» » » Pohištvo v predsobi – iveral ali masivni les?

Pohištvo v predsobi – iveral ali masivni les?

Med vsemi nasveti, ki se tičejo opremljanja predsobe in za vse, ki jih zanima pohištvena oprema predsobe, izpostavljamo naslednje (do tega zapisa) predstavljene ideje in rešitve:

  • v članku Omare za čevlje si lahko na splošno preberete o rešitvah in idejah v zvezi z omarami za čevlje. V njem je opisano, kakšne so najpogostejše rešitve za spravilo obuval, ideje kam postaviti omare za čevlje, če v predsobi ni dovolj prostora, kako opremiti ozke hodnike, kako izkoristiti prostor pod stopnicami ter ideje za maksimalno, funkcionalno izkoriščenost prostora v omarah v predsobah, samih.
  • v članku o pohištveni opremi v modernih predsobah, so predstavljene 3 ideje za večje moderne predsobe, za manjše predsobe in za opremo v predsobah, ki so z ostalimi stanovanjskimi prostori povezani in odprti.

.

O razlikah med tipskimi in po naročilu,
izdelanimi predsobami 

.

Kot boste razbrali iz prispevkov in nasvetov na zgornjih povezavah, se oprema predsobe v svoji osnovi deli na dvoje:

  • klasična, imenovana tudi tipska oprema predsobe (pohištveni predsobni sestavi izdelani vnaprej v določenih barvah, izgledu in dimenzijah)
  • oprema predsobe, izdelana po naročilu posameznika glede na njegove prostorske omejitve, dimenzije in posebnosti

Tipske pohištvene predsobne sestave je mogoče dobiti v velikih trgovskih pohištvenih centrih (Ikea, Harvey Norman,….), nekaterih pohištvenih salonih ter spletnih trgovinah. V večini primerov takšna oprema predsobe vsebuje različno veliko in široko garderobno omarico, ločeno ali v obešalno steno vkomponirano ogledalo, ločeno ali z garderobno omarico povezano obešalno steno ter manjšo komodico za pospravljenje čevljev in copat.

Cene za takšne sestave se gibljejo od 500€ in vse do 1200€, odvisno seveda od tega iz kakšnega materiala je predsoba sestavljena, kakšni so v sestavu upoštevani dodatki, koliko je predalov in kakšne so dimenzije predsobe.

Med materiali za opremo predsobe prevladujejo tako pri tipski ponudbi kot pri ponudbi po naročilu izdelane opreme za predsobo iveral, mdf in masivni les.

Pri tipski ponudbi je ponavadi izbira barv najbolj omejena.
Na voljo imamo nekaj osnovnih barv (bela, lesni vzorci, hrast, bukev, furnir,…) ter nekaj barv v visokem sijaju.

Pri dimenzijah lahko izbiramo med vnaprej ponujanimi merami za posamezne kose pohištva. Bo pa tipska rešitev opremljanja predsobe prišla prav predvsem v predprostorih, ki imajo klasične pravokotne ali kvadrataste oblike (npr. predsobe v blokovskih stanovanjih).

Po drugi strani, oprema predsobe, izdelana po naročilu, prinaša druge prednosti. Pohištvo za predsobo, izdelano po meri in prilagojeno prostorskim posebnostim predsobe same, je mogoče izbirati med več barvnimi kombinacijami (pastelne barve, visoko sijajne barve, lesni vzorci z vidnimi letnicami in poudarjenimi lesnimi strukturami,…), individualno osvetlitvijo celotnega prostora ali posameznega pohištvenega elementa ter seveda prostorsko razporeditvijo, kot si jo želimo sami.

V primeru opremljanja predsobe po naročilu, so tako možne rešitve s kotnimi omaricami in komodicami, obešalne stene prilagojene določeni širini zidnih sten, vgradne omare od tal do stropa, kot dodatno prednost pa je treba izpostaviti tudi možnost kombiniranja pohištva v predsobi, s pohištvom v ostalih prostorskih ambientih.

Med najbolj pogoste in značilne prostorske izzive, zaradi katerih se lotimo opremljanja predsobe, s pohištvom, izdelanim po naročilu, sodijo:

  • potreba po dimenzijskih prilagoditvah celotnega predsobnega sestava, prostoru (npr. ožja globina garderobnih omar od klasične globine 60 cm)
  • potreba po izkoristku prostora v kotih predsob in hodnikov
  • potreba po omarah in pohištvenih elementih, s katerimi se izognemo raznoraznim električnim omaricam, radiatorskim cevem  in oknom v predsobah
  • potreba po večjih pohištvenih rešitvah, kot jo ponujajo tipski, ponavadi manjši predsobni sestavi
  • želja po unikatni in edinstveni ter celoviti estetski rešitvi
  • potreba po unikatni rešitvi posameznega pohištvenega elementa (npr. namesto klasičnega odpiranja garderobne omare v predsobi, s krilnimi vrati, drsna vrata na omari)

.

Oprema predsobe glede na vrsto izbranega materiala

.

Predsobe iz naravnega lesa

.

V članku z naslovom 2 primera predsob iz masivnega lesa, sta opisani in predstavljeni dve prostorski rešitvi za opremo predsobe iz naravnega lesa. Obenem se primera razlikujeta tudi po tem, da je prvi predsobni sestav izdelan kotno, drugi pa je namenjen vzdolžni steni v predsobi:

.

oprema predsobe
Oprema predsobe v naravnem lesu.

.

Prednosti izdelave predsobe, ki jih prinaša izbira naravnega, masivnega lesa, so predvsem v toplini lesa, domačnosti in možnosti poljubnega obdelovanja lesnih površin. Posamezne ličnice izvlečnih predalov ali krilnih vrat na garderobnih omarah lahko poljubno oblikujemo in obdelamo. Se pa za tovrstno opremo predsobe, ponavadi odločajo gospodinjstva, ki so pristaši naravnega, tradicionalnega in domačega izgleda svojih vhodnih prostorov.

.

Predsobe iz iverala

.

Prednosti, ki jih prinaša iz iverala izdelano pohištvo za predsobo, so drugačne. Barvna paleta možnosti je večja, posamezni elementi ali predsoba v celoti je lahko v visokem sijaju, odlično pa se iveralom podajajo tudi moderni dodatki in dekor za predsobo (npr. svetila, obešalne kljuke iz aluminija, steklo, ipd…)

Za opremljanje predsobe iz iverala se odločajo gospodinjstva, ki želijo moderen ali tradicionalen videz svoje predsobe. Se pa hkrati iveral tudi krasno kombinira z ogledali in različno barvnimi stekli.

.

oprema moderne predsobe
Moderno opremljen hodnik z vgradnimi omarami (kombinacija stekel in iverala).

.

Za tiste, ki jih zanimajo pohištvene možnosti in rešitve iz iverala ter opremljanje predsob z vgradnimi omarami, je namenjena spletna stran Vgradne omare, kjer je predstavljeno kar precej primerov vgradnje garderobnih omar, tudi v predsobah.

Vabljeni k spremljanju bodočih prostorskih nasvetov in idej, tudi v prihodnje.