» » » Pomoč pri izbiri primerne kuhinjske nape

Pomoč pri izbiri primerne kuhinjske nape

Nedvomno nas vse, ki se ukvarjamo z opremo in opremljanjem kuhinje, zanima tako razporeditev kuhinjskega pohištva, kot umestitev praktičnih, funkcionalnih in cenovno različnih, gospodinjskih aparatov. Med katere sodijo tudi kuhinjske nape.

Kuhinjske nape so eden izmed najpomembnejših sestavnih delov in opreme v vsaki kuhinji in v različnih oblikah. Praktično v vsaki kuhinji najdemo kuhinjsko napo.

Namenjene so jasno prezračevanju zraka, ki bi ga morali v kuhinji v celoti zamenjati najmanj 10 do 20 krat vsako uro.

Kuhinjske nape glede na tip izvedbe in montaže

Kuhinjske nape se glede na njihov tip ločijo na:

  • klasične
  • izvlečne
  • otočne
  • stenske
  • namizno pogrezljive
  • kaminske

Sicer še vedno med najpogostejšo uporabo štejemo klasične kuhinjske nape. To so tiste, ki se namestijo pod kuhinjski element. Vse bolj popularne pa glede na to, da ima vse več kuhinj kuhinjske otoke, postajajo tudi otočne kuhinjske nape. Te montiramo nad kuhinjske otoke.

Izvlečne kuhinjske nape se montira nad kuhalno ploščo v visečo omarico, kaminske nape pa nad vgradne pečice ali štedilnike in stene.

Dodatno se lahko kuhinjske nape delijo tudi na:

  • vgradne in kotne

Kotne so ponavadi večje od vgradnih in služijo montaži nap v kote kuhinj, vgradne kuhinjske nape pa se montira v vnaprej pripravljena ogrodja za kuhinjske nape.

Med osnovno opremo, ki jo vsebuje večina kuhinjskih nap sodi motor za sesanje zraka, žarnice za osvetlitev ter filtri za čiščenje zraka.

kuhinjske nape
Vrhunska kuhinjska napa Exclusive Opera.

Najpomembnejši pokazatelj kakovosti kuhinjske nape

Sicer je parametrov in podatkov po katerih se posamezne kuhinjske nape med seboj ločujejo kar precej, a kljub vsemu je dobro, da pred nakupom upoštevamo pretočnost zraka (m3/h) kuhinjske nape. Ta nam pove koliko kubičnih metrov zraka lahko prečrpa kuhinjska napa v roku ene ure.

Pretok zraka je, odvisno od tipa izbrane kuhinjske nape, zagotovljen s kroženjem zraka ali z odvajanjem zraka. Pri upoštevanju slednjega imejmo v mislih, da z kuhinjskimi napami, ki delujejo na podlagi kroženja zraka, ne odstranjujemo vlage iz kuhinje.

Ostali podatki, ki jih pametno spremljati pri kuhinjskih napah

Kot rečeno, zraven tipa kuhinjske nape glede na vrsto montaže in izvedbo (točka na vrhu tega prispevka), pri kuhinjskih napah upoštevajmo še:

  • širino in dimenzije nape

Na širino in zunanje dimenzije nape bomo pozorni zaradi umestitve le te, med ostalo kuhinjsko pohištvo in opremo, obenem pa širina zajema zraka zraven moči kuhinjske nape, tudi pomembno vpliva na zajem in čiščenje zraka nad kuhalno površino. Klasična in osnovna dimenzija kuhinje nape ima širino 60 cm.

kuhinjske nape
Kuhinjska napa Exclusive Ambient 90 cm.
  • moč in število motorjev za pretočnost zraka

S podatkom o moči in količini motorjev, ki vplivajo na pretočnost zraka, spremljamo učinkovitost kuhinjskih nap. Večja kot je moč in več kot je motorjev za pretok zraka, bolj je kuhinjska napa učinkovita pri svojem delu. Povprečna pretočnost zraka kuhinjskih nap se giblje od 400 do 600 m3/h. Zgornji primer ekskluzivne kuhinje nape omogoča 870 m3/h pretočnost zraka na en motor.

Pri vrsti, moči in številu motorjev bodimo pozorni tudi na njihovo glasnost. To merimo v decibelih (dB), pri čemer se bomo jasno, bolj navduševali nad manj hrupnimi in manj slišnimi kuhinjskimi napami.

  • vrste in tipi filtrov

Odvisno od vrste kuhinjske nape, različne nape vsebujejo različne tipe filtrov za čiščenje zraka. Maščobni filtri večine nap so snemljivi in se jih opere ročno ali v pomivalnem stroju s programom za nežno pomivanje, nekateri filtri kuhinjskih nap pa se enostavno po uporabi nadomestijo z novimi (akrilni, papirnati, ogljeni…)

Kako vemo kako močno kuhinjsko napo za svojo kuhinjo potrebujemo?

Potrebno moč za naš kuhinjski prostor se enostavno izračuna skozi prostornino kuhinje.

Prostornino kuhinje boste izračunali tako, da množite širino, dolžino in višino kuhinje.
Potrebno moč kuhinjske nape za vašo kuhinjo pa tako, da boste množili prostornino kuhinje z 10.

Za odločitev o tem katera kuhinjska napa je primerna za katero kuhinjo, upoštevajte tudi osnovna navodila o primernosti in zmogljivosti kuhinjskih nap.

Na splošno velja, da mora kuhinjska napa zamenjati zrak v kuhinji najmanj 10 krat na uro, sicer pa vse do 20 krat na uro. Zmogljvost kuhinjske nape boste izboljšali, če se boste držali priporočenega premera odvodne cevi. Ta je ponavadi naveden na cevi sami.

Na boljšo zmogljivost kuhinjske nape vpliva tudi to, da uporabite gladke cevi, da je napeljava cevi čim krajša in, da so zavoji cevi rahli. S tem bo izguba pritiska manjša in tudi zrak bo lažje prehajal čez cev.

kuhinjske nape
Kuhinjska napa vrhunskega izgleda. Exclusive Sphera.

Klasične kuhinjske nape proti sodobnim rešitvam

Sodobne kuhinjske nape imajo kup naprednih rešitev, ki povečujejo funkcionalnost, energetsko izrabo in učinkovitost svojega delovanja.

Med novejšimi funkcionalnostmi bodite pozorni pri kuhinjskih napah na možnost odstranjevanja zraka po robu. Ta funkcija omogoča, da se zrak ne sesa samo skozi osrednji del nape, ampak tudi po robovih. Na ta način kuhinjske nape prihranijo energijo, zmanjša se raven hrupa, hkrati pa je opazno izboljšano tudi samo odsesavanje zraka.

Sodobne kuhinjske nape omogočajo čiščenje zraka tudi, ko kuhalne plošče in nape niso v uporabi. Preko programiranih časovnih intervalov, tako takšne nape omogočajo čiščenje ostankov vonjav, cigaretnih dimov, vonjav detergentov in zatohlega zraka.

kuhinjske nape
Izjemne in vrhunske nape Exclusive Metaphora.

Moderne kuhinjske nape vsebujejo tudi različne opozorilne lučke, ki opozarjajo kdaj moramo zamenjati ali obnoviti različne filtre.

Več o našem programu kuhinjskih nap, tudi tukaj.