» » » Opremljanje dnevnih sob in regali za dnevne sobe

Opremljanje dnevnih sob in regali za dnevne sobe

Za tiste, ki jih zanimajo omare, komode in regali dnevne sobe, izdelane po meri, v nadaljevanju predstavljamo nekaj praktičnih napotkov, da se boste lažje odločili.

.

Na splošno o opremljanju dnevnih sob

.

Dnevne sobe veljajo za eno izmed zadnjih faz opremljanja stanovanj, saj sodijo med neeksistenčne ambiente. Zaporedje opremljanja naših stanovanj, se začne z opremo kuhinj, kopalnic, otroških sob in spalnic, šele nato so na vrsti dnevne sobe, posamični regali, jedilnice, predprostori ter shrambe, garaže in kleti.

Kljub temu smo opremljevalci dnevnih sob, še posebej, če gre za iskanje regalov in sestavov za dnevne sobe po meri, izbirčni in zahtevni.

Moderne dnevne sobe so več ali manj odprti in povezani prostori z ostalimi, zato ne moremo v njih naložiti kar vsako pohištvo. Če nam je pomembna celovita rdeča nit notranje opremljenosti stanovanja, bomo tudi pri opremljanju in izbiranju pohištvenega sestava za dnevno sobo, pozorni na izbor materialov, barv, estetsko povezanost s tlemi dnevne sobe, barvami sten ter ostalimi elementi v dnevni sobi (npr. sedežno garnituro).

Tudi svetila, posebno, če gre za vgradna, so v dnevni sobi, nameščena in zasnovana vnaprej in tako svetila kot ostali dekor pomembno vplivajo na celovit izgled in počutje v dnevnih sobah.

Vse bolj pomembno vlogo pri opremljanju dnevne sobe igra tudi osrednji multimedijski prostor, kamor sodi tv, ostale avdio in video naprave, vse bolj pa tudi igralne konzole in daljinski upravljalci.

.

regali dnevne sobe
Opremljanje dnevne sobe v objemu narave. Dnevni regal in komoda v enem. Masivni les.

.

Trend opremljanja multimedijskega središča dnevne sobe gre v smer montiranja ravnih zaslonov kar na zidne stene dnevne sobe, precej gospodinjstev pa tudi zanima montaža televizorja na hrbtno steno dnevnega regala (to velja pogosteje v primerih, kjer lastniki ne želijo vidnih dovodnih kanalov za električne kable po stenah in v primerih, ko nam ni do ponovnega preurejanja samih sten).

Če smo na opremo dnevne sobe pomislili dovolj zgodaj (še v tretji gradbeni fazi), smo tudi za vse bolj uporabljan prostorski zvok, že v tej fazi, v ostale stene vgradili kanale za zvočniške kable. S tem lahko zvočnike enakomerno razporedimo po dnevni sobi, obenem pa niso nikjer vidni njihovi kabli.

Sicer pa se še posebej na avdio in video področju tehnologija spreminja in napreduje tako hitro, da je za marsikateri, še pred kratkim, nerešljiv problem, danes na voljo brezžična povezava.

.

O stilih opremljanja dnevnih sob

.

Pohištvena oprema dnevne sobe bo kot osrednji družabni prostor družine, ki ga moderna gradnja povezuje z jedilnicami in kuhinjami, po vsej verjetnosti sledila stilu in estetiki le teh.

Moderne dnevne sobe

Še posebej za moderne dnevne sobe je značilen skandinavski, minimalistični stil, k v dnevno sobo spušča ogromno bele barve in raje manj pohištvenih regalov, kot več. Nizke komode kombinirane s stekli, masivnim lesom ali tudi visokokakovostnimi plastificiranimi materiali, so v uporabi, najpogosteje.

.

moderna dnevna soba po meri
Moderna bela dnevna soba v visokem sijaju.

.

Korpusi in police v dnevnih sobah so beli, razen v primerih, ko gre za dnevne sestave z odprtimi policami in le te predstavljajo okrasni dekor in dodatek na primer klubski mizici, kakšni manjši komodi v dnevni sobi in podobnem.

Fronte dnevnih regalov v moderni dnevni sobi so v visokem sijaju. Ta daje dodaten vizualni pečat, hkrati pa so površine zelo trpežne. Kar je pomembno iz vidika odpornosti na praske, čiščenja in vzdrževanja ter neobčutljivosti na kemikalije.

V moderno dnevno sobo sodi tudi ustrezna osvetlitev. Ta je lahko predpripravljena in vgradna vnaprej, že v same zidne stene dnevne sobe, lahko pa za svetlobno usklajenost dnevne sobe poskrbimo ob nakupu regalov in ostalih elementov.

Tretja možnost za svetlobno “dekoracijo” moderne dnevne sobe, je v zadnjem času, vse pogosteje uporabljana nabava različnih led trakov in svetil kjer lahko različno barvne in tudi intenzivne svetlobne efekte reguliramo kar s pomočjo daljinskih upravljalcev.

