» » » Kako z vgradnimi omarami maksimalno izkoristiti kotni prostor

Kako z vgradnimi omarami maksimalno izkoristiti kotni prostor

Vgradne omare najpogosteje postavljamo vzdolž sten in v posebej za garderobo, namenjene garderobne sobe. Da je izkoristek z njimi maksimalen, sta v marsikaterem stanovanju za vgradno omaro, vnaprej pripravljeni steni (med kateri bomo vgradili vgradno omaro) ali pa je garderobna soba zasnovana tako, da vanjo dobimo čimveč omar.

Naslednja izmed možnosti za maksimalen izkoristek prostora, so kotne vgradne omare z drsnimi vrati.

Za rešitev z njimi se najpogosteje zanimamo pri prenovah spalnic in dnevnih sob. Ter tudi pri prenovah predsob.

kotne vgradne omare z drsnimi vrati
Primer kotne vgradne omare s sredinskimi drsnimi vrati v ogledalu.

Kaj pridobimo z vgraditvijo kotne vgradne omare z drsnimi vrati?

Kot pri vseh ostalih vgradnih omarah (najlažje vse prispevke na to temo preverite med objavami vseh naših prispevkov) se najprej pridobi prostor od tal do stropa.

Medtem, ko postavitev klasične omare prinaša omarni strop (na katerega ponavadi zlagamo le kovčke in škatle z redko uporabljano vsebino), postavitev vgradne omare “lahko” raztegnemo povsem do stropa. Kot na sliki zgoraj.

Za enako vsebino (kovčke in škatle) lahko še vedno uporabimo zgornjo polico v vgradni omari, z razliko, da bo zdaj ta vsebina obiskovalcem (in prahu :)) skrita.

Druga prednost postavitve kotne vgradne omare z drsnimi vrati je izkoristek samega kota.

V te ponavadi postavimo stoječe svetilke, rože, kakšen dekor ali nekaj polic. Če se odločimo za postavitev kotne vgradne omare, kotni prostor lahko uporabimo (enako kot vse ostale prostore v omari) bistveno bolj smotrno. Za garderobo.

kotne vgradne omare z drsnimi vrati
Kotna vgradna omara v kombinaciji črnih steklenih ličnic drsnih vrat ter prečno linijo z ogledali.

Kotne vgradne omare z drsnimi vrati, kot rečeno, najpogosteje postavljamo v spalnicah, dnevnih sobah ter garderobnih sobah (v njih pogosto postavimo samo korpuse (telo) omar, ne pa tudi drsnih vrat).

Kje se najpogosteje zatakne pri snovanju kotne vgradne omare?

Največ pojasnjevanja v zvezi s postavitvijo bodoče kotne vgradne omare z drsnimi vrati, zahteva vprašanje kako bomo uredili kot vgradne omare.

Naročniki bi namreč pogosto radi imeli postavljeno kotno vgradno omaro, a nemalokrat na sami izmeri ali ogledu prostora, ugotovimo, da ena izmed sten kotne omare, preprosto ni dovolj dolga za smiselno uporabo kotne omare.

Če je globina omare npr. 60 centimetrov (z drsnimi vrati vred), prištejmo to globino tudi obema stenama, na katerih bo vgradna omara.

Recimo, da imate za postavitev kotne vgradne omare z drsnimi vrati, dve enako dolgi 120 centimetrski steni. Če je globina omare 60 centimetrov (in, ker drsna vrata ne morejo drseti do stene v kot, temveč do pravokotnih drsnih vrat), boste za te dimenzije težko smiselno postavili vgradno omaro. Vsaj ne tako, kot si jo večina, zamišlja na začetku.

Seveda obstajajo za takšne primere drugačne rešitve, a vseeno je vnaprej dobro vedeti, da ne pozabite dimenzijam sten kotnih omar, prišteti globine kotne omare in šele nato razmisliti ali je kotna omara najoptimalnejša rešitev.

Drug, še bolj zanimiv izziv, je postavitev kotne vgradne omare z drsnimi vrati, v mansardi.

Če nas zanima samo izkoristek prostora v nižjem delu pod poševnim stropom, bi lahko postavitev vgradne omare, izgledala kot v primeru spodaj.

omare v mansardi
Postavitev vzdolžne vgradne omare v mansardi.

Če pa je poševni strop preglobok, pa lahko pod poševnino pravokotno na vzdolžne police in korpuse omar, postavimo ob steno dodatne regale in police (slika spodaj).

kotne vgradne omare z drsnimi vrati
Enostaven izkoristek kotnega dela v mansardi.

Na spodnji sliki prikazujemo še primer postavitve kotne vgradne omare v manjšem prostoru.

kotne omare z drsnimi vrati
Izkoristek manjše sobe s kotno omaro.

Da pa bralci ne bi dobili občutek, da so kotne rešitve z vgradnimi omarami mogoče le na način, da se ena drsna vrata, stikajo z drugimi, pa na spodnji sliki prikazujemo primer postavitve z v sredini izdelanimi krilno odpirajočimi se vrati (v ogledalu).

kotne vgradne omare z drsnimi vrati
Kotna vgradna omara s sredinskim krilnim odpiranjem vrat v ogledalu.

Iz predstavljenega, upamo, je razvidno, da je možnosti za postavitev vgradnih omar v kot, kar nekaj.

Z veseljem bomo predlog rešitve za vaš primer, pripravili tudi mi. Lahko kar čez spodnje kontakte.