» » » Omare za čevlje, njihove dimenzije in ideje za spravilo obuval

Omare za čevlje, njihove dimenzije in ideje za spravilo obuval

Včasih nam predsobe in hodniki enostavno ne omogočajo, da v njih postavimo večje komode ali omare, ki nam služijo za to, da v njih shranjujemo svoja obuvala.

Včasih si želimo za čevlje in copate ločene pohištvene elemente. Nemalokrat pa si za obuvala zaželimo tudi ločenega prostora.

V tokratnem prispevku zato o idejah kako pospraviti čevlje in kakšne možnosti si lahko omislimo pri omarah za njih.

Kakšna je najpogostejša rešitev za spravilo obuval?

omare za čevlje dimenzije
Klasične omare za čevlje

Najbolj klasična postavitev (če seveda prostor omogoča), je postavitev klasične omare z več policami. Po večini imajo tako kupljene omare, možnost prestavljanja polic po višini, za še višje škornje pa lahko enostavno katero izmed vmesnih polic odstranimo. Z malo brskanja po spletu ali po trgovinah z enostavnim pohištvom (in še posebej, če nam ni pomembno, da se omara za čevlje sklada z ostalim pohištvom v prostoru), bomo prišli do možnosti, med katerimi bomo zagotovo našli zase primerno. Če nimamo težav z dimenzijskimi omejitvami prostora, bomo v vele trgovskih pohištvenih centrih, sigurno našli primerno omaro za čevlje, zase. Bodite pozorni, da je primerna globina omare za čevlje med 25 in 35 centimetri (če želite čevlje zlagati v eno vrsto). O primernih dimenzijah posameznih pohištvenih elementov v predsobi, sem pisala že v prispevku v priloženi povezavi.

Kam z omaro za čevlje, če nimamo prostora za postavitev omare?

prestavljiva omara za čevlje
Lahka in prestavljiva omara za čevlje

Če nam v predprostoru ali na ozkem hodniku, prostora za postavitev srednje velike, lesene omare zmanjkuje, si lahko rešitev za svoja obuvala poiščete v obliki “montažne”, prestavljive omarice za čevlje. Takšna rešitev vam najprej omogoča, da postavite vam ustrezno število prekatov in vrst za čevlje (glede na prostor, kjer jo nameravate postaviti), obenem pa jo lahko hitro prestavite tudi sami, ker materiali iz katerih so takšne omare za čevlje izdelane, niso težki.

Pri iskanju tovrstne rešitve predlagam, da razen, če ne boste omare uporabljali izključno za spravilo copatov in obutve, ki jo uporabljate v notranjih prostorih, ne posežete po zložljivih omaricah iz blaga. Četudi proizvajalec zagotavlja pralnost.

Prej ali slej se vam bo namreč pranje iz blaga izdelanih rešitev za vaša obuvala, zdelo naporno. Četudi ste še tako nagnjeni k redu in čistoči in disciplini pri tem – z obuvali vsak dan znova prinašate material v hišo. In vsakodnevno čiščenje takšnih montažnih rešitev za obuvala, ki so iz blaga, vam bo v napor.

Rešitev za ozke hodnike

komoda za čevlje
Po meri izdelane komode za čevlje

Na dolge in ozke hodnike, ki so značilni predvsem za blokovska stanovanja, lahko postavite, omarice za čevlje, ki imajo nižje globine od povprečnih 25 do 35 centimetrov. Zapiranje predalov in zlaganje obuval v teh omaricah omogoča, da obuvala postavimo navpično (vzporedno glede na ličnico predala). Ker večina obuval ni visoka nad 15 centimetrov, boste lahko rešitev za ozek hodnik, iskali tudi z omaricami, ki ne zavzamejo globine večje od 20 centimetrov.

Ker so ti hodniki ponavadi bolj dolgi in ozki, njihove vzdolžne stene omogočajo, da jih postavimo ob bok v poljubnih širinah. Če boste pobrskali po širših omaricah, boste v njih dobili kar precej parov obuval.

Pri različnih mizarjih in opremljevalcih lahko povprašate po možnostih izdelave po merah, vam želenih barvah in z ročaji ter dodatki, ki jih želite sami.

Za ideje za opremo predsobe in rešitve v zvezi s pospravljanjem obuval, svetujem tudi sama.

Iskanje rešitve v obstoječih omarah

omare za čevlje dimenzije
Prostor za obuvala v omari

Ena izmed možnosti, kje najti prostor za obuvala, so tudi obstoječe omare, ki jih imate v predprostorih. Te omare imajo ponavadi na dnu polico, kamor pospravljamo obuvala. In dovolj prostora do plaščev, da lahko le tega izkoristimo še malenkost bolj.

Na trgu poiščimo za rešitvami v obliki univerzalnih notranjih elementov, ki jih lahko vgradimo v skoraj vse omare. In so namenjeni spravilu obutve. Prečne palice, košare za čevlje, izvlečne police za čevlje, obešala… Vse to so možnosti, da prostor, ki ga v omari ne izkoriščamo, dodatno uporabimo za čevlje.

.

Kako s prostorom pod stopnicah?

Skoraj po pravilu, se zgodi, da pri svojem svetovanju za notranjo opremo, naletim na prostore pod stopnicami, ki ostajajo neizkoriščeni ali izkoriščeni le delno. Ni sicer rešitev možna pod vsakimi stopnicami, a nemalokrat pa se vseeno zgodi, da lahko prostor za svoja obuvala, najdemo tudi pod njimi.

Za te ideje, boste sicer bolj pogosto morali pogledati proti proizvajalcem in mizarjem, ki izdelujejo pohištvo po meri.

Spodaj primer 100% izkoriščenega prostora pod stošniščem, ki vodi v zgornje, spalne prostore, hiše:

omare pod stopnicami 2
Po meri izdelana omara za čevlje pod stopnicami

 

Primeri, ko imamo pod stopnicami na voljo manj prostora

Če je prostora pod stopnicami manj, si lahko omislite spodnje rešitve. Nekatere lahko izdelate sami, ali pa preverite pri mizarjih.

nizke omarice
Enostavni poličnik za pod stopnice
omare pod stopnicami 9
Omare pod stopnicami. Z odprtimi in zaprtimi regali.
omare pod stopnicami
Po meri izdelana omara za pod stopnice

Toliko tokrat.
Se beremo še naprej.