnišče z lesom. Ob stopnišče smo postavili manjše omare, z lesom pa v višini metra od stopnic, zaščitili tudi steno stopnišča. V tem primeru smo hotelsko recepcijo oblačili v les tudi na drugih mestih (strop, vhodna stena v restavracijo, ostale lesene stene…)

Prehod med stopnicami in spodnjim prostorom smo zaprli s stekleno steno.

poceni izdelava stopnic
Izdelava lesenega stopnišča v hotelu
izdelava lesenih stopnic
Recepcija hotela v lesu

Primeri izdelave lesenih stopnic iz masivnih materialov

Sicer je spodnji primer iz družinske hiše, a ni jih malo primerov, ko podobno rešitev iščejo tudi lastniki lokalov in barov.

V spodnjem primeru je stranka želela imeti betonsko stopnišče obdano z masivnim lesom, v starinskem stilu. V barvi parketa na tleh. Stopnice so na sredini lomljene v levo. Ob njih smo izdelali tudi lesen izrezljan steber istega izgleda.

Zaščita stopniščnih sten je v tem primeru iz belega iverala.

poceni lesene stopnice
Leseno stopnišče iz masivnega lesa

Tudi v spodnjem primeru gre za stopnice položene na betonsko stopnišče in z leseno ograjo. Barva stopnišča se sklada s položenim laminatnim parketom. Na stenski strani stopnic smo postavili enostavno leseno držalo z namenom, da stopnišču zavzame čim manj prostora.

Oblika pohodnega dela stopnic polokrogla.

poceni lesene stopnice
Leseno stopnišče v zgornje prostore

Lesene stopnice iz parketa

Na naslednji sliki kažemo primer izdelave lesenih stopnic iz gotovega parketa. Za takšne stopnice se ponavadi odločijo tisti, ki želijo identično barvo stopnic s tlemi parketa v sobah. Polaganje takšnih stopnic je hitro. Ta način se uporablja za pohodni del stopnišča in horizontale. Vertikalne stranice stopnic ostanejo v betonu, ki ga finalno obdelamo in pobarvamo.

Zaključni deli takšnega stopnišča so lahko po želji zaobljeni ali ravni. Material za izdelavo je ameriški oreh ali hrast. Posamezni deli so že vnaprej narejeni v dimenzijah dolžine 210 centimetrov in širine 12 centimetrov. Za spoje in za morebitne hitre popravke po uporabi takega stopnišča, se dobijo vnaprej pripravljeni voščeni svinčniki za popravke.

poceni lesene stopnice
Lesene stopnice iz parketa

Lesene stopnice na železnih konstrukcijah

V poslovnih prostorih, vse bolj pa tudi v moderno opremljenih hišah, opažamo, da je vse več želja tudi po železnih podkonstrukcijah, oblečenih v les. Tam, kjer stopnišče nima svojega betonskega prehoda v višje prostore in se mora izdelati samostojna konstrukcija, da nosi stopnice, se dostikrat namesto lesene podkonstrukcije, ljudje odločijo za železno.

Moderen izgled takšnemu stopnišču da recimo kombinacija masivnega lesa, steklene ograje in vidna železna podkonstrukcija. Primer takšne izvedbe spodaj:

stopnišče z železno podkonstrukcijo
Leseno stopnišče v kombinaciji z železom in steklom

Na spodnji sliki sicer kažemo primer celovite preobleke gostinskega lokala v les (strop, parketi, stavbno pohištvo, vrata, podboji,..), a na sliki kažemo tudi primer izdelave lesenih stopnic v naravnih materialih in z leseno podkonstrukcijo. Za tako masivne stopnice najpogosteje uporabimo hrast, sicer pa je za izdelavo stopnic mogoče uporabiti različne vrste lesa. Od ekstotičnih lesov, furnirjev, laminatov, iveralov, MDF plošč, kompaktnih plošč, larock plošč in drugega.

lesene stopnice lesena podkonstrukcija
Stopnišče in lokal v lesu

Za informativno ponudbo ali naš predlog ideje, se priporočamo. Lahko kar čez spodnji kontakt.