» » » Ideje za urejanje okolice hiše z nadstreški

Ideje za urejanje okolice hiše z nadstreški

O urejanju okolice hiše na splošno

Da ustvarimo dober prvi vtis, je ob sami podobi naše hiše potrebno poskrbeti tudi za urejenost njene okolice. Potrebno je poskrbeti, da sta naša zelenica in vrt skrbno negovana, dodatno k urejenemu videzu dvorišča pripomorejo tudi tlakovana ali asfaltirana dovozna pot ter ograja, skladna z vrati in okni na objektu.

Vsekakor pa urejenemu dvorišču pristoji tudi vrtna lopa ali uta, vse pogosteje pa se na naših dvoriščih najde tudi prostor za avtomobilske nadstreške ali pokrite zunanje terase. Velikokrat pa kar za oboje.

In prav tem bomo nekaj besed namenili v tokratni predstavitvi.

Urejanje okolice hiše
Enokapni leseni nadstrešek, izdelan iz smrekovih mostnic.

Okolica naših hiš se je v zadnjih letih precej spremenila prav po zaslugi nadstreškov, ki postajajo nepogrešljiva stalnica in okras naših dvorišč. Ker pa govorimo o urejenosti, je tudi te potrebno vizualno prilagoditi glede na opremo in izgled naše hiše.

Način in tempo življenja sta nas prisilila, da družinam že zdavnaj en avtomobil več ne zadošča. Zato tudi samo eno urejeno garažno mesto ni več dovolj in je potrebno poskrbeti za dodatna pokrita parkirna mesta. Z nadstreškom zaščitimo naša vozila pred vremenskimi vplivi, tako pozimi pred snegom in ledom, kot tudi pred vročino, dežjem, neurji in točo v poletnih mesecih.

Ko se enkrat odločimo za postavitev avtomobilskega nadstreška, imamo na voljo dve možnosti. Lahko ga postavimo na dvorišču kot samostojen objekt, ali pa eno njegovo stranico priključimo naši hiši. Na samo izvedbo običajno vpliva velikost in oblika dvorišča.

Ko določimo velikost in mesto postavitve našega novega nadstreška, se pojavi še vprašanje o izbiri materiala za njegovo izgradnjo. Najpogosteje za izdelavo konstrukcije uporabimo les, včasih tudi jeklo, redkeje aluminij in nerjavečo pločevino.

Na fotografiji zgoraj je predstavljen nadstrešek, pri katerem smo za izdelavo kompletne konstrukcije uporabili sušene smrekove mostnice – fosne. Postavljen je na osmih točkovnih betonskih temeljih in na podlago pritrjen s pomočjo vroče cinkanih podstavkov. Zaradi načina izdelave, se pri takšni izvedbi izognemo vgradnje dodatnih podpornih rok.

Urejanje okolice hiše z lesenim nadstreškom, postavljenim ob bok hiše

Spodnji primer prikazuje lesen nadstrešek, ki je postavljen ob bok hiše. Za izdelavo konstrukcije smo uporabili suh žagan smrekov les. Ker konstrukcija ni pritrjena na steno hiše, so stebri z legami in špirovci povezani z dodatnimi, podpornimi rokami.

Urejanje okolice hiše
Nadstrešek iz žaganega smrekovega lesa.

Urejanje okolice hiše z nadstreški kovinskih konstrukcij

Za izdelavo nadstreška ali strehe terase lahko uporabimo tudi kovinsko konstrukcijo. V takšnih primerih se v večini primerov za izdelavo uporabi vroče cinkane jeklene komponente. Lahko uporabimo tudi jeklenle elemente, ki jih zaščitimo s temeljnim in končnim barvnim premazom po želji.

Na spodjem primeru je prikazan primer vroče cinkane izvedbe nadstreška terase. Stebri nosilne konstrukcije so fiksno zabetonirani v točkovne temelje, enako kot stebri, pa je tudi nosilna konstrukcija strehe je sestavljena iz kovinskih elementov.

Urejanje okolice hiše
Nadstrešek iz vroče cinkane jeklene konstrukcije

O različnih izvedbah in možnostih izdelave si lahko preberete tudi v naših prejšnjih prispevkih, za vse, ki vas zanimajo podrobnosti, pa smo pripravili tudi vodnik za izbiro lesenega nadstreška.

Za dodatne informacije in ponudbo smo vam z veseljem na voljo čez spodnje kontaktne možnosti.