» » » Namesto sten, lahko za prihranek prostora, uporabimo omare

Namesto sten, lahko za prihranek prostora, uporabimo omare

Ko nam prostora v sobah zmanjkuje ali, ko si želimo tudi večji prostor izkoristiti maksimalno, je ena izmed možnosti, da namesto pregradnih sten, damo vgraditi pregradne omare.

O tem, da se lahko prostor v sobah prihrani tudi s tem, da namesto klasičnih vrat s krilnim odpiranjem, uporabimo odpiranje v prostor z drsnimi vrati, je na tej spletni strani napisano že nič kolikokrat.

Tudi ideja, da sploh namesto sten ali mavčnih (knauf) pregradnih sten, postavimo samo drsna vrata, je bila objasnjena že večkrat (prispevek na temo opremljanja mansard na povezavi), a, da bi posebej predstavili možnosti za pregradne omare, pa prispevka na to temo še (do tega zapisa) ni.

Pregradne omare so rešitev za majhne prostore

Kot rečeno, če je prostora v sobi malo, nam ni ravno do tega, da bi tega še pomanjšali z dodatnimi stenami. In nato še posebej z omarami, ki jih prostor potrebuje.

V tem primeru je lahko rešitev, da prostor za steno in hkrati prostor za omaro, izkoristimo v enem.

Preden predstavimo nekaj primerov, še povabilo k ogledu tega prispevka. V njem je predstavljenih kar nekaj možnosti kako lahko postavimo pregradne omare.

Primer pregradne omare z odprtimi policami

pregradne omare
Enostavna pregradna knjižna omara z odprtimi policami.

Na sliki zgoraj je predstavljen primer enostavne rešitve pregraditve dveh prostorov, brez montaže predelnih sten ali postavljanja mavčnih sten na novo. V prostor, ki bi ga drugače morali zapreti s steno, smo enostavno postavili enostaven knjižni regal z odprtimi policami in dostopom do knjig in reči, ki so na policah, iz obeh strani.

Takšne regale (predvsem enostavne izvedbe, z lažjimi materiali ter standardiziranimi merami), primerne npr. za dnevne in otroške sobe, je mogoče dobiti v skoraj vsaki spletni pohištveni trgovini.

V primeru, da potrebujete takšnega, ki je narejen po meri, pa se lahko za ponudbo, preko spodnjega obrazca, pozanimate tudi pri nas.

Primer odprte pregradne omare v mansardi

pregradne omare
Pregradna omara v mansardnem prostoru. Na desni.

Predvsem pri izkoriščanju prostora v otroških sobah, etažah in v mansardnih stanovanjih, pregradne omare pridejo še bolj v poštev.

V teh primerih se še pogosteje sicer takšne omare naredijo povsem po merah prostora, ker je smiselno, če že postavljamo pregrado, da le to, vgradimo tudi v celoti od tal do stropa.

In tudi pri debelini same omare (ter polic), smo lahko v tem primeru bolj izbirčni.

Na sliki zgoraj primer montiranja pregradne omare (na desni), ki služi tudi kot pregradna stena. Pregradne omare v tem primeru nismo zaprli, saj bi z zaprtimi predali, zaprli tudi dotok svetlobe v mansardni del.

Ob pregradno omaro smo kasneje postavili otroško posteljo, tako, da ima otrok iz strani postelje, enostaven, pregleden in hiter dostop do knjig in reči, ki jih ima odložene na policah.

Dodatna prednost za odločitev za pregradne omare po naročilu, je tudi v tem, da je mogoče izbirati tako različne vrste materialov kot barv za njih.

Primer pregradne omare malenkost drugače

Na sliki spodaj prikazujemo zgolj kot idejo pregradno omaro (ki se sicer v vidnem delu zaključuje z mavčnim hrbtiščem), a lahko takšna stoji povsem samostojno, v poljubnih dimenzijah in tudi barvah.

Z idejo želimo pokazati, da ni nujno, da so pregradne omare za knjige, vedno zasnovane klasično ravno. Mogoča je tudi spodnja rešitev:

pregradne omare
Pregradna stena malenkost drugače.

Primer pregradne omare z zaprtimi policami

Zaprte police bomo na pregradni omari uporabili v primerih, ko omaro ne bomo uporabljali zgolj za odlaganje vsakdanjih reči, knjig in revij.

Če je potreba po tem, da se del pregradne omare zapre, si lahko omislimo predale z različnimi možnostmi odpiranja in zapiranja (na dotik, mehko zapiranje,…), obenem pa se lahko pri njih igramo z različnimi barvami in tudi materiali.

Na primer ličnice predalov lahko tako oblečemo v steklo, stekla dodatno graviramo ali pa pregradno omaro poudarimo z inštalacijo dodatnih svetil ob njej.

pregradne omare
Pregradna omara z drsnimi vrati deluje kot stena.

Za zaprtje notranjosti takšnih omar lahko uporabimo ali krilno zapiranje vrat, ali pa izberemo zapiranje z drsnimi vrati.

V obeh primerih poskrbimo, da se celoten izgled pregradne omare, estetsko in funkcionalno ujema z ostalim prostorom.

Pregradne omare za ločitev delovnih sob in prostorov od ostalih

Na primeru spodaj, prikazujemo še uporabo pregradne omare za namen ločitve delovnega prostora v samostojni hiši, od ostalih družinskih prostorov.

Prostor na sliki je mogoče zapreti z drsnimi vrati. Hkrati smo z odprtimi vrati pridobili prostor tako za odprte police kot tudi za nekaj zaprtih regalov, ki jih uporabnik pač potrebuje pri svojem delu.

pregradne omare
Pregradna omara za ločitev delovnega prostora.

Tudi ta primer je primer rešitve z montažo pregradne omare v mansardnem stanovanju. Nad vodilom drsnih vrat je dodatno izdelana okrasna maska, ki v celoti zapre delovni prostor od ostalih.

Obenem smo v tem primeru v celoti opremili tudi notranjost delovne sobe, vključujoč police in vgradno omaro ter pisalno mizo z izvlečnimi regali.

Toliko tokrat.

Lep pozdrav do naslednjič.