» » » Še več primerov modernih kuhinj

Še več primerov modernih kuhinj

Glede na to, da se kuhinje že samo po stilu ločujejo na klasične (standardne), retro, rustikalne, kmečke in moderne kuhinje, sem se odločila, da se v tokratnem prispevku nekoliko bolj osredotočim na moderne kuhinje po meri.

moderne kuhinje
Moderna kuhinja v kombinaciji zelene, bele in barve lesa. Jedilniški pult za dva ob kuhinji omogoča hitro postrežbo in druženje tudi medtem, ko eden izmed članov družine kuha.

Kaj definira moderne kuhinje?

Sicer je v prvi vrsti odgovor na to ali ima nekdo moderno kuhinjo, stvar okusa, a vseeno za moderne kuhinje današnjega časa velja nekaj zakonitosti, ki si jih je, še posebej, če se zanimamo za moderne kuhinje, vredno zapomniiti.

Moderne kuhinje pogosteje zahtevajo več prostora

Delovni trikotnik, o katerem sem pisala v prispevku Kako razporediti pohištvo po kuhinji, je v moderni kuhinji razširjen in večji kot pri klasičnih kuhinjah. Za razliko od klasične postavitve kuhinj, sodobni snovalci prostoru kuhinje namenjajo več prostora. Ta prostor je odprt, zračen, pogosto kuhinjo povezuje tudi zunanja terasa ali odprt dostop do jedilniških in dnevnih prostorov. Le redko najdemo v moderni kuhinji zidove in kuhinjo, ki so ločeni od ostalih prostorov.

Sodobna gradnja hiš je zasnovana tako, da niso moderne kuhinje prav nič ločene od ostalih prostorov. Delovne aktivnosti gospodinje v kuhinji pa nič odrezane od aktivnosti, ki jih opravljajo ostali člani družine v času kuhanja.

moderne kuhinje
Moderne kuhinje so velike in prostorne. Ter center družinskega dogajanja.

Barve moderne kuhinje

Če smo se še pred časom opremljevalci igrali z vsemogočimi barvami in pogosto tudi lesnimi toni tudi v kuhinjah, je pri modernih kuhinjah opaziti trend svetlih barv in visokega sijaja. Kontrastne barve sten (ali kuhinjskih ličnic na pohištvu) kuhinjo kot celoto samo še bolj poudarijo. Svetlobo v kuhinji pa dodatno pridobimo z montiranjem več oken, pogledom na odprte terase, inštalacijo dodatnih svetil pod kuhinjske elemente, z trendovskimi led osvetlitvami in še čem. Tla moderne kuhinje so opremljena s širokimi keramičnimi ploščicami svetlih tonov in barv.

Materiali moderne kuhinje

Med najpriljubljenejše materiale za postavitev moderne kuhinje sodi prav gotovo les v visokem sijaju, delovne plošče in kuhinjski pulti iz nerjavečega jekla, kerrocka, okite in silgranita, ali pulti iz stekla in keramike. Za material delovnih plošč v moderni kuhinji se lahko uporabi tudi masiven les, v kolikor je ta v smiselni kombinaciji z materiali za ličnice kuhinjskih elementov.

moderne kuhinje
Moderne kuhinje so svetle, razgibane in z ogromno različnih materialov (ročaji, delovna plošča, svetila,…)

Elementi moderne kuhinje

Moderne kuhinje vsebujejo vso sodobno gospodinjsko elektroniko. Ki ji z razvojem le te, kar ne zmanjka zamisli. Pametni hladilniki, led svetila na senzorje, pirolizne pečice z vodili, ledomati, vse bolj pribljubljene računalniške tablice in hi-fi oprema, vse bolj krasijo kuhinjo, ki želi biti v trendu in sodobnosti.

Obenem pa zasnova teh kuhinj vseeno skrbi za praktičnost, uporabnost, preglednost in hitro dostopnost do reči, ki jih v kuhinji potrebujemo na doseg roke.

moderne kuhinje
Kombinacija temnih tal ter kontrastnih barv na pohištvu in stenah.