» » » Primer nadstreška ob hiši brez dodatnih stebrov

Primer nadstreška ob hiši brez dodatnih stebrov

Število pokritih parkirnih mest, pa naj bodo to garaže, zgrajene v sklopu objekta ali pa temu namenjeni ločeni objekti, po večini več ne zadostujejo zaščiti vseh vozil v družini. Po podatkih statističnega urada Slovenije, sta v večini Slovenskih občin, danes pri hiši v povprečju, najmanj dva avta. In tudi kadar nas zanima nadstrešek za teraso, je tudi pri gradnji teh, opaziti trend povečevanja pokritih površin. Le nadstrešek za vhodna vrata ostaja skozi leta enak.

Vse pogosteje se odločamo za postavitev nadstreškov, ki tako postajajo praktično sestavni del vsakega dvorišča, pa naj so to leseni ali kovinski nadstreški, ali nadstreški, izdelani iz kombinacije različnih materialov.

Ob pomanjkanju prostora na dvoriščih, je ena izmed rešitev tudi nadstrešek ob hiši, s katerim pokrijemo dovoz na dvorišče, predstavljen v tokratnem prispevku.

.

nadstrešek ob hiši
Dvokapni nadstrešek ob hiši.

.

Nadstrešek ob hiši brez dodatnih stebrov

.

Tokrat predstavljena dvokapna izvedba nadstreška je narejena na način, ko za postavitev niso potrebni dodatni stebri. Za izdelavo lesene konstrukcije je uporabljen sušen, naraven žagan les. Ker gre za vidno konstrukcijo, se les že pred montažo fino obdela in obrusi, ter premaže z zaščitnim in končnim barvnim premazom.

Na notranji strani so prečne lege pritrjene, s temu namenjenimi konzolami, neposredno na steno objekta, na zunanji strani pa so lege podprte na obstoječo zidano ograjo, na kateri so, v ta namen, dograjeni trije zidani stebri.

.

nadstrešek ob hiši
Izvedba, pri kateri ni potrebna postavitev dodatnih stebrov.

.

Ker je kritina na nadstrešku enaka kritini na obstoječem objektu, z betonskimi strešniki, je slemenska lega na sredinsko prečno lego, dodatno podprta s stebroma. Za zagotovitev zadostne nosilnosti, je celotna konstrukcija spodaj in zgoraj povezana še s škarniki.

.

nadstrešek ob hiši
Lesena konstrukcija nadstreška je v celoti spojena s temu namenjenimi vijaki.

.

Vsi deli lesene konstrukcije so med seboj v celoti spojeni z vijaki, kar še dodatno poskrbi za stabilnost ter večjo nosilnost konstrukcije.

.

nadstrešek ob hiši
Konstrukcijo je potrebno tudi na zunanji strani v zidane stebre pritrditi s sidri.

.

Streha nadstreška je z zgornje strani obdelana z opažem, ki je že pred montažo, premazan z ustreznim zaščitnim in barvnim premazom, na način, da konstrukcija ostane vidna. Na hrbtno stran opaža se pred namestitvijo letev, potrebnih za montažo strešne kritine, namesti še sekundarna strešna kritina – paropropustna folija, na njih pa tako imenovane vzdolžne (kontra) letve.

.

nadstrešek ob hiši
Opaž je pritrjen na zgornjo stran konstrukcije.

.

O različnih izvedbah in možnostih izdelave lahko prebirate tudi v naših ostalih prispevkih, za vse, ki vas zanimajo različni nadstreški, pa smo pripravili tudi nekoliko daljši in temeljit zapis o lesenih nadstreških.

Za dodatne informacije in ponudbo smo vam z veseljem na voljo čez spodnje kontaktne možnosti.