» » » Kako smo izkoristili majhen mansardni prostor za masivno kuhinjo

Kako smo izkoristili majhen mansardni prostor za masivno kuhinjo

Že v sodobnih stanovanjih, ki so prostorna, široka in dovolj velika, da vanje postavimo razširjene kuhinje in kuhinjske elemente, velja trend, da so kuhinje združene v isti prostor kot jedilnica in dnevna soba.

Pri prenovah stanovanj ali hišah, kjer si različne etaže delijo mlajše in starejše generacije, je ponavadi prostora manj. Mlajše družine z naraščajem se pogosteje nastanijo v višjih etažah in mansardah, pritličja so prepuščena starejšim.

V teh primerih, moramo pogosto kuhinjo montirati tudi v mansardnem delu stanovanja, ki pa že samo po sebi tako ali tako zaradi različnih ovir in zidnih konstrukcij, zahteva prilagojeno izdelavo in pohištvo po meri.

V prispevku v nadaljevanju vam predstavljamo primer, kjer je izdelana kuhinja iz masivnega lesa v mansardnem stanovanju.

Kot boste videli, je masivna kuhinja po meri postavljena v mansardo, na način, da je popolnoma prilagojena obstoječi leseni strešni konstrukciji.

kuhinja iz masivnega lesa v mansardi
Masivna kuhinja po meri poskrbi za popolno prilagojenost prostoru.

Kako smo si zamislili razporeditev?

Skrajno levo, v najvišji del mansarde, smo postavili visok element z dvojimi vrati, namenjen vgradnemu hladilniku. Ob njega smo tako spodaj, kakor tudi zgoraj, namestili elementa širine 30cm.

Zgornji element je v notranjosti opremljen z dvema poličkama ter vrati s klasičnim stranskim odpiranjem, spodnji pa je opremljen z izvlečnimi vodili.

Za vrati najdemo dve izvlečni košari, v katerih je veliko prostora za živila in kuhinjske pripomočke.

masivna kuhinja po meri
Pogled na kuhinjo iz “vhoda”.

Spodnje elemente v tej liniji dopolnjujeta še element za vgradno pečico, ter element, v katerem je vgrajena kotna izvlečna košara.

Element za vgradno pečico je opremljen s predalom za shranjevanje pekačev in ostalih pripomočkov, kotni element pa s posebnim mehanizmom, ki nam omogoča optimalen izkoristek prostora in lažjo dostopnost.

Nad kuhalno ploščo je postavljen element, namenjen montaži kuhinjske nape, desno od njega pa nekaj dodatnih poličk za začimbe ter drobnarije.

masivna kuhinja po meri
Vgradna pečica ter indukcijska kuhalna plošča.

Nad elementom, namenjenem montaži nape, je izdelan “parapet”, v katerem je skrita cev za odvod zraka iz prostora.

masivna kuhinja po meri
Pogled na zgornje elemente.

V najnižjem delu mansarde, pod strešnim oknom je nameščeno pomivalno korito, pod njim pa element, kjer se nahaja odtočni sifon in vodovodni priključki za pipo ter element, kamor je nameščen vgradni pomivalni stroj.

masivna kuhinja po meri
Pomivalno korito, pod njim pa elementa za čistila in element za vgradni pomivalni stroj.

Na hrbtni strani kuhinje je med vidno nosilno strešno konstrukcijo nameščen element z izvlečnimi predali, pri katerih smo namesto ročajev naredili luknje za lažje odpiranje.

masivna kuhinja po meri
Predali so opremljeni z vodili za mehko zapiranje, namesto ročajev pa so za odpiranje narejene luknje.

Ker se takoj ob kuhinji nahaja tudi jedilnica, smo na nasprotni strani elementa s predali, izdelali element s tremi vrati s klasičnim odpiranjem, opremljen s policami za shranjevanje posode ter ostalih pripomočkov, namenjenih uporabi pretežno v jedilnici. Zaključili smo ga s kotnim elementom z odlagalnimi poličkami.

masivna kuhinja po meri
Jedilniška omara s kotnim zaključnim elementom s poličkami.

V enakem stilu in barvnem odtenku je izdelana tudi stol in miza jedilniške garniture.

masivna kuhinja po meri
Tudi jedilna miza in stoli so stilsko in barvno prilagojeni kuhinji.

V predstavitvah izdelkov in naših del se osredotočamo predvsem na obiskovalce spletne strani, ki se zanimajo za mizarske izdelke iz masivnega lesa. Naj si gre za stopnice, postelje, jedilne kote ali kuhinje – v vsakem primeru bomo veseli vašega povpraševanja in pogovora z vami. Vabimo pa tudi k spremljanju naših ostalih prispevkov.

Lahko kar preko kontaktnega obrazca spodaj ali po elektronski pošti.