» » » O opremi kopalnice iz prakse in izkušenj

O opremi kopalnice iz prakse in izkušenj

Ker kopalnice praviloma veljajo za manjše prostore v hiši oz. stanovanju, se razporeditve pohištva v njih splača lotiti toliko bolj premišljeno in kreativno.

Sicer nimajo vse kopalnice dostopa naravne svetlobe, a, če še imamo možnost snovanja oken v kopalnici, se potrudimo, da bomo svoji kopalnici omogočili dostop naravne svetlobe in svežega zraka iz zunanjosti. 

.

kopalniško pohištvo
Kopalniško pohištvo zavitih linij.

.

Kot vemo, so kopalnice zdaleč najbolj vlažen prostor v stanovanju. V izogib pretirani vlažnosti ob njeni uporabi in v izogib morebitnemu nabiranju plesni ob daljšem, slabšem prezračevanju kopalnice, možnost rednega prezračevanja spalnice, pride še kako prav.

Ko razmišljamo o tem kako razporediti kopalniško pohištvo, bo zraven estetike, okusa in funkcionalnosti, pomembno vlogo odigrala tudi praktičnost in uporabnost.

Tako je za postavitev WC školjke že v redu, da nas  ta, ne “pozdravi” najprej, ko odpremo vrata kopalnice. Obenem se sodobni trendi opremljanja kopalnic oddaljujejo od prekrivanja vseh sten v kopalnici s keramiko, temveč keramične ploščice uporabimo predvsem tam, kjer jih potrebujemo.

Drugje bo zadoščala pralna barva.

Tako vse več družin, kopalnice s keramiko do stropa, obloži le še tuš kabine in območje okrog kopalne kadi.

.

kopalniško pohištvo
Primer sodobnega kopalniškega sestava zaobljenih linij. V sivi.

.

Kar se tiče kopalnih kadi, so v današnjem času (seveda, če prostor omogoča), vse bolj popularne kadi, ki jih postavimo v središče kopalnice. 

Če se tudi sami ogrevamo za takšno rešitev, imejmo v mislih, da mora biti najmanj 50 cm prostora na voljo iz vsake smeri kadi.

Prostor za kopalniškim umivalnikom naj omogoča vsaj 80 centimetrov prehoda. Takšna dimenzija omogoča, da se med uporabo umivalnika za njim, vseeno drugi uporabniki kopalnice lahko prosto sprehajajo.

Kopalniški umivalnik tudi ni modro postavljati takoj za vrata kopalnice. V večini primerov namreč kopalnico uporablja več ljudi hkrati. Seveda bomo želeli, da je dostop in izhod iz kopalnice normalno omogočen medtem, ko en izmed članov družine uporablja umivalnik.

Kar se tiče postavitve wc školjke, le to, vse več družin postavlja v prostor, ločen od kopalnice. Če to ne gre, potem se v mnogih primerih za prostor wc školjke vgradi dodatna pregrada, ki sedečemu, omogoča več zasebnosti.

.

kopalniško pohištvo
Kopalniško pohištvo v popularno bež rjavi izvedbi.

.

Med klasično kopalniško pohištvo nedvomno sodijo umivalnik, predali pod umivalnikom, wc školjka, kad, tuš kabina in bide. V zadnjem času so vse bolj popularni tudi pisoarji.

V kolikor je prostor naše kopalnice dovolj velik, bomo vanjo poljubno vgradili še dodatno kopalniško pohištvo. Recimo, komode za brisače in kopalne plašče, komode in omarice za kozmetiko in sanitarije ter podobno.

Stilsko in estetsko bomo kopalnice opremili primerno svojemu okusu. Barvno in z materiali lahko pohištvo enkratno kombiniramo s keramičnimi ploščicami, za unikaten izgled pa bomo poskrbeli z individualnimi rešitvami kopalniških ogledal, skrbno izbranimi ročaji na kopalniškem pohištvu, dekorjem in drobnimi pozornostmi, ki bodo našo kopalnico naredile res samo našo.

.

Kako ločimo tipsko kopalniško pohištvo?

.

V osnovi se vso kopalniško pohištvo, najprej ločuje na kopalniško pohištvo, izdelano vnaprej (imenovano tudi tipsko kopalniško pohištvo) in na kopalniško pohištvo po naročilu.

Tipsko kopalniško pohištvo nato ločimo še po dodatnih segmentih:

  • cenovno ugodno tipsko kopalniško pohištvo, ki ga praviloma najdemo v velikih trgovskih in pohištvenih centrih. Pri tej vrsti kopalniškega pohištva ponavadi glavno vlogo odločitve za nakup, igra cena, popusti, enostavnost vgradnje ter praktično neomejene možnosti kombiniranja tako z ostalimi pohištvenimi elementi kot tudi s keramiko in barvami v kopalnici.
  • kopalniško pohištvo glede na tip in stil izvedbe. V ta razred sodi na primer stilno kopalniško pohištvo, ki ga poznamo iz opremljanja hotelov, restavracij in ostalih gostinsko turističnih objektov. Pogosto pa med stilno kopalniško pohištvo uvrščamo tudi kopalniško pohištvo starinskega izgleda (baročni stil, renesansa, ipd.. Za lažjo predstavo lahko na povezavi obiščete spletno trgovino GlobalMarket, kjer lahko vidite tako primere kot cene takšnega pohištva v tujini.

