» » » Lesena vhodna vrata v kombinaciji s steklom

Lesena vhodna vrata v kombinaciji s steklom

Medtem, ko smo v prejšnjem prispevku predstavljali 7 primerov masivnih lesenih vrat, tokrat nekaj več primerov in nasvetov za tiste, ki se zanimajo za vhodna vrata lesena s stekli.

Les in steklo sta sama po sebi uporabna materiala, ki se v pohištveni branži združujeta skoraj na vsakem koraku. Tako ju ne najdemo samo pri individualni izdelavi lesenih vhodnih vrat s steklom, temveč tudi pri vseh drugih vrstah pohištvenih elementov.

Še posebej v delovnih in pisarniških prostorih je kombinacija stekla in lesa prisotna pogosteje.

Ker oba materiala lahko poljubno obdelujemo, je možnosti za dekor in njuno kombiniranje pravzaprav nešteto.

V nadaljevanju nekaj primerov naše izdelave lesenih vhodnih vrat s stekli.

izdelava vhodna vrata lesena s stekli
Primer po meri izdelanih izhodnih lesenih vrat s steklom na teraso. Na vikend hiški.

Pri individualni izdelavi lesenih vhodnih vrat (naj si gre za kombinacijo s steklom ali ne) sami odločimo o tem koliko potrebujemo vratnih kril, kakšen bo način in mehanizem njihovega odpiranja (najpogostejši način je večje število (3,5,7) nasadil) ali drsni mehanizem, če gre za prehodna vhodna lesena vrata v druge prostore in na terase ter seveda kam in kako bomo umestili steklo.

Glavna funkcija stekla je prodor svetlobe v prostor, ki ga pač leseno polnilo na vratnih krilih ne omogoča. Vzorce na steklu lahko poljubno razgibamo (peskani vzorci, gravure, dekorirani vitraži, barvna stekla,…).

Zraven klasičnih in osnovnih funkcij vseh vhodnih vrat (o katerih smo precej napisali tudi že v prispevku Primeri izdelave lesenih notranjih vrat za poslovne prostore), to so tesnenje vrat, toplotna in zvočna izolacija vrat ter protivlomna zaščita, bomo pri izdelavi lesenih vhodnih vrat s stekli dodatno pozorni še na kakovost zasteklitve (priporočamo vsaj trojno zasteklitev (Ug = 0,7 W/m2K), stil in okus (možnost ornamentov, vitražev in barvnih stekel), kakovost montaže in prepustnost svetlobe.

izdelava vhodna vrata lesena s stekli
Kombinacija lesenih vrat s steklom za vhod v poslovni prostor

Vhodna vrata lesena s stekli in tesnenje

Najpogosteje imajo vhodna vrata (velja tudi za vhodna vrata brez stekla) na spodnjem delu podboja kovinski kotnik oziroma tako imenovan pohodni prag. Nanj se nalega tesnilo vratnega krila. Za razliko od vhodnih vrat pri hišah, se pri stanovanjskih vhodnih vratih (bloki, apartmaji,….) doda lesen prag s tesnilom, na katerega nalega krilo stanovanjskih vhodnih vrat. Odvisno od vsake situacije na objektu posebej, lahko v stanovanjska vhodna vrata vgradimo tudi talno tesnilo, ki se ob zaprtju vrat pomakne navzdol in tesni v tla.

Primer vgraditve prestižnih masivnih lesenih vrat v kombinaciji s steklom

vhodna lesena vrata s stekli
Prestižna, masivna vhodna vrata na vhodu v hotel

 

Tradicionalna lesena vrata v kombinaciji s steklom

Na spodnji sliki primer vhodnih lesenih vrat v naravnem lesu in v zgornji polovici polkrožno zaokroženo steklo s prečnimi, križnimi, lesenimi letvicami.

vhodna vrata lesena s stekli
Tradicionalen vhod z lesenimi vrati in steklom

Moderen vhod v steklu in lesu

V spodnjem primeru smo ob straneh vratnega krila izdelali še steklene bočne stranice.

vhodna lesena vrata s stekli
Primer stranskih vhodnih vrat z obilo stekla

V kolikor vas zanima izdelava tudi notranjih lesenih vrat v kombinaciji s steklom, vabimo, da preverite še zapis Notranja vrata in možnosti izdelave ali, da nas kontaktirate preko spodnjih kontaktnih informacij.

Dodatna galerija slik na temo vhodnih vrat tudi tukaj.