» » » Moderni kovinski nadstreški

Moderni kovinski nadstreški

Medtem, ko lahko vse prispevke, ideje in izdelane nadstreške iz lepljenega ali naravnega, suhega, žaganega lesa, spremljate na tej povezavi, so tokrat, spodaj predstavljeni trije moderni kovinski nadstreški.

Med osnovne materiale, iz katerih so sicer lahko narejeni različni nadstreški, sodi v 90% primerov, les, nato kovina, čisto na koncu pa še raznovrstni umetni materiali.

Moderni kovinski nadstreški so lahko narejeni iz jeklene konstrukcije ali pa iz aluminija. Nekaj manj je narejenih tudi iz inoxa. So pa kovinski nadstreški, za razliko od lesenih, tudi veliko bolj prisotni pri industrijski rabi za pokrivanje proizvodnih hal, skladiščnih prostorov, kolesarnic, prehodov in podobnega.

Za nadstreške, postavljene iz lepljenega ali suhega, naravnega, žaganega lesa, je na povezavi, pripravljen Vodnik za izbiro ustreznega lesenega nadstreška. 

Za tiste, ki jih zanimajo moderni kovinski nadstreški, je spodaj predstavljenih nekaj primerov.

.

Moderni kovinski nadstreški za blokovska parkirišča

.

moderni kovinski nadstreški
Moderni kovinski nadstreški na blokovskih parkiriščih.

.

Na zgornji sliki je predstavljen primer izdelave več modernih kovinskih nadstreškov pred blokovskimi stanovanji. Nadstreški so enokapni, namenjeni parkiranju dveh avtomobilov, s točkovnimi temelji v predhodno pripravljeno betonsko podlago ter položenimi tlakovci.

Nadstreški za dva, so narejeni kot samostojne parkirne enote, za kritino je uporabljena pločevina.

.

Svetla, kovinska terasa

.

kovinski nadstrešek za teraso
Kovinski nadstrešek za teraso.

.

Na zgornji sliki je predstavljen kovinski nadstrešek, ki bo namenjen bodoči letni terasi. Nadstrešek na osmih kovinskih stebrih stoji ob bok zidni steni, ki ločuje vrtni del hiše, za kritino pa je uporabljen lexan.

Lexan velja danes za enega najbolj uporabljanih in priljubljenih vrst kritine za najrazličnejše (tudi lesene) nadstreške, odločilno vlogo pa odigra v tem, ker je material trajen, ne prepušča UV žarkov, obenem pa omogoča dotok in prehod naravne svetlobe.

Ravno zato se za lexan odločajo tako lastniki nadstreškov za domačo in stanovanjsko rabo (terase, letni vrti, zimski vrti,…), kot tudi podjetja (npr. bistroji in restavracije z letnimi terasami, hoteli, restavracije, vhodi v upravne in poslovne objekte,…).

3 primere modernih zimskih vrtov v lesni izvedbi, lahko vidite, tudi na povezavi.

.

Večji, dvokapni kovinski nadstrešek

.

kovinski nadstrešek dvokapnica
Kovinski nadstrešek – dvokapnica.

.

Medtem, ko imajo moderni kovinski nadstreški, v večini primerov strehe izdelane enokapno, se občasno najde tudi zahteva za izdelavo kovinskega nadstreška z dvokapno streho.

Tak primer je predstavljen za zgornji sliki.

Kovinski nadstrešek stoji na šestih stebrih (ti so v primerjavi z lesenimi nosilnimi stebri, ponavadi tanjši in ožji), nad njih pa so dvokapno izdelane najprej povezovalne lege in nato še prečne lege na njih.

Temu sledi pločevinasta kritina.

Glavne prednosti, ki odločajo, da se ljudje, namesto za leseni nadstrešek, odločijo za kovinskega, izhajajo iz trpežnosti materiala, pa tudi samo vzdrževanje ne zahteva nič drugega kot občasno zaščito proti rjavenju in prebarvanje. V primeru inox nadstreškov ali aluminijastega nadstreška, pa tudi to ni potrebno.

Kovina je, po drugi strani, hladnejši material od lesa, obdelana je v največ primerih v ravnih linijah, pri nadstreških, izdelanih iz naravnega ali lepljenega lesa, pa se lahko igramo z unikatno izdelavo, material je toplejši in naravi tudi bolj prijazen.

.

**********

.

Če tudi vas zanimajo moderni kovinski nadstreški, se priporočamo za ponudbo, čez kontaktne možnosti.