» » » Podrobni nasveti za pomoč pri izbiri otroške omare

Podrobni nasveti za pomoč pri izbiri otroške omare

Za izbiro omare otroške sobe, imamo v današnjih časih, res na voljo, nešteto možnosti. Od tega, da izbiramo med ponudbo velikih pohištvenih trgovskih centrov, kjer se omare ločijo tako po motivih, vrstah kakovostnega materiala iz katerega so izdelane, kot tudi po dimenzijah. Pa do tega, da zelo pestro ponudbo za omare otroških sob, najdemo tudi na spletu.

Precej najrazličnejših idej, primerov in nasvetov, boste našli tudi v naših objavah.

V tokratnem prispevku v nadaljevanju, pa za razliko od zgornjih možnosti, ne predstavljamo, samo “še ene ponudbe omar”, temveč podrobne nasvete, da boste za vaše otroške sobe, izbrali ustrezne omare. In kakšne so sploh različne možnosti omar v otroških sobah.

.

O omarah v otroških sobah na splošno

.

Če je prostor otroške sobe dovolj velik in prostoren ter brez posebnosti (npr. poševnega mansardnega stropa ali zidnega zoba), boste s postavljanjem ali iskanjem ustrezno izdelane omare za otroško sobo, imeli še najmanj težav.

Za enega otroka, tja do konca osnovnošolskega obdobja, bo za garderobno omaro, zadoščala dvodelna omara, ponavadi višine 220 cm in širine do metra. En omarni prekat opremimo s klasično obešalno palico na sredini, na vrhu je postavljena odlagalna polica, eden ali dva predala pa se najdeta v spodnjem delu omare.

Drugi omarni prekat je ponavadi opremljen z več premičnimi odlagalnimi policami.

Takšna omara je prestavljiva (rečemo ji tudi samostoječa), v večini primerov iz zgornjih ponudb pa je izdelana iz raznobarvnih iveralov in poslikana z najrazličnejšimi motivi. Cenovno nekaj dražje vas bodo prišle takšne otroške omare, izdelane iz masive.

.

otroške sobe omare
Ena izmed možnosti enostavne opremljenosti otroške omare.

.

Če torej iščemo preprosto otroško omaro za otroško sobo, je v večini primerov odločilen faktor nakupa dvojen: cena in estetika.

Drugi primer iskanja omare za otroške sobe, se pojavi, če naša otroška soba ni povsem prostornih in “pravilnih” dimenzij. V primerih, ki nam jih pošiljajo starši, ki se pri nas zanimajo za izdelavo omar za otroške sobe, je največ takšnih, ko so otroške sobe res majhne.

Včasih tako zelo, da so težave že pri postavljanju in izdelavi posteljnega okvirja v prostor.
Nato je vanj treba dobiti še pisalno mizo, seveda pa tudi omaro.

Druga dodatna in najpogostejša ovira pri postavljanju omare v takšne otroške sobe je, da to isto, majhno otroško sobo, uporabljata dva ali celo trije otroci.

Takrat je omare treba načrtovati drugače. Tako iz vidika dimenzij in uporabnosti, kot tudi estetike.

Poglejmo si ideje za omare otroške sobe iz vseh treh vidikov.

.

Omare otroške sobe in dimenzije

.

Na srečo je tudi prostor otroške sobe, ki ne omogoča postavitev klasičnih garderobnih omar v otroške sobe, mogoče opremiti z ustreznimi omarami, da bomo imeli dovolj prostora za vso garderobo.

Garderobne otroške omare je mogoče prilagoditi prostoru na različne načine:

 • ena pot je, da v ožjih otroških sobah, namesto standardne dimenzije omar (cca. 60 cm), pač damo izdelati ožje omarne korpuse. Klasična globina omar je potrebna za večje plašče in večja oblačila. V otroški sobi ne potrebujemo nujno tako globoke omare.

Če pa je že globina ožja in potrebujemo več odlagalnih površin v njeni notranjosti, pa omaro po višini, izberemo višjo. Ali po širini.

.

nestandardna omara notranjost
Primer notranje opremljenosti omare nestandardnih dimenzij v mansardni otroški sobi. Dodaten Primer opremljanja otroške sobe v mansardi, je na povezavi.

.

V veliko primerih boste videli, da so otroške omare, narejene povsem pod strop same sobe. Če je višina otroške sobe do standardnih 240 cm, se pač zgornji del omar opremi z močnejšimi prečnimi policami in enostavno služi za pospravljanje nevsakdanjih reči (čelada, zimska garderoba, posteljnina,…)

Druga možnost pri visoki omari je, da za zgornjo polovico omare, preprosto izberemo izvlečne obešalne palice. To so takšne, ki ne zahtevajo pručk in premičnih stopničk, da sežemo do zgornjih oblačil. Spodnja slika:

.

izvlečne obešalne palice
Izvlečni obešalni palici v zgonjem delu omarnega korpusa.

.

