» » » Lesena hiška na drevesu

Lesena hiška na drevesu

V naši zbirki manjših in drobnih mizarskih izdelkov in rešitev, ste (do tega prispevka), lahko zasledili opis primera izdelave stopniščne ograje v bloku in tri starejše primere izdelanih, večjih balkonskih ograj. V prispevku v nadaljevanju, nam je v izdelavo bila zaupana izdelava lesene hiške na drevesu, po načrtih, ki jih je predhodno pripravil arhitekt in stoji ob fantastični brunarici Alpinka na Krvavcu.

Stilno opremljeno brunarico na obronku gozda, z odprtim pogledom na Alpe in na Triglav, je investitor želel dopolniti z estetsko izdelano leseno hiško, ki bi stala v bližini same brunarice.

Sam mizarski projekt je predstavljal poseben izziv, saj je, kot lahko vidite iz spodnjih slik, lesena hiška, postavljena razmeroma visoko in deluje tudi kot neke vrste opazovalnica iz višine. Na spodnji sliki je naprej prikazana njena izdelava v celoti:

.

lesena hiška na drevesu
Lesena hiška na drevesu – pogled na postavljeno hiško ob koncu izdelave.

.

Mikro lokacija (teren), predviden za postavitev hiške, je že sam po sebi bil razmeroma zahteven, saj je bila želja, da se stabilna, varna in visoka hiška postavi in izdela tako, da bo dvignjena dokaj visoko, obenem pa bo naslonjena tudi k deblu večje smreke, ob kateri stoji.

Hiška stoji na štirih masivnih in močnih stebrih, za katere je bilo predhodno (vključeno v samo izdelavo celotnega projekta) potrebno pripraviti in izdelati ustrezno stabilno, betonsko podlago in temelje.

Na spodnji sliki je prikazana drevesna hiša še iz druge strani. Na njej se lepo vidijo vsi štirje, poševno v predpripravljene temelje, vpeti leseni nosilci, ki so ob stiku z zemljo zaščiteni s kovinskimi, nerjavečimi obrobami.

.

lesena drevesna hiška
Pogled na hiško iz druge strani.

.

Zaradi poševne lege vseh štirih nosilnih stebrov, je bilo pred samo talno ploščo hiške in zaščitno ograjo, potrebno postaviti dodaten vezni križ. Funkcija tega je, da hkrati povezuje vse štiri nosilne stebre pri vrhu hiške, s čimer je zagotovljena stabilnost nosilcev tudi v zgornji, razširjeni in višji legi.

Cca. 30 cm nad veznim križem se začne pohodna ploskev in zaščitna ograja.

Dostop do hiške poteka čez leseno stopnišče iz zadnje strani, ob deblu.
Tudi samo stopnišče, zaradi strme lege in višine, potrebuje zaščitno ograjo, ki je speljana tik ob deblu, po desni strani samega stopnišča.

Pogled na leseno drevesno hiško iz sprednje strani, prikazuje spodnja slika:

.

lesena hiška - pogled od spredaj
Pogled na leseno hiško iz sprednje strani.

.

Sama zaščitna ograja je izdelana iz vseh strani približno meter visoko, za ograjne letvice pa je izbran motiv pri vrhu nekoliko razširjenih letvic, ki so ob stiku s pohodno ploščo, nekoliko ožje.

Nosilni stebri iz spodnje strani hiške se nadaljujejo skozi pohodno ploskev in zaščitno ograjo ter segajo vse do prečnih leg, na katere je postavljena zaključna streha. Le ta je iz notranje strani v celoti podeskana z opažem ter proti sredini strehe dodatno ojačana s prečnimi masivnimi legami (kar se lepo vidi na spodnji sliki):

.

streha lesene hiške in ograja
Obdelana streha iz notranje strani.

.

Več idej za raznovrstne lesene, otroške in tudi drevesne hiške, boste našli tudi v prispevku z naslovom Primeri lesenih hišk za otroke, sicer pa zadovoljstvo z izdelavo projekta, izražajo besede arhitekta, ki so v uredništvo naše spletne strani, priromale po dokončanem projektu:

.

Pozdravljen, pošiljam še slike hišice. Mizar Zlatko je delo opravil vrhunsko dobro in korektno. Absolutno zasluži veliko priporočilo za nadaljne delo. Lep pozdrav” –  Andraž Černič univ.dipl.ing.arh, BRUNARICA ALPINKA KRVAVEC

.

V kolikor tudi vas zanima lesena hiška na drevesu ali izdelava katere izmed drugih opcij lesenih hišk, bomo z veseljem prisluhnili vašim željam, čez spodnje kontaktne možnosti.