Glede na stil izvedbe je v današnjem času in v Sloveniji najbolj popularno moderno tipsko kopalniško pohištvo. Zanj se stranke odločajo v večini primerov zaradi možnosti individualne in funkcionalne rešitve za vsak kopalniški prostor posebej, unikatnega izgleda in, ker ne želijo imeti cenene pohištvene rešitve v svoji kopalnici.

  • tipsko kopalniško pohištvo glede na možnosti kombiniranja posameznih regalov. Najenostavnejši kopalniški bloki ponavadi zajemajo zgolj osnovni kopalniški regal pod umivalnikom ter kvečjemu dodatno garderobno ali drugo manjšo omarico, ki jo dodamo zraven.

Sodobnejši kopalniški sestavi, k temu omogočajo še mnogo več:

  • številen in poljuben izbor kopalniških dodatkov in dekorja (ročajev, ogledalnih poličk in omaric, premičnih in fiksnih komodic, držal za brisače, pregradnih sten, ipd…)
  • bogatejši izbor barv in vrst materialov za posamezne elemente (različne možnosti kombiniranja lesa, stekla, aluminija, inoxa, keramike, ipd…)
  • večji izbor obdelovanja posameznih površin materialov (les v pastelnih barvah, les v izgledu naravnih vzorcev, les v visokem sijaju, steklo v navadni izvedbi, matirana in peskana stekla, gravirana stekla, protilomna in kaljena stekla, ogledala v različnih barvnih niansah, ipd…)

.

variado
Kopalniško pohištvo, ki ga je mogoče poljubno kombinirati in sestavjati.

.

Kopalniško pohištvo in barve

.

Bela

.

O tem, da je najbolj popularna barva, ki je prisotna v večini kopalnic, bela, ne gre izgubljati besed. Pa vseeno ponovimo. Razlog za priljubljenost bele je v njenem enostavnem in hitrem čiščenju (ki hkrati ne zahteva tako pogosto čiščenje kot ostale barve). Beli so navsezadnje, po večini, tudi kopalniški elementi in oprema (kopalniška kad, umivalniki, bideji, straniščne školjke, …).

Najpogosteje je tudi strop v kopalnici v beli barvi.

In tudi keramične ploščice ali izbor drugega materiala s katerim obdamo tla in stene kopalnice, ponavadi vsebujejo bele ali druge svetle tone.

.

kopalniški regal v belem
Kombinacija belega kopalniškega regala in svetlih tal.

 

Izbor bele barve ima tudi dodatno prednost. In ta se kaže v praktično neomejenih možnostih kombiniranja z vsemi ostalimi barvami. In tudi materiali.

Belo kopalniško pohištvo (5 idej je predstavljenih tudi tukaj) bomo kombinirali s pastelnimi barvami v primerih, ko ne želimo preveč kontrastne barve in, ko ne želimo izrecno izpostavljati prav nobenega kopalniškega elementa posebej. Tako kombinirana kopalnica deluje sveže, prostorno in široko. Vstop vanjo vas bo vedno navdal s pozitivno energijo. In ob teh kombinacijah se boste nedvomno počutili odlično.

.

Kopalniško pohištvo in pastelne barve

.

Pastelne so lahko barve sten, za pastelne barve lahko izberete keramiko. Med pogosteje izbranimi pastelnimi vzorci barv za kopalnice se znajdejo modra, zelena, svetlo bež in rjava ter tudi rahli odtenki rdeče, vijolične ali roza.

.

kopalniško pohištvo v kopalnici pastelnih barv
Kopalnica v kombinaciji bele in pastelno modre.

.

Pastelnim barvam sten ali keramike ter skrbnemu izboru pripadajočega kopalniškega pohištvenega sestava, se splača, več pozornosti nameniti tudi izboru vrste in barve tal. Naravni les ni napačna izbira za tovrstno kombinacijo barv. Zanimiv prispevek na temo uporabe lesa (ki se ga, resnici na ljubo, večina izogiba, zaradi strahu pred vplivi vlage nanj), smo objavili na povezavi z naslovom Ali in koliko lesa naj uporabim v kopalnici?

Danes je na trgu za izbor tal, namesto klasične in standardne keramične rešitve, na voljo že toliko različnih, ne samo estetskih, ampak tudi trpežnih in skoraj bolj funkcionalnih rešitev, da se splača več energije vložiti tudi v ustrezen izbor tal. Poglejte samo primer 8 idej za kopalniška tla, ki jih predstavlja HGTV.

Kopalniško pohištvo ali kopalnico v pastelnih barvah boste lepo zaokrožili in dopolnili tudi s kakšnim manjšim dekorjem (morda iz kamna ali marmorja ali steklenim/ogledalim mozaikom).

.

Kopalniško pohištvo, naravne barve in les

.

