» » » Nasveti pred nakupom otroške sobe

Nasveti pred nakupom otroške sobe

Nakup otroške sobe, še posebej, če soba ne omogoča postavitev klasičnih otroških sestavov, v njo, je za marsikaterega starša, pravi cenovno, logistični in opremljevalski podvig.

V nasvetih, ki so objavljeni na tej povezavi, lahko zasledite primere opremljanj posebej otroških sob namenjenih fantom, dekletom, primere opremljanj otroških sob v mansardah in tudi praktične ideje za opremljanje mladinskih sob.

V tokratnem prispevku pa je govora o nasvetih, predvsem za tiste starše, ki se zanimajo za nakup otroške sobe in potrebujejo osnovne nasvete kje in kako se lotiti nakupa.

.

Pred nakupom otroške sobe, si odgovorimo na naslednja vprašanja:

.

  • Koliko otrok bo uporabljalo otroško sobo?
  • Koliko so stari otroci?
  • Kako velik je prostor v otroški sobi?
  • Ali se otroška soba nahaja v mansardi?
  • Kakšen stil otroške sobe vam je blizu? Tradicionalen, moderen?
  • Ali nameravate pohištvo v otroški sobi obdržati dlje časa?

.

nakup otroške sobe
Otroška soba z mostom. Jesen/rumena. Vertikalna garderobna omara, posteljni okvir, pisalna miza, most z dodatnimi visečimi regali.

.

.Kje spremljati ideje in nasvete za nakup otroške sobe?

.

Možnosti za nakup otroške sobe (v celoti ali po elementih) je danes na našem trgu, precej.
Med tiste najbolj pogoste, preko katerih starši poizvedujemo za opremljanjem otroških sob, spadajo:

.

  • pregled ponudbe v velikih pohištvenih centrih (Rutar, Harvey Norman, Lesnina, Alples, Dipo in tudi Ikea)
  • pregled ponudbe preko interneta v spletnih trgovinah z otroškim pohištvom (Mali Vragci, Salon pohištva, Iles,….)
  • pregled ponudbe pri mizarjih, ki opremljajo otroške sobe po naročilu (predvsem v primerih, ko imamo potrebo po prilagoditvi posameznih pohištvenih elementov)

.

Med tujimi spletnimi stranmi, kjer lahko spremljamo moderne opremljevalske trende ureditve otroških sob, so najbolj znane: HouseandGarden, HGtv, HousetoHome, HomeDesigning.com in drugi.

.

načrtovanje otroške sobe
3d predlog izrisa postavitve pohištva v manjši mladinski sobi.

.

Kako zasnovati razporeditev pohištva v otroški sobi?

.

Pred nakupom otroške sobe, se v vseh treh zgornjih primerih, splača najprej skicirati otroško sobo in predvideti potrebne pohištvene elemente ter njihovo razporeditev. 

Med osnovne pohištvene elemente vsake otroške sobe sodijo postelja, pisalna miza in garderobna omara. Dodatno pa starši k pohištvu otroške sobe dodajamo še nočne omarice, dodatne komode, regale in odlagalne police ter po potrebi, dodatne delovne površine.

Pri razporeditvi pohištva smo pozorni na višino sobe, upoštevamo morebitne poševne, mansardne strope, okna in okenske police, centralno kurjavo in radiator ter vse električne vtičnice in stikala.

Posebno pozornost pri razporeditvi pohištva namenimo temu, da naša razporeditev ne bo otroškega prostora preveč zatemnila.

Obenem bodimo pozorni ali lahko pohištvo in postavitev zasnujemo tako, da bomo izkoristili vse kote in morebitne prostorske niše (slika spodaj).

.

levi kot mansarde
Izkoristek kotnega mansardnega prostora v otroški sobi.

.

Kako izbrati barve v otroški sobi?

.

O vplivu posameznih barv v otroških sobah je na spletu zapisanih že ogromno nasvetov.
Eden izmed njih je objavljen tudi v prispevku Kako izbrati barve za pohištvo otroške sobe?

Načeloma pa smo pri barvah pozorni predvsem na starost otroka, spol otroka, estetsko ujemanje posameznih barv pohištva z ostalimi barvami večjih površin (zidne stene, tla, strop, vratna krila, omarna vratna krila, ličnice predalov in barva posteljnega okvirja).

.

barve otroške sobe
Vpliv barv na počutje. Vir: Corvoip.com

.

Kako izbrati materiale za otroško sobo?

.

Pri tipski ponudbi vnaprej izdelanih otroških sestavov, materialov, razen dekorja in dodatkov (ročaji, vodila,…) ne moremo izbirati posebej. Tukaj gre pogosto ponudba vrste materialov z roko v roki s ceno. Cenejši kot je otroški pohištveni sestav, cenejši so uporabljeni materiali.

Pri ponudbi otroških sob po naročilu, vrsto materialov izberemo sami. Pri nakupu otroških sob je zdaleč najbolj priljubljen les, v mladinskih sobah je zraven lesa, prisotno še nekoliko več stekla in tudi aluminija.

Pri lesu se večina staršev odloča za iveralno izvedbo. Razlog je v ceni, možnostih poljubnega barvnega kombiniranja in tudi v tem, da je nakup otroške sobe v iveralu mogoče poljubno prilagajati prostoru.

Masiven les, glede na to, da se pohištvo v otroški sobi, izmed vseh prostorov v hiši, najpogosteje zamenja, ni tako pogost. Tudi zaradi cene, ki je v primerjavi z iveralom, višja.

.

omare v otroški sobi v kotu
Po naročilu izdelan vgradni pograd z vgradno omaro. 3d izris. Vir slike: Vizualizacija.si

.

Dodatne ideje, izvedene rešitve in nasvete na temo opremljanja otroških sob, boste našli tudi na spletni strani Otroškesobe.com.