» » » Kako izkoristiti prostorske niše v mansardah

Kako izkoristiti prostorske niše v mansardah

Mansardni prostori pogosto zaradi razporeditve in tudi nevsakdanjih ovir (poševni stropi, dimnik, podstrešna okna) zahtevajo, da z razporeditivjo pohištva v njih “manevriramo” z malenkost več domišljije in kreativnosti. Dostikrat se v njih najde tudi kakšna prostorska niša, ki je ne moremo uporabiti za noben prostor. Takšni prostori so primerni za na primer garderobne sobe v mansardi.

Še posebej, če se niša v mansardi nahaja ob spalnici ali otroški sobi (ali recimo kopalnici), nam bo urejena niša za omaro, sigurno prišla prav.

V nadaljevanju primeri izdelave garderobne sobe v mansardi (slike so iz terena):

garderobne sobe v mansardi
Primer izdelave omar v prostorski niši ob spalnici. Kljub podstrešnemu oknu, je bilo treba garderobno sobo dodatno osvetliti.

V zgornjem primeru smo omare postavili v nišo, ki sta jo lastnika namenila za garderobno sobo. Omare smo pustili odprte (brez vrat) in vgradili smo jih do stropov. Trikotno podstrešno okno na zadnji strani prostora je zahtevalo, da zadnjo omaro naredimo nižjo (do višine okna). Višjo omaro smo izkoristili maksimalno in jo vgradili do začetka poševnega dela stropa.

Primer izkoristka prostora za maksimalno število polic in predalov

V primeru spodaj lahko vidite, da smo garderobno nišo pod poševnim stropom, v celoti zapolnili z omarami. Naročniki so prostor želeli izkoristiti maksimalno za odlaganje majic, spodnjega perila, nogavic, kravat, nakita in podobnega. Sam prostor obsega vsega slaba dva kvadratna metra, a s kombinacijo kotne postavitve korpusov omar ter odprtimi policami in izvlečnimi predali na nižji omarici, smo pridobili kar precej odlagalnih površin.

garderobne omare nizke
Primer zapolnitve garderobne niše v mansardi s čimveč predali in policami. Na najvišjem delu se je našel tudi prostor za obešalno palico, kamor se bodo obešale srajce.

Kako izkoristiti majhen prostor z izvlečnimi policami?

V spodnjem primeru, smo opremljali nišo v mansardi na način, da smo dostop do polic, zaradi tega, ker je prostor med obema omarama premajhen (in prenizek) za normalno obračanje, omogočili z vgraditvijo izvlečnih polic.

V tem primeru stranki ni potrebno v celoti vstopati v garderobno sobo, ampak si stvari odložene na policah, preprosto “pripelje” k sebi.

garderobne sobe v mansardi
Izvlečne police na omarah v garderobni sobi mansarde.

Klasična postavitev garderobne sobe v mansardi

Spodnja slika prikazuje primer, kjer spalnica v mansardi omogoča dovolj prostora, da smo del spalnice zaprli z drsnimi vrati in za njimi postavili omare (po merah). Nižjo omarico je bilo treba narediti tudi malenkost ožjo (mogoče jo je tudi premikati) zato, da smo pustili dostop do zadnjega prekata višje omare.

garderobne sobe v mansardi
Ko spalnica v mansardi omogoča dovolj prostora, lahko garderobno sobo zaprete z drsnimi vrati.

Niša za ozko garderobno sobo

Spodnji primer prikazuje postavljanje omar v ozko nišo za zidom. Drsna vrata smo v tem primeru skrili za zid, notranjost prostora pa smo samo opremili s po meri izdelanimi korpusi omar (do stropov).

ozka garderobna soba
Primer izkoristka ozkega prostora za garderobno sobo.

Če tudi sami iščete idejo in ponudnika za opremo vaše garderobne sobe, bom vesel vašega povpraševanja.