Odtenki rjave in celo izbor lesa v naravnem izgledu vse bolj prodira (ponovno) tudi v sodobne kopalnice. Če kopalniško pohištvo v odtenkih oreha ali češčje obdamo z naravnimi barvami keramike ali sten, bomo dobili fantastično, pomirjujočo kombinacijo, v kateri se bomo nedvomno počutili dobro.

Posebej primeren je tak izbor tudi za stanovanja in hiše, katerih stavbno pohištvo, prav tako, krasi les (vhodna vrata in podboji v kopalnico, strešna ali navadna okna v kopanici, strop iz lesa,…).

V takšno kopalnico bo kljub želji po modernem in sodobnem izgledu, sodil tudi kak klasičen obešalnik ali stena. Vsi odtenki rjave, sivih barv, morda celo kopalniška tla v lesu, sodijo v naraven in umirjen ambient kopalnice.

.

kopalniško pohištvo in les
Tipsko kopalniško pohištvo, primerno za naraven ambient kopalnic.

.

Takšnim kombinacijam, v želji, da vseeno ostane kopalnica moderna, lahko dodamo izbor kopalniških detajlov, ki jim namenimo posebno pozornost. Lično osvetljene z led svetlobo notranje steklene police, fantastično opremljena več funkcionalna ogledalna omarica, detajl iz police ob kadi in druge podrobnosti so kot nalašč za to.

.

osvetljene notranje police v kopalnici
Osvetljene notranje, steklene police ozke, samostoječe kopalniške omarice.

 

Kopalniško pohištvo in kontrasti

.

Živa in energijsko dinamična družina, si lahko svojo kopalnico poživi in uredi nekoliko v nasprotju z zgornjimi primeri. Kontrastne barve so močne. Zanje se lahko odločimo tako za kopalniško pohištvo ali za stene oz. dekor na keramičnih ploščicah. Kontrastno noto lahko v takšno kopalnico pripelje tudi dekor v obliki fototapet, namenjenih za kopalnice ali izbor močnih barv za samo kak kopalniški detajl ali dva.

Pri usmeritvi v barvno močneje poudarjane kopalnice se edino odsvetuje uporaba močnih barv na kopalniškem pohištvu in elementih hkrati. Tak ambient namreč lahko zelo hitro deluje utrujajoče in preveč kričeče..

Nemalokrat se v primeru uporabe močnejših barv na kopalniškem pohištvu, rešitev najde tudi v obliki tega, da posamezne kose pohištva med seboj ločimo. In na ta način poskrbimo za usklajeno razporeditev barv po kopalnici (primer na sliki spodaj).

.

rdeča kopalnica
Kopalnica v rdečem, ločena na dva dela.

 

Stili kopalniškega pohištva

.

Če smo že besedo ali dve, zgoraj, namenili nasvetom za izbor ustreznih barv za kopalnico, namenimo še besedo ali dve tudi izboru stila.

O okusih, pravijo, sicer, ne gre razpravljati, a vseeno danes tudi tipsko kopalniško pohištvo ne prihaja samo s klasičnim jasnimi in ravnimi linijami. Prav nasprotno, se ravno pri tipskem kopalniškem pohištvu, lahko igramo z različnimi oblikami in dimenzijami.

Na prvi sliki spodaj lahko vidite “usločen” kopalniški regal:

.

moderen kopalniški regal
Prilagojen umivalnik in kopalniška predala.

.

Tak regal je primeren za moderni stil kopalnice, ima pa tudi svojo funkcionalno dodano vrednost, saj je zaradi ukrivljenosti navznoter, z njim omogočen lažji dostop do vodovodne pipe. Enakomerno so na njem usločeni tudi ročaji. Je pa tak regal mogoče dobiti v dimenzijah 600 mm, 900 mm ali 1200 mm. Regal vsebuje dva izvlečna predala z mehkim zapiranjem.

Nasprotno njemu je mogoče izbrati tudi kopalniško pohištvo z izbočenimi predali. Ali s kombinacijo enih ali drugih. Na sliki spodaj lahko vidite primer kopalniškega pohištva (bloka) z obema možnostima, ki montirani skupaj, dajeta videz morskega vala.

V tem kopalniškem sestavu sta všteti tudi dve vzdolžni omarici, z estetsko izbočenimi ličnicami temno rjave barve visokega sijaja ter fantastično sovpadajočim izborom kromiranih ročajev:

.

kopalniško pohištvo v obliki vala
Kopalniško pohištvo v obliki morskega vala.

.

Na stil kopalnice lahko namesto izbora pohištva, vpliva izbor ustreznega umivalnika. Zato tipske kombinacije, ki nudijo povezavo enega in drugega, tudi pri nas, vse bolj pridobivajo na veljavi.

.

Primer vrhunskega vgradnega umivalnika na tipsko kopalniško pohištvo našega programa:

.

vgradni umivalnik
Vgradni umivalnik na tipski izvedbi kopalnice.

.

Če potrebujete več rešitev in idej ali, če smo vas z nekaterimi predstavljenimi primeri, prepričali, vas vabimo, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti. Z veseljem se bomo pogovorili z vami in pripravili ustrezno informativno ponudbo.