» » » Leseni konzolni nadstreški

Leseni konzolni nadstreški

Ker se je v našem dosedanjem repertoarju predstavljenih iz izdelanih lesenih nadstreškov znašlo že kar precej primerov (vse predstavljene primere si lahko ogledate tukaj, vse potrebne informacije o njih pa v vodniku za lesene nadstreške), tokratno objavo v nadaljevanju izkoriščamo za to, da med vsemi izluščimo primere za tiste, ki jih zanimajo leseni konzolni nadstreški.

.

leseni konzolni nadstreški
Leseni konzolni nadstreški ob garaži.

.

Kaj pravzaprav so leseni konzolni nadstreški?

.

Za razliko od ostalih nadstreškov se leseni konzolni nadstreški prepoznajo po tem, da nimajo sprednjih stebrov. To olajša parkiranje, ker se nam v njihovem primeru pri parkiranju pač ni potrebno ozirati za tem, kje stojita dva ali več sprednjih stebrov, ampak avtomobile preprosto postavimo pod nadstrešek.

Sama konzolna oblika daje takšnim nadstreškom tudi dokaj unikaten in sodoben videz in, če se ob njihovem postavljanju odločimo tudi za uporabo sodobnih kritin (npr. polikarbonatne plošče), se tovrstni nadstreški enkratno vklapljajo v moderen izgled hiše, ne glede na to, da so narejeni iz lesa.

Konstrukcija lesenih konzolnih nadstreškov je prilagojena posameznemu nadstrešku posebej. In vsakemu prostoru, kjer imamo namen postaviti nadstrešek.

Kritina je tako kot pri ostalih vrstah nadstreškov, lahko različna:

  • večslojne polikarbonatne plošče
  • enoslojne polikarbonatne plošče
  • kaljeno steklo
  • paneli

.

nadstrešek za avto in teraso
Lesena konzolna izvedba za teraso.

.

Ali potrebujemo gradbeno dovoljenje
za postavitev nadstreška?

.

Po trenutni veljavni zakonodaji (datum tega zapisa marec 2015) nam  za lesene nadstreške do 30 kvadratnih metrov, ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Če gre za večji nadstrešek, morate oddati vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Kljub temu, da imajo leseni konzolni nadstreški svojo glavno prednost pred ostalimi v tem, da se izognemo postavljanju sprednjih stebrov (ter omogočimo lažje parkiranje), se za konzolno postavitev nadstreška stranke odločijo tudi v primerih, ko pokrivajo letne terase, zimske vrte ali si dajo narediti okrasne, rastlinske pergole.

Tak primer lesenega nadstreška za teraso, smo predstavili na priloženi povezavi. Če tudi na enem delu, nadstrešku ne izdelamo stebrov, pa vseeno za oporo tega vpnemo ali ob bok hiše, betonsko ograjo ali kako drugače.

.

nadstrešek za teraso
Nadstrešek za teraso.

.

Za tiste, ki se poigravate z idejo, da bi leseni nadstrešek postavljali sami, je tako kot v mnogih drugih primerih, sicer v angleščini, dober zapis o tem tudi na EHow, sicer pa vas vabimo, da se, če se zanimate za postavitev lesenega nadstreška v konzolni ali kakšni drugi izvedbi, spoznamo preko spodnjih kontaktnih možnosti.