» » » O različnih možnostih garderobnih omar za predsobe

O različnih možnostih garderobnih omar za predsobe

Če iščemo garderobne omare za predsobe, imamo v osnovi, v bistvu, na voljo dve možnosti. Prva je ta, da pobrskamo po garderobnih omarah in sestavih predsob, ki so izdelani že vnaprej (tako imenovane tipske garderobne omare za predsobe), druga pa ta, da si damo pohištvo in garderobno omaro, za svojo predsobo, izdelati po naročilu.

V prispevku, so v nadaljevanju, opisane razlike med različnimi vrstami predsobnih sestavov in možnosti opremljanja predsob, v nadaljevanju pa še nekaj primerov, ki prikazujejo reševanje prostorskih izzivov, ki so jih imele različne predsobe.

Štirje, povsem po merah prostorov, izdelani predsobni sestavi, so predstavljeni tudi v prispevku 4 primeri izdelanih predsob po meri.

.

*****************

.

Predsoba je prostor, kjer se v enem trenutku, lahko nagnete največ ljudi hkrati. V večini primerov je to ob jutranji konici, ko se starši odpravljamo v službe, otroci pa v šole.

V odvisnosti od sploh razpoložljivosti prostora, boste zato, ne samo na naših spletnih straneh, temveč tudi na ostalih, priča napotkom, da se splača opremljenosti predsobe, nameniti več časa. 

Ker je garderobna omara, pravzaprav največji pohištveni element praktično vseh predsob, si poglejmo, kakšne možnosti imamo, pri umeščanju le te, v predsobni prostor.

Garderobna omara se v predsobi najpogosteje uporablja za pospravljanje plaščev, suknjičev in jopic. Obenem pa v njo pogosto želimo pospravljati reči, ki jih drugam ne moremo (čevlji, copati, dežniki in dežni plašči, ključi, kreme in pršila za čevlje, ipd…).

Po eni strani je lahko tako garderobna omara, namenjena izključno garderobi, ločena od ostalih pohištvenih elementov in zahtev (slika spodaj):

.

garderobne omare za predsobe
Predsobna garderobna omara, namenjena izključno garderobi.

.

po drugi strani pa, garderobno omaro, uporabimo tudi za vse ostale reči, ki jim pospravljamo v predprostoru (slika spodaj):

.

garderobna omara za predprostor z dodatnim regalnikom
Garderobna omara v predprostoru z dodatnim regalnikom. Na omari uporabljeno klasično odpiranje s krilnimi vrati.

.

Že iz zgornji dveh slik je mogoče videti še eno razliko, po kateri se lahko garderobne omare v predsobi, ločijo.

To je, po vrsti vrat, ki zapirajo garderobno omaro.

Po eni strani, je mogoče celotno garderobno omaro (ali pa točno določen omarni korpus) zapreti z drsnimi vrati, po drugi strani je mogoče celotno omaro (ali posamezen korpus) zapreti s klasičnimi, krilnimi vrati.

.

Koliko prostora je primerno za shranjevanje plaščev?

.

Najlažji odgovor na to je ta, da predvidimo potrebno površino za enega, odraslega človeka.

Najprimernejša globina tudi za pospravljanje zimskih, težjih in večjih plaščev in suknjičev, je vsaj 60 cm. Če bo globina omarnega korpusa manjša od tega, se nam zna zgoditi, da se omara ne bo zapirala v celoti ali, da se bodo rokavi na plaščih zadevali ob vratna krila.

Širina potrebnega prostora je odvisna od količine plaščev in suknjičev. Normalnemu, povprečnemu plašču, po svoji debelini, računajmo vsaj 10 cm. Če gre pretežno za zimsko garderobo, dodajmo raje kak centimeter ali dva, zraven.

Po višini se splača, če je le mogoče, garderobno omaro, vgraditi povsem do stropa.

Četudi sami ne sežemo povsem do stropa, si damo pod strop in še do segajoče višine z iztegnjenimi rokami, vgraditi prečne, horizontalne in premične police.

Na njih lahko npr. pospravimo kovčke, čelade in reči, ki jih v predsobi ne potrebujemo vsakodnevno.

Primer do stropa vgrajene garderobne omare v predsobi, je prikazan na spodnji sliki, sicer pa lahko tudi iz zunanje strani garderobno omaro ločimo z višje ležečimi in ločeno odpirajočimi se regali ter omarnimi regali v nižjem delu.

.

garderobna omara do stropa
Garderobna omara do stropa.

.

Če v garderobno omaro, ki jo imamo namen postaviti v predsobo, nimamo namena shranjevati debelih in težjih kosov garderobe (recimo, da imamo za to ločeno garderobno sobo), si lahko namesto velike garderobne omare, omislimo raje manjši garderobni regal. Brez ali z obešalno steno (slika spodaj):

.

manjši garderobni regal in obešalna stena
Manjši in ožji garderobni regal in obešalna stena.

.

Takšni pridejo prav predvsem v predsobah, ki so ožje in v stanovanjih, kjer prave, klasične predsobe sploh nimamo, namesto nje pa garderobo pospravljamo na hodnik.

Za ožje predsobe se na vratna krila garderobne omare predlaga namestitev ogledala.

Če tega ne potrebujemo, izberimo v ožjih predprostorih, za barvo vratnih kril, raje svetlejše tone, morda belo steklo v kombinaciji z manj kontrastnimi barvami ali zelo preprosto, navaden, bel, matiran, iveral.

O razlikah izdelave garderobnih omar za predsobe iz iverala ali iz masive, je ogromno napisano v prispevku z naslovom Pohištvo v predsobi – iveral ali masivni les.

Med pomembnejšimi specifičnostmi, s katerima se srečamo pri izdelavi garderobne omare za predsobo, sodita tudi izkoristek predsobnega prostora z možnostjo montaže omare pod stopnice (objava tukaj) in izdelava garderobne predsobne omare, ki jo bomo namenili zgolj pospravljanju čevljev (objava tukaj).

.

*****************

.

Če ste interesent za opremljanje predsobe ali, če se zanimate za izdelavo garderobne omare za predsobo, se, kot vedno, priporočamo, čez spodnje kontaktne možnosti.