.

daljinska regulacija led svetlobe v dnevni sobi
Daljinski upravljalnik za določanje intenzivnosti in barv svetlobe v dnevni sobi.

 

Tradicionalne dnevne sobe

Med klasično opremljene dnevne sobe sodi iskanje pohištvenih rešitev ponavadi za srednjo generacijo. Tukaj se čisto iz praktičnih vidikov pojavi potreba po nekoliko več pohištvene opreme, dodatni garderobni sobi, komodi, morda celo omari za shranjevanje zimskih plaščev in garderobe več družinskih članov.

Vsako daljše bivanje v ustaljenem okolju ima za posledico, prinos vse več stvari v domovanja in le redki, se od odsluženih in neuporabnih reči, z lahkoto poslovijo.

Zraven tega je tu še vse več družinskih spominkov, foto albumov iz najrazličnejših potovanj in družinskih slavij, razkošnejša poročna darila in darila ob obletnicah, bogatejši jedilni servisi in pribori, vse bolj bogate in dragocene knjižne zbirke in tudi avdio in video knjižnica zahteva vse večji kos prostorske pogače.

.

dnevni sestav po meri
Dnevni sestav po meri. Omogoča več odlagalnih površin. Globoki izvlečni predali. Kombinacija prijetnih in toplih barv.

.

Željo po individualni opremi dnevne sobe dodatno v marsikaterem gospodinjstvu začini tudi popoldanski prinos delovne dokumentacije in gradiv iz službe, kjer v najslabšem primeru želimo imeti kak dodaten računalniški kotiček za tipkovnico in monitor, lahko pa kar celotno ureditev dela dnevne sobe za pisarniško popoldansko, dodatno delo.

Klubske mizice kot osrednji pohištveni element se za razliko od nizkih v modernih dnevnih sobah, spoglejujejo z dodatnimi, izvlečnimi in uporabnimi predali za časopise, knjige in revije.

Znaten prostor nam na žalost v skoraj vseh dnevnih sobah kazi potreba po odlaganju vse večjega števila daljinskih upravljalcev in tipkovnic.

Za opremljanje dnevne sobe v klasičnem izgledu je značilna uporaba več toplih materialov (se pravi različne vrste lesa), pri čemer je lepo videti, da se opremljevalci dnevnih sob vračamo k avtohtonim vrstam, domačega, slovenskega lesa (hrast, bukev, češnja, oreh,…).

Skladno takšnemu izboru pohištva pristoji seveda tudi izbor ustrezne sedežne garniture in tudi izbor svetil, zaves, tepihov in ostalega dekorja.

.

minimalističen dnevni regal
Po naročilu izdelan minimalističen, dnevni regal.

.

Dnevne sobe in feng shui

Strokovnjaki za področje svetovanja notranje opreme po načelih Feng šuija zagovarjajo tezo, da gre za opremo, ki jo v prostor postavimo tako, da celoten prostorski ambient prinaša srečo in udobje. Hkrati pa pospešuje uresničevanje življenskih ciljev. Med koristnimi povezavami na področju Feng Shui-a v Sloveniji, se splača zaviti tudi na stran Feng shui akademije Helene Golenhofen, sicer pa, kot ponavadi, temeljito razlago o tem ponuja tudi Wikipedia.

.

Detajli pohištvene opreme za dnevno sobo

.

Med osnovne (bazične) pohištvene elemente dnevne sobe sodijo:

  • dnevni regal
  • regali in poličniki
  • klubske mizice
  • tv pohištvo in komode
  • tabureji
  • sedežne garniture
  • odlagalne mizice
  • in dekor
dnevni regal
Dnevni regal, kot se šika 🙂 Kombinacija belih regalov in sivih odlagalnih polic.

.

V dobi interneta in možnosti opremljanja stanovanj tudi z nakupom pohištva preko spleta, je na področju dnevnih regalov mogoče najti sestave, ki so pripravljeni vnaprej. Ti so ponavadi v kombinacijah iveral – steklo, posamezni elementi dnevnega regala pa so lahko kombinirani z različnimi barvnimi odtenki. Žal med to ponudbo prevladujejo zgolj plastificirani dnevni regali, obenem pa imajo ti sestavi tudi vnaprej določene možne dimenzije.

Zelo priljubljeni so vzorci naravnega lesa z vidnimi letnicami. Večina jih že ponuja vgrajeno osvetlitev, njihov sestav pa ponavadi tvori komodica, viseče omarice, odlagalne police, tv element in, če so zraven še kljukice, so le te v aluminiju.

Zaprti regali dnevne sobe omogočajo krilno ali drsno vratno zapiranje in odpiranje.

.

montaža dnevnega regala
Montaža manjšega dnevnega regala pred namestitvijo televizorja.

.

Ker še vedno velja, da se opremljanje dnevne sobe začne s pogledom na osrednji pohištveni dnevni sestav, priporočamo, da ostale, zgoraj naštete sestavine dnevne sobe, podredite izboru osrednjega dnevnega regala.