» » » Nasveti za urejanje okolice (za čas, ko se poletje izteka)

Nasveti za urejanje okolice (za čas, ko se poletje izteka)

Čeprav velja splošno pravilo, da nas zanimajo nasveti za urejanje okolice, pretežno in večinoma bolj, v spomladanskih mesecih in zgodaj poleti, pa je tudi za čas, ko se poletje počasi poslavlja in rano jesen, vredno biti na tekočem o tem, kako ustrezno pripraviti okolico svoje hiše na zimsko spanje in počitek.

S tem namenom (in, ker nas je na spletni strani Mizarstvo.si več sodelujočih), smo tokrat pripravili prispevek za vse, ki bi jih utegnili zanimati aktualni nasveti za urejanje okolice.

.

Kaj vse sodi med urejanje okolice?

.

urejanje okoliceZa marsikoga urejanje okolice ne pomeni zgolj košnje trave in ureditev cvetličnih vrtov ter gredic.

Še posebej večji stanovanjski objekti in parcele, obenem v ureditev okolice, uvrščajo še pripravo in skrb za travno rušo, popravilo in skrb ali načrtovanje novega namakalnega sistema, zaščita zunanjih vrtnih garnitur in lesenih nadstreškov, spravilo letnega orodja in pripomočkov, ipd…

Ob koncu poletja je zato eno izmed osnovnih vodil ureditve okolice okrog hiše, preverba ter zaščita in morebitno popravilo obstoječih vrtnih garnitur, še posebej pa, če so te izdelane iz lesa, da jih pospravimo v zavetje (klet, shramba, letna kuhinja) ali jih, če ostanejo na prostem, pokrijemo (ali zaščitimo z zaščitnimi premazi).

Trajnice na cvetličnih gredah sicer urejamo in zasajamo v spomladanskih mesecih, a trajnice je tudi ob koncu poletja, potrebno pripraviti na jesensko zimski počitek.

Staro listje in olesenele dele trajnic seveda porežemo in odstranimo (in lahko uporabimo za kompost). Zemljo, na kateri imamo v poletnih mesecih, namen izvesti sejanje nove trave, očistimo vsega plevela in jo pustimo počivati.

Že pred jesensko pripravo zemlje, pa dobro razmislimo kako želimo, da naš vrt, izgleda v naslednjem letu.

.

Najbolj prepoznavni stili ureditve okolice

.

Med stili zasnov ureditve vrtov, v zadnjem času, prednjačijo predvsem podeželski stil, eksotični opremljevalci in urejevalci okolice, pa vam bodo ponudili tudi možnost zasnove drugačnih, azijskih stilov. Med njimi, pri nas, v zadnjih letih, prednjači tako imenovan japonski stil.

Poletje, ki se poslavlja, je lahko tudi odlična iztočnica za urejanje okolice za prihodnje leto. Morda potrebuje okolica naše hiše več sence, morda si bomo v novem letu zaželeli več rastlinja, več zelene trave, morda načrtujemo namakalni sistem. Predvsem slednji se z naraščanjem vedno bolj vročih obdobij in vedno večjim številom suhih dni, pojavlja med željami vedno večjega števila gospodinjstev.

.

nasveti za urejanje okoliceZ več sence na vrtu in v okolici hiše nam bo postreglo tudi višje vejevje in okrasna drevesa, za katera pa je spet dobro, da temeljito razmislimo na kak način bodo preživela suha obdobja in vroče poletne dni.

.

Pri urejanju okolice v lastni režiji si lahko pomagate tudi z najrazličnejšimi programi. Nekateri izmed njih omogočajo celo, da si vašo okolico okrog hiše, obstoječo ali načrtovano, izrišete s tridimenzionalnim izrisom (3dMax, Punchsoft, itd…), v odvisnosti od našega predznanja, želja, volje in kreativnosti, pa lahko z njimi načrtujemo okolico sami ali s pomočjo projektantov.

.

Jesensko, zimski čas, je tudi zelo primeren, da se poglobimo tudi v kakšne strokovne prispevke in ideje za ureditev vrta. V času, ko zunanja okolica počiva, si tako lahko ustvarimo kopico zamisli, ki nam bodo v spomladanskih mesecih pomagale do hitrejše odločitve glede želene zunanje ureditve okolice.

.

Navsezadnje lahko pridemo skozi prebiranje idej za ureditev okolice, v raznoraznih revijah, tudi do ustreznih informacij o tem koliko sploh stane posamezna storitev ureditve okolice (npr. polaganje travne ruše, postavljanje namakalnega sistema, ipd…)

.

Priporočamo še: Pogovorna oddaja o urejanju okolice s Tanjo Glažar

.