» » » 4 primeri izdelanih predsob po meri

4 primeri izdelanih predsob po meri

Opremljanje predsobe s pohištvom, ima, tako kot vsi ostali prostori, določene lastnosti, ki so enake opremljanju vseh ostalih prostorov in seveda tudi določene specifične posebnosti, ki so edinstvene zgolj postavljanju pohištva v predsobi.

Medtem, ko med, podobne drugim, lastnosti opremljanja predsobe, prištevamo izbiro pohištva glede na prostorske dimenzijske zmožnosti samega prostora, estetske zahteve iz vidika izbire barv in materialov ter cenovno razpoložljivost, med specifične lastnosti sodijo predvsem izdelava pohištva za predsobe, iz vidika potreb uporabnikov.

.

izdelava predsobe
Izdelava manjše omarice za čevlje, ogledala in obešalne stene.

.

Na zgornji sliki je predstavljena izdelava manjšega pohištvenega elementa na desni strani, pogleda na predsobo, iz hodnika.

Pohištveni, navadni, beli, iveralni sestav, sestavlja manjša in nižja izdelana omarica za čevlje (z dvema izvlečnima predaloma na vrhu), postavitev ogledala nad omarico ter izdelava daljše obešalne stene, postavljene takoj na levo stran, zraven omarice. Da je prehod in predsobe na hodnik dovolj širok, je manjša omarica, po globini nekoliko ožja (cca. 30 cm).

.

Osnovna razdelitev opremljanja predsob

.

Čisto “grobo” in v osnovi, se izdelava predsobe loči na to ali gre za izdelavo pohištva v predsobi blokovskega stanovanja (kjer si lahko idejno rešitev in želeno izdelavo pohištva, “sposodimo” od naših sosedov in že videnih izdelanih predsob) oz. ali gre za povsem individualno opremljanje predsobe v stanovanjski hiši. V tem primeru bomo lahko pri izdelavi bolj domišljijski, kreativni in prilagodljivi.

Opremljanje in izdelava predsobe z vgradno omaro v za to, že pred pripravljeno zidno odprtino ter dodatnim ogledalom in ožjo odlagalno polico, je prikazana na spodnji sliki, sicer pa je dodaten in res koristen prispevek na temo izdelave vgradnih in po meri izdelanih omar, posebej za predsobe, objavljen tudi v članku z naslovom Za tiste, ki opremljajo predsobo po meri.

.

vgradna omara v predsobi
Oprema ožjega hodnika.

.

Kakšno pohištvo se izdela za največ predsob?

.

Med osnovno pohištveno opremo opremljanja predsobe v največ primerih sodijo postavitev različno velike garderobne omare, izdelava obešalne stene za plašče in jakne, omara za čevlje, če pa prostor omogoča, pa tudi postavitev nižje, sedalne komodice, košare za dežnike, podstavka za obuvala, dodatnih predalov za copate, manjše skrinjice za ključe ter po potrebi, tudi dodatnih poličk za odlaganje manjših, prehodnih in pogosto uporabljanih drobnarij.

Če razmišljate o tem, kakšen material uporabiti za izdelavo predsobe, priporočamo tudi prispevek Pohištvo v predsobi – iveral ali masivni les?

.

omare v predsobi
Predsoba z ločenimi pohištvenimi elementi.

.

Kako maksimalno izkoristiti prostor v predsobi?

.

Medtem, ko za predsobe blokovskih stanovanj velja, da so te praviloma dolge in ožje ter v večini primerov, po stenah obdane z več vratnimi odprtinami v druge prostore, velja za predsobne prostore stanovanjskih hiš novejše gradnje, da so v njih predsobe, bolj široke, svetlejše in namesto pravokotne, predvsem kvadrataste in drugih oblik.

Tudi vratnih odprtin ni toliko, saj so že sami predprostori, brez vrat, povezani z hodniki in drugimi prostori.

Pri iskanju rešitev za hkrati prostorsko maksimalno izkoriščenost in obenem funkcionalno izrabo prostora v predsobi, zato med najpomembnejše rešitve sodijo:

.

  • v ozkih in dolgih predsobah prehode v druge prostore zakrivamo namesto s klasičnimi krilnimi vrati, z drsnimi vrati
  • na garderobne omare namesto krilnih vrat, izdelamo drsna vrata
  • v primeru izdelave večjih garderobnih omar, če gre, te izdelamo do stropa
  • v primerih, ko v predsobo želimo pospraviti več pohištvenih elementov, izdelamo le te s prilagodljivimi globinami in višinami (ločene omarice za čevlje so nižje in ožje, večje garderobne omare so bolj globoke, da vanje normalno pospravimo težjo garderobo in plašče)
  • obešalne stene uporabimo tudi kot ogledala v predsobah
  • prostor za obešalno steno izkoristimo nad omarico za čevlje, nižjim predalnikom ali priročno sedalno klopjo
  • podstavek za čevlje postavimo tik ob omarico za čevlje ali ga namestimo kar na omarna tla znotraj garderobne omare

.

opremljanje svetle predsobe
Različno visoke omare v predsobi.

.

Kako izbrati barve za izdelavo pohištva v predsobi?

.

V ozkih in dolgih predsobah, ki so hkrati tudi že hodniki, se, zato, da sam prostor ne zatemnimo preveč, poslužujemo svetlih barv, barv naravnega in beljenega lesa in nežnih barvnih (tudi pastelnih) nians. Takšnim prostorom tudi pogosteje na vrata garderobnih omar, namesto klasičnega lesa, namestimo ogledala ali, če smo ljubitelj modernega opremljanja, različna barvna stekla in podobno.

Ponavadi v takšnih predsobah pohištvo izdelamo tako, da le to, omogoča dodatno osvetlitev tako v notranjosti posameznih elementov, kot tudi osvetlitev v zunanjosti.

V primerih večjega prostora predsobe, se z izborom barv, lahko igramo nekoliko bolj. Če je predsoba povezana z ostalimi prostori, bomo estetiko pohištva v predsobi, tako po izboru materiala, kot barvah, povezali z estetiko pohištva v teh prostorih. To pomeni, da:

  • bomo upoštevali stil pohištva (rustikalno, klasično, masivno, iveralno, furnirano, zaobljeno, ravne linije) v ostalih prostorih
  • upoštevali barvne nianse pohištva v ostalih prostorih (ali v njih prevladujejo lesne barve z vidnimi naravnimi letnicami lesa, ali na pohištvu prevladujejo barve, obdelane v visokem sijaju, kakšni so tako po barvi kot vrsti materiala, dodatki (ročaji, obrobe, okvirji) na ogledalih, omarnih predalih, nogicah miz in komod, omarnih nogicah, ipd..)
  • upoštevali barvo sten v predsobi in drugih prostorih ter barvo in izgled talnih oblog in stavbnega pohištva (krilnih vrat in podbojev)

.

predsoba po naročilu
Enostavna predsoba z obešalno steno in manjšim regalnikom.

.

Če tudi vas zanima izdelava predsobe, se priporočamo za našo ponudbo, kar preko kontaktnih možnosti. Naši vodje programov in svetovalci bodo z veseljem pripravili ponudbo, po izračunu informativne cene, pa tudi morebien potreben ogled prostora in samo izmero.