Pri izbiri ožje omare, bodimo edino pred samo odločitvijo zanjo, pozorni, ali bomo v njej tudi potrebovali predale. Njihova namestitev v nestandardne omarne korpuse je namreč pogojena z globino omare in tudi širino omarnih korpusov.

Po domače: niso za vse globine omar, na voljo vsi predalčni mehanizmi. Niti ne moremo v poljubne širine omarnih korpusov, stlačiti vseh tipov predalov.

Okrog predalov v otroških sobah še to:

Medtem, ko v ostalih bivalnih prostorih, predale v omarah, lahko pogrešamo, v 90% opremljanja otroških sob, le teh, v otorških omarah, ne moremo. Če je otroška soba torej majhna in ne omogoča, da bi vanjo postavili dodatne komode s predali, bomo morali poiskati in načrtovati takšno otroško omaro, ki bo vključevala tudi predale.

Če ne drugo, vsaj za spodnje perilo in nogavice – torej najmanj dva predala.

.

Omare otroške sobe in uporabnost

.

Že v poglavju o dimenzijah in višje, kjer so predstavljene osnovne značilnosti za omare otroških sob, ste lahko zasledili nekaj nasvetov, ki se tičejo uporabnosti.

Dodatno k njim pa pri izbiri omar za otroške sobe, upoštevajmo:

 • Premični notranji deli omar naj bodo konstrukcijsko močni in robustnejši, a tudi varni. Otroško pospravljanje garderobe je drugačno od pospravljanja odraslih. Hitro se lahko priprejo prsti, skoraj ga pa ni otroka, ki si ne bi želel večkrat okusiti tudi skrivanja po omarah.
 • Fiksne police, ki so montirane ponavadi v spodnjih delih otroških omar, naj bodo na dodatno ojačanih vertikalnih stranicah. Kljub poplavi stolov, sedišč, ležalnih vreč in podobnega v otroški sobi, bo vsak otrok po vsej verjetnosti želel okusiti “kako se sedi v omari”.
 • Količina obešalnega prostora v omari narašča z rastjo otroka. Če je v vašem načrtu bližnja prenova celotne otroške sobe ali nakup novih omar, mlajšim otrokom res ni treba opremiti otroške sobe z dvema ali celo tremi prekati, namenjenimi za obešanje garderobe. Preprosto, ker te garderobe niti ni.

.

vgradna omara mladinska soba
Primer moderne, dvodelne vgradne omare za mladinsko sobo. Vgradnim omaram je namenjena spletna stran na povezavi.

.

Kot že veste iz številnih nasvetov o opremljanju otroških sob, so možnosti odpiranja in zapiranja omar, v bistvu štiri:

 • omara se lahko odpira s klasičnimi krilnimi vrati
 • omara se lahko odpira z drsnimi vrati
 • omara nima vrat
 • omara ima kombinacijo zgornjega

Iz vidika uporabnosti (in najbolj bogate ponudbe vsepovsod, kjer ponujajo omare za otroške sobe), boste največ otroških omar našli s klasičnimi, krilnimi vrati. Te so lahko poslikane poljubno, najpogosteje pa v izbranih barvah in motivih ostalega pohištva v otroški sobi.

Če je potrebno paziti na izkoristek prostora, bomo brskali med omarami z drsnimi vrati. Tudi tukaj so motivi in barve lahko povsem poljubne. Če otroška soba potrebuje ogledalo, se včasih za takšna vrata, uporabi polnilo iz ogledal.

.

omara z ogledali
Primer štiridelne, samostoječe omare v otroški sobi v mansardi. Levi omarni korpus iz ogledal.

.

Garderobne omare so v večini primerov zaprte.
A recimo v primeru, ko omara v otroški sobi, ni namenjena samo garderobi (in se npr. nahaja ob postelji ali pisalni mizi), ni narobe, če določen omarni prekat pustimo odprt in pregleden.

Za lažji dostop do knjig, računalniških tablic, spominkov in igrač, ki jih ima otrok na omari razstavljene.
Tak primer omare lahko vidite spodaj:

.

kombinirana omara v otorški sobi
Kombinirana omara z zaprtim delom in odprtimi policami.

.

Omare otroške sobe in estetika

.

Kar se tiče estetske uskladitve omare otroške sobe s celotnim ambientom prostora, imamo tudi pri tem več različnih možnosti.

Če npr. omaro kupujemo kot samostojen pohištveni element, bomo med ponujanimi motivi, barvami in materiali, izbirali med skladnimi z obstoječim pohištvom.

V nekaterih primerih ponudba ne ustreza obstoječi otroški sobi:

 • ko dokupujemo omaro k otroškemu pohištvenemu programu, ki se več ne proizvaja
 • ko želi otrok individualen in unikaten izgled omare oz. nekaj posebnega
 • ko iz estetskega vidika izbrane omare, prostor ne omogoča njene postavitve

V teh primerih posežemo po omarah za otroške sobe, ki so izdelane po naročilu.

Med njimi, se seveda nahaja, tudi naša ponudba.

Veseli bomo, če boste njihovo izdelavo, zaupali tudi nam.